sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Ruokaa Rukalla - ja vähän juomaakin


Alkaa tuo Rukan(kin) talvikausi jo vedellä viimeisiään, mutta eivätköhän nämä kuppilat siellä pääosin toimi tulevanakin kautena, joten jos olet hiihtoreissua näihin maisemiin suunnittelemassa, niin minä kävin puolestasi testaamassa ravintolatarjontaa...... Ja vaikka tästä nyt voisi äkkinäinen vetää sellaisen johtopäätöksen, että vietimme kaiken aikamme ulkona syöden, niin väärin! Sääntönä oli, että joka toinen ilta tehtiin ruokaa "kotona" ja siitä löydätkin Tunturikokkailua -juttusarjan osat yksi, kaksi ja kolme ......

Rukan "alppikylässä" oli näin ensikertalaisen näkökulmasta valtava määrä erilaisia ravintoloita. Tässä kommentteja, kuvia ja kokemuksia niistä muutamista.

Colorado

803 km ajettuamme ensimmäinen ajatus oli vain syödä jotain, ilman mitään sen suurempia toiveita tai odotuksia. Suuntasimme askeleemme kohti Coloradoa, joka osoittautuikin yllättävän viihtyisäksi paikaksi. Erityisplussa hyvästä asiakaspalvelusta!Alkuun söin sinihomejuustolla kuorrutetut etanat valkosipuliyrttivoissa  (10,90 €) ja pääruuaksi chicken burriton, talon cheddarjuustokastikkeella kuorrutettu, paprika-sipulipaistoksella ja kanan rintafileellä täytetty vehnätortilla, salaattia, tomaatti-sipulihaketta, ranskankermaa, jalopenoja, tomaattisalsaa ja nachoja (19 €). Ihan törkeän hyvää! Tähän yksi lonkero ja lasillinen valkoviiniä, niin kokonaislasku oli 46,90 €. Tässä vaiheessahan voitiin jo todeta, että lonkerolla on oma tunturihintansa......

Piste

Tässä paikka, joka keskeisestä sijainnistaan johtuen on erittäin suosittu niin lounas- kuin after ski -aikaankin. Illallisaika ainakin maanantaina näytti hyvin hiljaiselta...... After ski -juomana nautin Karkkikaakaon, joka oli terästetty Butterschot -liköörillä. Nätti, mutta ällömakea!Riipisen Riistaravintola


Tämä ravintola sijaitsi lähimpänä majapaikkaamme ja oli etukäteen mietityllä juhlaillallisrankinglistalla erittäin korkealla. Onneksi teimme testikäyntejä! Ensimmäisellä käynnillä 15 km kävelylenkin jälkeen kitalakemme vaativat kuohuviiniä. Kassalla oleva mieshenkilö ei jaksanut edes tervehtiä meitä. Okei, oli joku homma kesken, mutta ei vie paljon aikaa sanoa, että hetki pieni. Hetken päästä tuli tarjoilija, joka puhui meille. Kysyimme, että mitä kuohuvia heillä on valikoimissaan. Hän sanoi, että "fraiksenettii" ja sitten samppanjaa, jonka pieni puteli maksaa 39 €. Kysyessämme eli tarkemmin sanoen lypsäessämme tietoa, että mitähän samppanjaa ja millainen on putelin koko, niin hän lupasi tarkistaa asian. Mainiota! Tässä vaiheessa meitä nirppanokkia ärsytti jo niin paljon, että otimme ne väärinlausutut cavat. Ja jumalan rangaistus negatiivisesta asenteestamme oli se, että juomat olivat täysin kuplattomat. Päätimme, että tämä on nyt tässä.


Jossain hentomielisyyden tilassa, ilmeisesti auringosta johtuvasta, annoimme paikalle vielä toisen mahdollisuuden Irish Coffeen muodossa. Voi luojan tähden, en ole ikinä nähnyt niin hidasta toimintaa, enkä maistanut niin pahaa Irlannin kahvia. Jamesoniakaan ei ollut valikoimissa........ Nyt tuomio oli lopullinen. Emme koskaan ikinä, ainakaan tällä reissulla tule ko. ravintolaan jalallamme astumaan. Tuohduksissamme boikotoimme myös Riipisen Riistamyymälää :)

Jamesonista. Sisareni asui vuosia Dublinissa ja osan niistä vuosista Jamesonin tehtaan vieressä. Tehtaalla oli tietenkin "tehtaanmyymälä" ja siellä baari, jossa kävimme milloin aamu- milloin iltapäiväkahvilla. Sen jälkeen olen aina vaatinut Irlannin kahvini Jamesonilla!

Ruka Peak

Samppanjaa houkutuksena käyttäen saivat ystäväni minut kiipeämään tunturin laelle, Ruka Peak -ravintolaan. Jo kauas näin keltaiset Veuve Clicquot -liput liehumassa ja askeleitani siivittämässä, joten voit vain uskoa, että pettymys oli karvas ja käsin kosketeltava, kun ravintola oli poikkeuksellisesti juuri sinä päivänä suljettu.

Kuksa

Juhlaillallispaikaksemme valikoitui Kuksa. Myös siellä kävimme tutustumiskäynnillä kuplajuoman merkeissä. Totesimme kuplat pirteiksi ja menun mielenkiintoiseksi, joten pöytävaraus lyötiin lukkoon.Juhlaillallinen, joten pitkän kaavan mukaan mentiin ja kuplilla aloitettiin.
Alkuruuakseni valikoitui Eränkävijän Eväs, riimihärkää, metsäsieniä ja Kuusamon emmentaljuustoa (11,50 €).


Ystävien alkuruoka, Korvasienipannu (9 €) sisälsi aurajuustoa, Kuusamon emmentaljuustoa sekä valkosipulia ja houkutti myös kovasti, mutta päätin sitten säästää korvasienet pääruualle. Korvasienet tarjottiin etanapannussa ja aion tämän tarjoiluvaihtoehdon pitääkin mielessäni!Pääruuaksi otin erämaateemalla jatkaen Erämaajärven rautua, lisukkeena korvasienimuhennosta, Lapin puikulaa sekä paahdettua punajuurta (27,50 €).
Ja koska jälkiruoka kruunaa aterian, niin kauniiksi lopuksi Kuksan mustikka-valkosuklaakakkua talon vaniljajäätelöllä ja mustikoilla (11,50 €).  Arvaa vaan, että olinko tämän kaiken jälkeen TäYNNä!

Illan lasku juomineen kaikkineen oli 85,94 €, jota kuitenkin pidän ruuan tasoon nähden, jos en nyt kohtuullisena, niin kestettävänä. Ja juhlalla on aina hintansa......


Alphut

Keskeltä Rukan kylää löytyy raclette- ja fondyedinnereihin erikoistunut tunnelmallinen alppiravintola Alphut. Me suunnistimme sinne lounaalle. Lounasaikaan Piste -ravintolan pullistellessa ruokailevista lapsiperheistä ja "virvokkeille" pistäytyneistä laskettelijoista, oli Alphut lähes tyhjä. Sääli, sillä miljöö, ruoka ja palvelu olivat ensiluokkaisia! Vähän ehkä harmitti, kun illat loppuivat kesken, emmekä päässeet testaamaan ravintolan erikoisuuksia. Mutta maalaissalaatti broilerilla (14 €) ja lasillinen Hillingerin kylmää valkoviiniä (25 cl  = 10,32 €) maistuivat myös.

Porotarha ja kahvila Lammintupa


Viimeisen päivän retki tehtiin Lammintuvan kahvilaan. Aurinkoisella terassilla nautittu muurinpohjalettu (4 €) oli aivan huippua!Classic PizzaViimeisenä iltana mentiin ihan reilusti pizzalle! Classic Pizza osaa hommansa ja vatsat tulivat täyteen. Hamanos (12,80 €) sisälsi tomaattikastikkeen ja mozzarellajuuston lisäksi sinihomejuustoa, palvikinkkua ja ananasta. Lisämaksusta vielä sitten valkosipulia ja tuoretta rucolaa, niin se oli siinä. Hyvää. (Vaikka en ymmärräkään, miksi valkosipulista pitää maksaa erikseen.......)Zone

Zone kokoaa illan ja yön aikana karaokelaulajat ja pöydillä tanssijat yhteen. Siksi onkin helpottavaa huomata, mitä kaikkea eteispalvelumaksu kattaa :) Että tervemenoa vaan Rukalle, siellä sinusta pidetään huolta!


Loppuun vielä vähän maisemakuvia sumuisen päivän kävelyretkeltä, niin nyt on tämä reissu paketissa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti