perjantai 22. marraskuuta 2019

Sairaan hyvä sairaan piirakka

Olen sairaslomalla, enkä saa rasittaa itseäni. Melko tylsää siis. Kieltämättä pari päivää menikin niin, että en edes jaksanut tehdä yhtään mitään, mutta koska ihmisen pitää syödä, sairaanakin, niin tänään tein piirakkaa. Sairaan hyvää sellaista.

Vuohenjuusto-sienipiirakka
Helsingin Sanomat HS Viikko 36/2019
6 palaa

500 g laskostettua pakastevoitaikinaa (yksi iso levy siis)
3 oksaa timjamia tai rosmariinia
1 pieni valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunan kuoriraastetta
1 prk (200 g) ranskankermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
200 g vuohenjuustoa
noin 8 dl sieniä (esim. kantarelleja tai suppilovahveroita)
yrttejä
viipaloitua kesäpunasipulia

Kuukausi aikaa jouluun, niin kaupan pakastealtaat pursuavat voitaikinavaihtoehtoja. Tosin ne pääsääntöisesti ovat niitä pieniä joulutorttujen leivontaan tarkoitettuja levyjä. Löytyi lopulta Myllyn Paras -taikina 600 g, ostin sen.


Sienet otin pakastimesta. Kantarelleja, suppilovahveroita ja punikkitatteja. Jos käytät tuoreita, paista niitäkin muutama minuutti kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä.


Kuori ja hienonna valkosipuli. Käytin kaksi kynttä. Eihän yhdestä nyt ole mihinkään! Irrota timjaminlehdet tai hienonna rosmariini. Sekoita ne sitruunan kuoriraasteen, ranskankerman, suolan ja pippurin kanssa. Ohjeen ulkopuolelta pilkoin joukkoon vielä yhden kevätsipulin varren.


Siis kolme oksaa timjamia! En ymmärrä valkosipulin pihtaamisen lisäksi myöskään yrttien kanssa himmailua. Enkä jaksanut irrotella timjamin lehtiä oksista, vaan silppusin kaiken pieneksi. Hyvin meni. Sitruunan kuoriraasteeseen käytin yhden luomusitruunan. Kun kuorta käytetään ruuanlaittoon, niin muistathan silloin valita luomua. Ja silti pestä hedelmän huolellisesti. Skalpeeratun sitruunan viipaloin ja pakastin. Jäisistä sitrusviipaleista saa kivasti viileyttä ja makua vesikannuun. Mitähän vielä? Ai niin, ranskankerman vaihtoin jääkaapista löytyneeseen Oatlyn kaurafraicheen. Näillä mentiin.

Laita sulanut voitaikina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja kauli taikinaa ohuemmaksi levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä noin sentin levyinen reunus taikinaan siten, ettei veitsi osu ihan pohjaan asti.


Levitä ranskankermaseos taikinapohjalle. Laita päälle sienet sekä viipaloitu vuohenjuusto. Itse lisäsin vielä yhden sipulin viipaloituna ja kuullotettuna. Paista noin 30 minuuttia 200 asteisen uunin alatasolla tai siihen asti, kunnes taikina on kypsää. Minun uunillani tähän meni noin kymmenisen minuuttia pidempään.


Halutessasi voit viimeistellä piirakan yrteillä ja viipaloidulla punasipulilla. Minä käytin vain timjamia.


Oi, miten hyvä tästä tuli! Kaunis ja herkullinen piirakka, joka on oivallinen illanistujaistarjottava.


Perjantain viinivinkki on Alkon erikoisvalikoimasta löytyvä vivahteikas ja kehittynyt Ilurce Graciano 2010 (16,50 €) Espanjan Riojasta. Täyteläinen, tanniininen, boysenmarjainen, luumuinen, viikunainen, kevyen nahkainen, hennon tallinen. Viini -lehti antaa tälle neljä tähteä (harmoninen ja laadultaan erinomainen). Muistathan, että erikoisvalikoiman viinejä on saatavilla vain rajoitetusti.


Ja loppuun vielä tuotevinkki. Otin ensimmäistä kertaa kokeiluun tuorekelmun ja alumiinifolion korvaajaksi mehiläisvahakääreen, ekokelmuksikin kutsutun. Näitähän voi valmistaa itsekin (mikä loistava joululahjaidea muuten), mutta minä hankin omani paikallisesta marketista. Nämä Bees Wrapit ovat tulleet Amerikasta saakka, mutta kotimainen vaihtoehto, Mesilä, löytyy vaikkapa Ruohonjuuren valikoimista. Vahakääreet sopivat kaikkeen säilytykseen, mihin tuorekelmuakin käytät, mutta ei raa'alle lihalle ja kalalle. Huuhto kylmällä vedellä, kuivaa ilmavasti. Kääre kestää käytössä noin vuoden ja lopuksi voit kompostoida tai polttaa sen. Eikun testiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti