sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Joulurauhan julistus tämäkin

Minut tuntevat tietävät, että minulla ja joululla on vaikea suhde. Tai sanotaanko, että kompleksinen. Tai haastava. Mutta vain minun puoleltani, sillä joululla menee kyllä oikein kivasti :)  Jalkauduin joulunpyhiksi sekä Turkuun, että Helsinkiin. Jaoin itseni tyttärieni perheiden kesken. Minun on kuitenkin helpompaa liikkua itsekseni. Siksi näin. Ja siksi, että pienten lasten vanhemmille joulu on kuitenkin harvinainen hetki rauhoittumiseen oman perheen kesken, ilman matkusteluja. Näin siis meillä.


Joulurauhan julistus Suomen Turussa. Tavallaan olimme paikalla. Siis tavallaan. Ja nyt tiedän, miten kaikki KUNNON hartaat jouluihmiset kohauttelevat kulmiaan ja hiljaa mielessään kauhistelevat, mutta minä tyttäreni kanssa (vävy oli päiväunilenkillä yksivuotiaan kanssa) kohotimme maljat joulurauhalle baarissa. Juu-u, baarissa! Upouudessa viinibaari Vinhossa aivan tyttären perheen naapurustossa. Kello 12 jouluaattona olimme ravintolan ainoat asiakkaat, kuuntelimme joulurauhan julistuksen radiosta (radioitu vuodesta 1935 lähtien), hiljaa lauloimme mukana Maamme -laulun (edelleenkään ei siis muita asiakkaita) ja kohotimme maljan joululle. Hetkeä myöhemmin paikka oli ääriään myöten täynnä joulua juhlistavia iloisia ihmisiä, jotka olivat olleet ihan oikeasti Vanhalla Suurtorilla, mutta poikkesivat kotimatkalla lasilliselle. Viinibaari on normaalisti suljettu maanantaisin ja tiistaisin, mutta oli poikkeuksellisesti avoinna aattona vain muutaman tunnin avautuakseen sitten taas joulun jälkeen.


Viehättävä ravintola on ollut avoinna vasta vajaan kuukauden. Pientä hapuilua oli havaittavissa, mutta ehkä siinä vaiheessa, kun tupa tärähti oikeastaan kerralla aivan täyteen joulunviettäjistä, olisi kokeneemmatkin olleet helisemässä. Lista on maltillisen mittainen, ainakin näin alkuvaiheessa. Mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia.

Ja siis listalla on libanonilaista Château Musaria vuosikerrat 1998, 2011 ja 2012. Musar on lähes ikoninen tuottaja, joten tämä kolmen suora kannattaa käydä maistamassa!


Itse maistoin lasillisen Argentiinan Amaronea eli Milamorea, joka täyteläisyydellään ja hedelmäisyydellään oli varsin oiva valinta jouluun. Tämä pikkupullossa (0,375 l) vähittäismyynnissä tarjolla oleva Renacer Milamore 2015 löytyy myös Alkon valikoimista (14,99 €). Täyteläinen, keskitanniininen, herukkainen, tumman kirsikkainen, hennon paprikainen, kevyen mausteinen. Rypäleinä Malbec, Cabernet Sauvignon, Bonarda ja Cabernet Franc.


Pidimme paikasta kovasti. Omistajapariskunta oli ainakin tällä kertaa itse tiskin takana, miellyttävää ja ystävällistä palvelua. Aivan varmasti tulemme toisenkin kerran. Ja kolmannen. Loistava paikka hengähtää hetki ja nauttia lasillinen huolella valittua viiniä. Joulu sai tulla!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti