sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Pitkä itsenäinen viikonloppu


Se, että sairausloman jälkeinen ensimmäinen työviikko oli Itsenäisyyspäivästä johtuen vain nelipäiväinen, oli hyvä asia. Ja se, että torstai-illan jaksoin korkkareissa hillua pikkujouluissa peräti neljä tuntia, oli ihme. Pitkä viikonloppu osui oikeaan kohtaan. Pitkä itsenäinen viikonloppu.

Suomi 102 vuotta. Syntymäpäivä vaatii arvoisensa ruuat pöytään. Olin jo ennakkoon tutkinut pakastintani ja karitsan sisäfileistä tämä sitten lähti. Tryffeli taasen ratkaisi keittovalinnan.


Tryffeli-parmesaani-kukkakaalisosekeitto
4-5 pääruoka-annosta
6-7 alkuruoka-annosta

1 reilun kokoinen kukkakaali
1 iso tai 2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 jauhoista perunaa, esim. puikulaa
1 l vettä
2 kanafondikuutiota
2 dl (paksua) ruokakermaa
2 dl parmesaaniraastetta
mustapippuria
oliiviöljyä

Viimeistelyyn
persiljasilppua
tryffeliöljyä
parmesaanilastuja
mustapippuria

Kuori ja silppua sipulit, Huuhtele ja paloittele kukkakaali. Kuori ja kuutioi perunat. Kuullota sipuleita kattilassa öljyssä muutama minuutti, lisää perunakuutiot ja jatka kuullottamista. Lisää vielä kukkakaalin kukinnot ja pyörittele niitäkin hetki.

Lisää vesi ja fondit, mausta mustapippurilla. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kunnolla pehmeitä. Itse käytin vettä vain 8 dl, sillä kokemuksesta tiedän, että nestettä on aina helppo lisätä, mutta liian nesteen haihduttaminen onkin sitten ihan eri juttu. Hyvä koostumus tuli näinkin.

Lisää ruokakerma ja kiehauta. Lisää parmesaaniraaste ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut keittoon. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Soseuta keitto. Tarkista maku ja rakenne. Jos keitto on liian paksua, lisää vettä, kanalientä tai kermaa tilkka.


Koristelin annoksen juustolastuilla, kevätsipulinvarsisilpulla ja tryffeliöljyllä. Sekä tekemälläni sienirouheella, jota lisään vähän ruokaan kuin ruokaan. Tryffeliöljy on suuri rakkauteni ja pyyhkiessäni öljyä käsistäni mietin, että tässäpä oiva hajuste! Tryffeliltä tuoksuva kokkaaja toimii kuitenkin ehkä vain kotioloissa..... Keitto oli huikea!


Happyhamsterin kirjavarastoista löytyi tämä Lammasruokakirja, jota en ollut sitten koskaan liiemmin tutkinut. No nyt tutkin ja totesin, että melko perusteellinen opus on kyseessä! Lampaan sydämet, aivot, maha, kieli, kivekset ja munaiset jäävät varmastikin tältä kotikokilta kokeilematta ja tuskin myöskään tulen grillaamaan kokonaista lammasta kotipihallani, mutta noin muuten löytyy montakin mielenkiintoista ohjetta. Turvallisesti fileistä, kyljyksistä ja jauhelihasta..... Kirjasta löytyy myös tarkat ohjeet kokonaisen lampaan paloitteluun! Noh, tällä kertaa paloittelu oli jo puolestani hoidettu ja sievät Herrakunnan Lammas -tilan karitsan sisäfileet vain odottivat syödyksi tulemista.

Paistettu lammas, uunifenkoli ja sinihomejuustokastike
Lammasruokakirja / Rune Kalf-Hansen
4 annosta

500 g lampaan sisä- tai ulkofileetä tai paistia tai kyljyksiä
2 rkl rypsiöljyä
suolaa
pippuria

Uunifenkoli
4 fenkolia (800 g)
2 rkl rypsiöljyä
suolaa
pippuria

Sinihomejuustokastike
4 dl kuohukermaa
100 g sinihomejuustoa, esim. roquefortia
1 sitruunan mehu (4 rkl)
suolaa
pippuria


Fenkolin löytyminen oli yllättävän haastavaa. Stockmannin Herkussa oli vain yksi kappale ja tavallaan se oli riittävästi, koska kokkasin vain itselleni. Mutta ihmettelin! Pese ja siisti fenkoli. Mikäli haluat annoksen kokoamisvaiheessa asetella fenkolin lautaselle pystyyn (minä en halunnut), niin tässä vaiheessa on hyvä leikata pohjasta pala pois. Halkaise fenkoli ja laita uunivuokaan. Mausta rypsiöljyllä, suolalla ja pippurilla. Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Keitä varovasti kerma ja sinihomejuusto kastikkeeksi. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Ole varovainen suolan kanssa, sillä juusto on jo valmiiksi melko suolaista. Itselläni kastikkeen rakenne jäi melko löysäksi, vaikka sitä kuinka keittelin ja keittelin. Toisaalta maku oli kyllä upea!


Siisti fileet ja leikkaa noin 3 sentin kuutioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista (voissa, vaikka ohje sanoi, että öljyssä) kuumalla pannulla noin 2 minuuttia kahdelta sivulta. Lihan tulee jäädä punertavaksi keskeltä.



Kokosin annoksen laittamalla kastikkeen peiliksi lautasen pohjalle ja sitten muut ainekset kastikkeen päälle. Maku oli erinomainen!


Jälkiruuaksi PITI valmistaa aurajuustotäytteisiä minimutakakkuja karamellisoitujen pähkinöiden kera, mutta sitten vaan laiskotti! Karamellisoidut pähkinät sentään jaksoin voissa ja siirapissa pyöräyttää, mutta mutakakut jäivät toiseen kertaan.


Karamellisoidut pähkinät
Valio

2 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
1 rkl voita
1 rkl siirappia



Puolita pähkinät ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla. Lisää voi ja siirappi, paista hetki. Levitä voipaperille jäähtymään ja kovettumaan.


Pähkinät rouskuttelin sitten menemään Valion Jäätelöfabriikin jäätelöllä, jossa kermajäätelö on maustettu sinihomejuustokastikkeella ja piparimuruilla. Hmmm. Vähän outo erikoinen, mutta ei mikään mahdoton kokemus. Huomannet myös Happyhamsterin löydön: vanhan uushopeisen jäätelökauhan!


Tämä jäätelöhän olisi siis myös kuulunut mutakakkujen seuraksi, mutta lopputulos oli, että söin siis vain mutakakkujen lisukkeet.....Toimihan se näinkin!

Loppuun Itsenäisyyspäivän tunnelmakuvia ja viimeisenä totuus kaiken tunnelmallisuuden takaa.....




2 kommenttia:

  1. Voi miten mukava yllätys! Nimittäin se, kun huomasin blogikoosteessa taianomaisen kauniin kuvan käpykukasta, ja sen postauksen auki klikattuani näinkin jotain tuttua :) Tosi kiva, kun ohje pääsi testiin, ja vieläpä tykkäsit sopasta! Hyviltä näyttävät muutkin herkut!

    VastaaPoista
  2. Hauskaa, että löysit juttuni! Se keitto on taivaallinen, kiitos ohjeesta <3

    VastaaPoista