keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Champagne Charles Heidsieck


Suomen Champagne -seurassa ei tipattoman tammikuun annettu häiritä, vaan kevätkausi käynnistettiin maistelemalla varsinainen värisuorallinen Charles Heidsieckin laadukkaita tuotteita.

Charles Heidsieckin samppanjatalo on perustettu vuonna 1851, mutta Charles kasvoi setänsä samppanjatilalla, jonka juuret ulottuvat 1700-luvun loppupuolelle. Charles kuitenkin halusi kulkea omia polkujaan ja tuottaa oman näköistä samppanjaa ja perusti siksi oman talon. Hänet tunnettiin sähäkkänä ja värikkäänä tyyppinä, jota kutsuttiinkin lempinimellä Champagne-Charlie. Hän oli ensimmäinen tuottaja, joka aloitti maailmanvalloituksen Amerikasta, lastasi laivan täyteen ja saavutti juomillaan suuren suosion New Yorkissa. Vasta tämän jälkeen oli Euroopan vuoro.

Kaikki maistetut tuotteet löytyvät Alkon valikoimista ja tuotekuvat ovat Alkon sivuilta peräisin. Jokaisen viiden viinin perusluokitus "Runsas ja paahteinen" perustuu pitkälti siihen, että talolla on vahva usko kellarikypsytykseen ja kaikkia tuotteita vanhennetaan ja kypsytetään kellareissa kauan. Kellarit on rakennettu 30 metrin syvyyteen vanhoihin kalkkikivikaivoksiin ja näitä toisiinsa yhdistettyjä kellari/kaivoskäytäviä löytyykin peräti 8 km verran.

Ja löytyyhän sitä Suomestakin kalkkikivikaivos, Lohjalta Tytyrin kaivos ja vuonna 2018 onkin aloitettu mielenkiintoinen projekti, jossa 30 pulloa Heidsieckin vakiosamppanjaa laskettiin kaivoksen uumeniin, 175 metrin syvyyteen entiseen asevarastoon. Varaston lämpötila on kuutisen astetta ja kosteusprosentti lähes 100%. Viiden vuoden ajan Tytyriin tuodaan vuosittain 30 pulloa jälkikypsytykseen. Tätä Suomessa kypsytettyä samppanjaa ei kaupoista löydy, eikä ehkä koskaan tule löytymäänkään, mutta Grand Champagne Helsinki -tapahtumassa keväällä 2019 oli mahdollista maistaa rinnakkain Tytyrissä ja Reimsissä kypsytettyjä samanikäisiä viinejä. Tytyrin viini oli kuulemma ollut jo vuoden jälkeen raikkaampi ja mineraalisempi. Mielenkiintoinen testi ja ilmeisesti vuoden 2021 tapahtumassa seuraavan kerran on mahdollista päästä näitä maistelemaan ja vertailemaan.


Ensimmäiseen lasiin kaadettiin  talon vakiosamppanja Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut (55,99 €). Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon viheromenainen, mineraalinen, briossinen, tasapainoinen, runsas. Rypäleinä Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay. Viinilehti antaa täydet viisi tähteä (tyylikäs huippuviini) ja kehuu edulliseksi ostokseksi. Ruokasuosituksena tälle luonteikkaalle viinille paistetut kala- ja äyriäisruuat.

Vinkkinä kuulimme, että tutustuessa samppanjatalojen tuotteisiin, on hyvä ensin maistaa talon vuosikerraton vakiosamppanja. Se kertoo talon tyylin ja se on vaikein valmistaa, koska sen oltava joka vuosi samanlaista.Vakiosamppanja valmistetaan kauden sadosta ja siihen lisätään reserve -viinejä kellarimestarin määrittelemässä suhteessa. Reserve -viinit ovat parhaina vuosina varastoituja laadukkaita viinejä, joiden avulla vakiosamppanjan laatu pidetään tasaisena satokausien vaihteluista huolimatta. Heidsieckillä blendiin käytetään 60% kauden satoa ja 40% 8-10 vuotta vanhoja reserve -viinejä. Tämän jälkeenkin samppanja kypsyy vielä kellarissa kolme vuotta.




Toisena Charles Heidsieck Rosé Réserve Brut (69,99 €). Erittäin kuiva, keskihapokas, mansikkainen, vadelmainen, vivahteikas. Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay. Non-vintage vakiorosé, josta löytyy ryhtiä ja selkärankaa. Pidin myös tästä, vaikka roséviinejä yleensä karttelenkin, niin samppanja onkin sitten ihan eri juttu! Väri tulee punaviiniksi käytetystä Pinot Noir'sta, jota blendiin lisätään 5-6%. Kellarimestarin mukaan väri on sitä, mitä on, sitä ei haeta. Väri oli kaunis, mielestäni ruusukulta, vaikka maahantuojan mukaan kyse onkin vaaleanpunaisesta puuterista. Ruokasuosituksina lohi, parmankinkku, Comté -juusto, Tarte Tatin. Tai sitten vaan nautiskellaan, ilman mitään syötävää. Viinilehdeltä viisi tähteä (tyylikäs huippuviini) ja kehut edullisuudesta.




Seuraavana Charles Heidsieck Vintage Champagne Brut 2006 (87,49 €). Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, omenainen, aprikoosinen, mineraalinen, briossinen, rodukas, pitkä. Tuoksussa karamellia ja paahdettua pähkinää. Chardonnay, Pinot Noir. Viinilehdeltä täydet viisi tähteä (tyylikäs huippuviini), joka laatuunsa nähden on edullinen hinnaltaan. Luonteikkaan viinin seuraksi suositellaan selkeämakuisia kala- ja äyriäisruokia. Sekä ostereita, hanhen maksaa, pata negra -kinkkua, katkarapuja ja kypsiä juustoja. Tai ei yhtään mitään, sillä tämä lämpimän vuoden hieno, 8 vuotta kalkkikellarissa kypsytetty vuosikerta ihastutti herkkyydellään ja moniulotteisuudellaan. Siis aivan huikea viini, joka voittikin äänestyksessämme ykköstilan.




Yllättäin omaksi suosikikseni (ehkä) nousi runsas ja paahteinen Charles Heidsieck Vintage Rosé Champagne Brut 2006 (linkin takaa vuosikerta 2005 hintaan 99 €). Erittäinen kuiva, hapokas, marjainen, sitruksinen, aromikas. Mainittiin myös karamellisoidut hedelmät, kaneli, kardemumma, viikuna ja lakritsi. Upea lohenpunainen väri! Ja upea kokonaisuus, josta pidin erittäin paljon. Tästäkin! Ruokasuosituksena erityismainintana poronfilee. Viinilehden antamat viisi tähteä (tyylikäs huippuviini) eivät enää tule yllätyksenä!


Charles Heidsieck Blanc des Millenaires Champagne Brut 2004 (179 €). Erittäin kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, paahteinen, moniulotteinen. 100% Chardonnay. Tämä vuonna 2017 esitelty vuosikerta on viides Blanc des Millenaires -sarja samppanja, joka yllättävää kyllä oli melko nuorehkon oloinen ja kaipaisi vielä lisäkypsymistä. Tuoksussa kuivattuja hedelmiä, pähkinää, mantelia, mehiläisvahaa (enpä ollut ennen kuullutkaan) ja nougatia. Suositellaan nautittavaksi joko sellaisenaan tai sitten carpaccion ja tryffelin, gorgonzolan tai seesamiöljyisten kampasimpukoiden kera. Nam!

Luin Essi Avellanin Champagne -kirjaa ja seuraava siteeraus on sieltä:

"Kaikki, mitä Charles Heidsieck tuottaa, on laadultaan loistavaa ja tyyliltään vaikuttavan runsasta ja paahteista, hyvin gastronomista samppanjaa. Talon samppanjoita on hyvin vaikea laittaa preferenssijärjestykseen, mutta sen roseeviinit ansaitsevat erikoismaininnan. Intensiivinen, voimakkaan paahteinen tyyli sopii niihin täydellisesti. Näitä roseita kannattaa kokeilla, vaikka normaalisti katsoisikin vaaleanpunaisia samppanjoita nenänvartta pitkin. Charles Heidsieckit ovat erinomaisen hintaisia, ja erityisesti vuosikertaviinit tarjoavat huikean vastineen rahalle."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti