torstai 19. maaliskuuta 2020

Koronaviikon keksit


Koronakeksit. Vakavilla asioilla ei vitsailla, mutta kun virusta vältelläkseni en lähtenyt kauppaan vain pienen naposteltavan vuoksi, niin päätin leipoa naposteltavani itse ja mielessäni keksit muuttuivat koronakekseiksi. Takana on nyt melkein kokonainen ensimmäinen etätyöviikko ja olo on edelleen hyvin epätodellinen. Salin ruokapöydälle on rakentunut etätoimisto kaikkine laitteineen ja muuttolaatikon verran mappejakin ja muuta sälää on mukana. Tällä varustuksella sitten pääsiäiseen saakka. Ainakin. Olen kauhuissani, olen huolissani, olen ärsyyntynyt, olen pitkästynyt, mutta olen terve ja läheiseni ovat terveitä. Välttelemme ihmisiä, minkä voimme, pesemme hulluna käsiä ja toivomme parasta. Poikkeustila on jotain ennen kokematonta ja toivon mukaan ainutkertaista.

Suolapähkinä-juustokeksit
20 kpl

1½ dl suolapähkinöitä
2½ dl vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
3 dl voimakkaan makuista juustoraastetta 
(esim. parmesan, cheddar tai murennettu Koskenlaskija)
1 kananmuna

Koristeluun
suolapähkinöitä

Juustona käytin parmesanraastetta ja taikinan pyöräytin vaivattomasti monitoimikoneella. Hienonna ensin suolapähkinät, lisää sitten jauhot ja voi. Pyöräytä koneella (tai nypi käsin) murumaiseksi seokseksi. Lisää juustoraaste ja kananmuna, anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pallo.

Jaa taikina 20 osaan, pyörittele palloiksi ja paina littanaksi leivinpaperoidulle uunipellille. Paina yksi suolapähkinä koristeeksi jokaisen keksin keskelle. Paista 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä. Ja napostele! Helppoa, kuin mikä.



Keksien väri ei juurikaan uunissa muuttunut, kevyesti vain ruskistuivat ja keksit myös säilyttivät hyvin muotonsa, mitä nyt vähän pullistuivat, mutta eivät levinneet.


Maukkaita, mutta malta odottaa jäähtymistä, ovat lämpiminä kovin murenevaisia. Puhun kokemuksesta...... (ja lakaisen keittiön lattiaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti