keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Suklainen mole

Ihastuttava pupu riihimäkeläisestä Bambi ja Kuu -liikkeestä.
Ystävä yökylässä. Aamiaisesta jo teille kirjoitinkin, klik, mutta nyt pakitetaan hieman ja kerron, mitä söimme illalliseksi. Miten tästäkin olin saada jo jonkinmoisen ruoka-ahdistuksen, kun ei sitten millään tullut mieleen, eikä osunut silmiin mitään mielenkiintoista. Ahdistelin jo jopa työkaverianikin, joka on ihmisen muodossa oleva reseptiautomaatti, mutta hänenkään vinkeistään ei mikään kolahtanut tähän hetkeen. Tosin muuten sain häneltä tukun kokeilemisen arvoisia ohjeita! Lopulta löytyi broilerimole, jonka showstopperina oli tumma suklaa. Se oli sitten siinä. Mole muuten tarkoittaa meksikolaista tomaattista kastiketta, jossa nimenomaan on suklaata mukana.


Mennään kuitenkin järjestyksessä ja aloitetaan alkupaloista. Ruokahalua heräteltiin pienillä leipäsillä. Patonkiviipaleille oliiviöljyä, hetki uunissa ja päälle mitä milloinkin. Tällä kertaa kalastaja Ronny Holmströmiltä Riihimäen Rekon kautta hankittua superherkullista savulohilevitettä, ilmakuivattua kinkkua, vuohenjuustoa ja koristeeksi jättikapriksia, kevätsipulisilppua, balsamicoa. 

Palan painikkeena perinteisin menetelmin (kun samppanjamenetelmästä ei saa puhua kuin vain samppanjan yhteydessä) valmistettu Gratien & Meyer Crémant de Loire Ranskasta (14,98 €). Rypäleinä Chenin Blanc, Chardonnay ja Pinot Noir. Erittäin kuiva, hapokas, viheromenainen, sitruunainen, keltaluumuinen, hennon mantelinen, kevyen mausteinen. Viinilehdeltä neljä tähteä (harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehut laatuun nähden edullisesta hinnasta. Sekä veden kielelle herauttava täsmäresepti kampasimpukoista, joka on ehkä PAKKO kokeilla jonain hetkenä!

Ja sitten pääruuan pariin!


Broilerimole
Koti ja Keittiö -lehti 3/2021
4 annosta

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 chili
3 rkl oliiviöljyöä
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl kuivattua chiliä myllystä
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl kanelia
4 broilerin rintafileetä
2½ dl kanalientä
200 g kuutioituja säilyketomaatteja
1 tl fariinisokeria
50 g vähintään 80% tummaa suklaata

Tarjoiluun
basmati- tai limettiriisiä (ohje seuraavana)
hienonnettua korianteria
kevätsipulia
limettilohkoja



Minulla on sellainen tapa, että kokkaus aloitetaan mittaamalla tai muuten valmistelemalla kaikki ainekset valmiiksi. Nopeuttaa merkittävästi, kun vaikkapa kaikki mausteet ovat valmiiksi esillä.


Kuori ja hienonna sipulit, poista chilistä kanta ja siemenet. Laita chili ja sipulit tehosekoittimeen, aja tahnaksi. En sanoisi lopputulosta tahnaksi, mutta sillä mentiin, mikä tuli. Paista tahnaa pannulla öljyssä sekoitellen muutama minuutti. Lisää mausteet ja paista noin minuutti lisää. Laita pannulle broilerit ja paista sekoitelleen, kunnes broileri saa hieman väriä. Kaada pannulle kanaliemi, tomaatit ja sokeri. Anna porista kannen alla noin vartin verran, kunnes broileri on kypsää.



Ota broileri pois liemestä, lisää paloiteltu suklaa liemeen. Kiehauta ja anna porista noin 3 minuuttia.

Tarjoile broileri kastikkeen, riisin, korianterin ja kevätsipulin kanssa. Purista päälle limettimehua juuri ennen tarjoilua.

Limettiriisi
Koti ja Keittiö -lehti 3/2021
4 annosta

3 dl basmatiriisiä
noin 6 dl vettä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
3 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 limetin kuori raastettuna
3 rkl limettimehua
2 dl hienonnettua korianteria

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna valkosipuli, paista se keskilämpöisellä pannulla kypsäksi. Sekoita riisin kanssa. Lisää limetin kuoriraaste, limettimehu ja hienonnettu korianteri. 

Ruoka oli erittäin hyvää! Kastike todella täynnä makuja ja broileri oli kypsynyt täydellisesti. Ainoa asia, mikä ei ehkä mennyt ihan täydellisesti, oli se, että riisin limettisyys katosi tyystin kastikkeen makujen alle. Joten lisukkeena olisi voinut yhtä hyvin olla pelkkä basmatiriisi. Vaan yhtä kaikki, herkkua oli!


Viininä pehmeä ja hedelmäinen Silk&Spice Red Blend 2019 (12,98 €) Portugalista. Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, marjainen, mausteinen. Rypäleinä Touriga Nacional sekä itselleni entuudestaan täysin tuntemattomat Alicante Bouschet ja Baga. Alkon uutuustuote, jonka myymäläsaatavuus näyttää olevan melko rajallinen, mutta onneksi on toimiva verkkokauppa! 

Jälkiruuan kohdalla oikaisin. Valmiilla mentiin, mutta ei kaduta ei! PH7 -konditorian ruby-vadelmasuklaaleivos. Kaunis!

Ilta jatkui kuin huomaamatta aamuyön puolelle. Nukkumaan oli syytä siirtyä siinä vaiheessa kun pupukin oli syönyt lakupallot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti