tiistai 28. joulukuuta 2021

Mumun kokkikoulu: Englantilaiset hedelmäpiiraat

Napero tuli luokseni pariksi päiväksi joululomailemaan. Petteri Kaniinin Joulu on tulossa -kirjasta inspiroituneena hän ehdottomasti toivoi, että mumun kokkikoulussa tehdään englantilaisia hedelmäpiiraita. Mitä 5-vuotias toivoo, sen mumu toteuttaa, eikös vaan.

Petteri Kaniinin resepti oli hyvin ylimalkainen, omat taidot eivät riitä soveltamaan, kun vain listataan aineksia, eikä sanota määristä mitään. Pelastus löytyi äitini, naperon isomummin, avulla.

Englantilaiset hedelmäpiiraat
12 kpl

400 g (1 pkt) murotaikinaa (pakaste)

Täyte
250 g (2 keskikokoista) omenaa
2-3 mandariinia (luomu, koska myös kuorta on tarkoitettu käytettäväksi)
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita
80 g (1 ps) hasselpähkinärouhetta
50 g (½ rs) sokeroituja appelsiinikuoripaloja
½ dl fariinisokeria
2 tl piparkakkumaustetta

Lisäksi
voita tai margariinia vuokien voiteluun
tomusokeria, mikäli haluat koristella piiraat


Sulata murotaikina hieman kohmeiseksi. Voitele muffinivuoan kolot voilla tai margariinilla. Totesimme, että 5-vuotiaan pienet sormet ovat täydelliset voiteluun! Ps. pipo oli uusi, siitä oli vaikea luopua, varsinkin kun on kyse vaaleanpunaisesta piposta!

Pese ja kuori omenat, leikkaa ne pienen pieniksi kuutioiksi. Pese mandariinit, raasta 1 rkl mandariininkuorta ja purista ½ dl mehua. En käytä kuoriraastetta kuin luomuhedelmistä, joten nyt jätin raasteet raastamatta. Kaapistani löytyi pieni rippunen kuivattua, aikaisemmin raastamaani appelsiininkuorta, joten käytin sen. 


Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan ja keitä seosta kannen alla noin 5 minuuttia. Jäähdytä täyte.


Kauli murotaikina noin 4 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla (esim. lasi) 12 kiekkoa piirakoiden pohjiksi. Laita ne muffinivuoan koloihin. Jaa täyte pohjien päälle ja painele tiiviiksi (emme painelleet). Ota lopusta taikinasta tähtimuotilla (tai jollain muulla) 12 kuviota ja laita ne täytteen päälle.

Vinkki: Täytettä tuli melko runsaasti, emmekä käyttäneet sitä kaikkia piiraisiin, mutta se on erinomaista vaikkapa aamiaisrahkan kanssa.

Paista piiraita 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Käytännössä paistelin niitä lähes tupla-ajan, sillä halusin taikinaan vähän rusehtavaa paistopintaa. Koristele jäähtyneet piiraat halutessasi tomusokerilla.


Piiraista tuli mainiot! Kaikki aikuiset pitivät niistä kovasti, mutta vaikka napero oli syönyt täytettä suoraan kulhosta, niin jostain syystä valmiit piiraat eivät hänelle sitten maistuneetkaan. Naperoiden makumieltymyksistä on välillä vaikeaa ottaa selkoa, mutta ainakin vanhemmat saivat herkullisia tuliaisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti