lauantai 1. tammikuuta 2022

Yhden kuvan lohiloota

Perheemme neiti Napero, 5-vuotias tyttärentyttäreni, tuli luokseni joululomalla pariksi päiväksi. Ohjelmassa oli mumun kokkikoulu, josta voit lukea täältä, klik. Pelkällä makealla emme suinkaan eläneet, joten piti keksiä sapuska, joka aivan takuuvarmasti hänelle uppoaa. Ja siinä samalla myös minulle. 

Tämä on siinä mielessä historiallinen julkaisu, että tämä sisältää vain YHDEN valokuvan, eikä sekään ole valmiista ruuasta. Jotenkin ajattelin lohilaatikon olevan niin simppelin, että valmistusvaiheita ei kannata kuvata. Pahoitteluni, mikäli joku jäi niitä kaipaamaan!

Eli lohilaatikkoa tai lohikiusausta, millä nimellä sitä halutaankaan kutsua, oli siis ruokalistalla. Olin valmistautunut tilaamalla Riihimäen Rekon kautta kalastaja Ronny Holmströmiltä savustetun lohifileen, joka on sivumennen sanoen täydellisen herkullista!

Savulohikiusaus
6 annosta

1 kg peruna-sipulisekoitusta
400-500 g savustettua lohta (myös graavi- tai kylmäsavulohi käyvät)
1-2 ruukkua tilliä silputtuna
5 dl kuohu- tai ruokakermaa
200 g juustoraastetta
3/4 tl suolaa (tai maun mukaan, muista kuitenkin, 
että savustettu lohi jo itsessään saattaa olla melko suolaista)
sitruuna- tai limepippuria myllystä (meillä oli vain perinteistä mustapippuria)

Laita peruna-sipuliseos voideltuun uunivuokaan. Paloittele joukkoon savustettu lohi ja sekoittele vähän. 
Kuvassa laatikko matkalla uuniin
Silppua tilli ja sekoita se kerman, juustoraasteen ja mausteiden kanssa. Kaada seos vuokaan peruna-sipulisekoituksen ja lohipalojen päälle. Kypsennä 175-200 -asteisessa uunissa 30-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen ja perunat tuntuvat kypsiltä. Noh, ei kyllä tuossa ajassa minulla ole koskaan mitkään perunat kunnolla kypsiä, joten reippaasti aikaa vaan lisää, ainakin minun uunissani.

Siinähän se. Ihan älyttömän helppoa tehdä ja mikä parasta, kyseessä on herkku, joka maistui meille kaikille isomummusta naperoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti