Töissä pyöri viime viikolla parikin julkisuudesta tutun henkilön uunituoretta ruokakirjaa. Hanna Sumarin Pienet suuret reseptit sekä Vera Jordanovan Don´t Miss a Bite. Hanna on enemmän tuttu monista sisustus- ja lifestyleohjelmistaan ja Vera mallimaailmasta, mutta täytyy sanoa, että kyllä heiltä myös kokkailut sujuvat. Molemmat kirjat menivät ostoslistalle ja muutama reseptikopio päätyi jo nyt kokeiluun.
Ensimmäisenä maisteluun asti valmistui Hannan kirjasta koftat ja ruusukaalit. En ole koskaan pitänyt ruusukaaleja oikein minään, mitäpä sitä kiertelemään. Tämän talven aikana on blogi jos toinenkin, sekä ruokalehdet kuitenkin yllättäen nostaneet nämä pienet pallukat esille. Mitä olen kovasti hämmästellyt....... Joten eikun kokeilemaan! Ennakkoluulottomasti.
Koftat - jauhelihapihvit kaikilla mausteilla
Hanna Sumari
Pienet suuret reseptit
400 g jauhelihaa
1½ dl hienonnettua sileälehtistä persiljaa
1 hienonnettu keskikokoinen sipuli
1 muna
1 tl maustepippuria
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl kanelia
1 tl suolaa
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl juustokuminaa
½ tl cayennenpippuria
öljyä paistamiseen
Suositus oli, että jauheliha olisi puolet lammasta, puolet nautaa. TIETENKääN täältä meidän kylältä ei löydy lammasta tai karitsaa, joten naudalla mentiin ja hyvin sujui. Paprikajauheen vaihdoin paprikarouheeseen, mustapippuri oli samaten rouheena, maustepippurin ja korianterinsiemenet jauhoin itse morttelilla, että tämmöisiä maustekaapin sanelemia pieniä muutoksia.....
Ja tämä oli yhtä monimutkaista kuin mikä tahansa lihapullataikinan teko: kaikki aineet kulhoon ja sekaisin. Siinä se. Öljytyin käsin pyörittelin taikinan palleroiksi, jotka litistin vähän pihvimäisiksi. Ohjeistuksen mukaan piti tehdä pingispallon kokoisia, yritin muistella, millaisia ne ovat ja 16 kpl sain aikaan.
Pallerot paistettiin öljyssä ja syötiin ruusukaalien kera. Lihapullien maussa on hyvä mausteinen potku ja selkeä Lähi-Itä -meininki. Idea reseptiin olikin saatu libanonilaisen ravintolan lihavartaista.
Ruusukaaleja ja pähkinöitä
Hanna Sumari
Pienet suuret reseptit
400 g ruusukaaleja
merisuolaa keitinveteen
1 rkl öljyä
1 rkl voita
100 g cashewpähkinöitä
2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
sormisuolaa pinnalle
Putsaa kaalit. Leikkaa kanta, ota pois päällimmäiset lehdet, puolita. Keitä kevyesti suolatussa vedessä noin 3 minuuttia.
Paahda pähkinät pannulla voin ja öljyn seoksessa, kunnes ovat saaneet vähän väriä.
Lisää ruusukaalit ja pyörittele hetki pannulla. Lisää vaahterasiirappi. Maista ja lisää suolaa, jos siltä tuntuu. Mielipiteeni tästä kaalista muuttui sitten kertaheitolla! Söin tätä lisukkeena sekä ensin tehtyjen lihapullien että seuraavaksi testatun kanan kanssa. Söin tätä myös suoraan pannulta.......
Paistettu kana dukkahin ja limetin kera
4-6 annosta
Vera Jordanova
Don´t Miss a Bite
Mantelidukkah (200 g)
80 g manteleita
4 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl juustokuminansiemeniä
½ rkl karkeaa suolaa
70 g seesaminsiemeniä
Kana
1½ dl oliiviöljyä
2 rkl seesamiöljyä
13 valkosipulinkynttä
4 tl paprikajauhetta
100 g mantelidukkahia
1 kokonainen broileri paloiteltuna
6-7 limettiä
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
2-3 isoa makeaa sipulia viipaloituna
Ensin tehdään dukkah. Seesaminsiemeniä lukuunottamatta hienonnetaan kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lopuksi lisätään seesaminsiemenet ja hurautetaan konetta pari kertaa. Melko simppeliä siis.
Sitten tehdään kanalle marinadi. Itse en käyttänyt kokonaista broileria, vaan broilerin rintafileitä. Fileitä oli kolme kappaletta, arvioin määrän olevan noin puolet kokonaisesta broilerista, joten puolitin ohjeen mukaiset ainesmäärät.
Mutta jos nyt kuitenkin mennään alkuperäisen ohjeen mukaan tässä tekstissä, niin ei kukaan mene ihan täysin sekaisin. Toivottavasti. Eli laita kulhoon 1 1/4 dl oliiviöljyä, seesamiöljy, 2 murskattua valkosipulinkynttä, 2 tl paprikajauhetta ja 3/4 osaa (70 g) dukkah-seoksesta. Sekoita.
Kuori 5-6 hyvin pestyn limen kuori ohuiksi suikaleiksi vaikka perunankuorimaveitsellä. Ja purista mehut.
Laita broilerit vuokaan, marinadi pintaan ja limetin suikaleet sekä mehu sekaan. Marinoi jääkaapissa 2-4 tuntia. Kääntele välillä. Ota huoneenlämpöön 30-45 minuuttia ennen paistamista.
Sitten tehdään "sipulipeti". Levitä öljytylle uunivuoalle sipulirenkaat sekä 10 veitsen lappeella murskattua, kuorimatonta valkosipulinkynttä ja yksi ohueksi viipaloitu lime. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Taputtele broileri kuivaksi marinadista ja mausta sekä suolalla että pippurilla. Nosta sipulien päälle.
Uuniin menossa........ |
.......uunista tulossa. |
Himppasen kuivat onnistuin fileistä saamaan, ehkä paistoin niitä hivenen liian pitkään. Mutta maku! Maku on aivan loistava, limetin tuoksu aivan huumaa ja miten ihaniksi valkosipulinkynnet muhivatkaan uunin lämmössä.
Koska dukkah-ohjetta en puolittanut, niin sitähän jäi sitten melkoisesti! Dukkah-ohjeita on valtava määrä, taitaa minullakin tämä olla jo kolmas blogissa julkaistu. Mausteseos on kuitenkin hyvin monikäyttöistä, voit lisätä sitä oikeastaan ruokaan kuin ruokaan, aina aamiaismunakkaasta alkaen. Erityisen herkullista se on, kun kastat leipää ensin hyvään oliiviöljyyn ja dippaat sitten dukkahiin. Nam! Kannattaa kokeilla.
Ja jo seuraavana päivänä posti toi kirjapaketit, nopeaa palvelua Adlibrikseltä :) Mitähän seuraavaksi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti