tiistai 25. huhtikuuta 2017

Uuden keittiön pääsiäinen

Kahden ja puolen kuukauden keittiöttömyyden jälkeen sain käyttööni sekä uunin että liesitason juuri pääsiäiseksi. Itku tuli onnesta. Viis siitä, että kylmäkalusteet olivat yhä salissa, eikä vettä tullut keittiöön eli tiskikonetta ei voinut käyttää.

Nuorin tyttäreni saapui lankalauantaina luokseni puolisonsa kanssa. Olin niin onnellinen keittiön lisäksi siitä, että sain perhettä luokseni. Olen aina sanonut, että pääsiäinen on minulle huomattavasti tärkeämpi juhla mitä nyt vaikkapa joulu. Joulu yleensä vain ahdistaa, mutta pääsiäinen on ilon ja valon juhla.

Tyttäreni, joka on virtuoosimainen ruuanlaittaja, vastasi lounaan valmistamisesta. Tai siis lounaan ja lounaan, kokkailu venyi niin, että päätimmekin lounaan olevan alkuruoka varsinaiselle illalliselle..... Tuttuun tapaan tyttäreni ei käytä mitään ohjeita, vaan pistelee menemään oman päänsä mukaan. Siksi nämä ohjeetkin ovat hivenen viitteellisiä. Eli kampasimpukoita, sahramirisotolla sekä avokado-kevätsipulikreemillä tyttären tapaan.


Aloita sillä, että otat pakastetut kampasimpukat jo tunteja aikaisemmin hiljalleen sulamaan keittiöpyyhkeen päälle. Pyyhkeen avulla on helppo painella simpukoista ylimääräiset nesteet pois.

Avokado-kevätsipulikreemi
Tyttären ohje

½ avokado
2 kevätsipulia varsineen
1 dl kermaa
1 salottisipuli
suolaa
mustapippuria
vähän raastettua limenkuorta
½ limen mehu

Silppua salottisipuli ja valkoiset osat kevätsipulista. Laita kattilaan kerma sekä sipulit ja kiehuttele, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja kerma kiehunut kokoon.  Pilko sitten toisen kevätsipulin vihreät varret ja lisää seokseen. Keitä hetki. Pilko mukaan loput sipulinvarret ja siirrä kattila sivuun jäähtymään ja mausta seos suolalla, pippurilla sekä raastetulla limenkuorella. Kun seos on jäähtynyt, lisää mukaan avokado ja limemehu, pyöräytä tasaiseksi sauva- tai tehosekoittimella.

Sahramirisotto
Tyttären ohje

risottoriisiä
voita
2 salottisipulia
1 dl valkoviiniä
kana-kasvislientä
sahramia
suolaa
mustapippuria
parmesaaniraastetta


Kuullota sipulisilppu voissa ja lisää mukaan riisit. Pyörittele, kunnes riisi on muuttunut läpikuultavaksi. Lisää kuumaa kana-kasvislientä kauhallinen kerrallaan, kunnes risotto on lähes kypsää. Lisää valkoviini ja anna risoton vielä hetki kypsyä. Ota kattila/kasari liedeltä, lisää sahrami, parmesaaniraaste ja mustapippuri. Tarkista maku ja lisää vielä suolaa tarvittaessa.


Puolita kampasimpukat ja poista simpukoissa oleva vähän irrallinen "lötkö" osa. Master Chef Australiassa on näin opetettu :)



Kokkausjuoma pitää olla! Meillä on tyttären kanssa hivenen erilaiset juomat :) Paista simpukoihin kaunis pinta voissa.


Kokoa annokset. Sahramirisoton päälle pursotetaan kreemiä ja sitten nostellaan kampasimpukat päälle. Annos viimeisteltiin yrteillä.


Tyttäreni tekee annoksia, joita kelpaisi tarjota missä vaan ravintolassa. Voiko kauniinpaa ollakaan?


Kampasimpukoiden kanssa nautimme Carsinin tilan L'Etiquette Grise 2014 viiniä. Sauvignon Gris ja Sauvignon Blanc rypäleistä.


Pääruokaan olin valmistautunut hankkimalla ainekset Hyvinkään Farmarin markkinat/REKO -ryhmän kautta. Lähes kolmen kuukauden keittiöttömyyden jälkeen on myönnettävä, että lähes tulkoon sekosin tilauksia tehdessäni. Nyt on pakastin pullollaan Herrankunnan Lampaan karitsan lihoja sekä Ferin makkaroita. Plus sitten vaikka mitä muuta!

Stoutissa haudutetut karitsanpotkat
4 hengelle

4 karitsanpotkaa
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
voita ja öljyä paistamiseen
2 porkkanaa
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattipyreetä
5 dl tummaa stout-olutta
1 dl vettä
2 rkl fariinisokeria
2 laakerinlehteä
1 tl rosmariinia
1 rkl suolaa
1 tl mustapippuria

Viimeistelyyn
2 kevätsipulin vartta
lehtipersiljaa

Ota karitsanpotkat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Kuivaa niiden pinta talouspaperilla.


Kuori ja halkaise sipuli, leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja pilko valkosipulit. Mikä ihana keväinen aurinko paistoi suoraan leikkuulaudalle!



Kuumenna voita ja öljyä suuressa paistinpannussa. Paista kovalla lämmöllä karitsanpotkiin kauttaaltaan hyvä pintaväri. Siirrä ne suureen kannelliseen pataan. Pyyhi paistinpannu puhtaaksi, lisää öljyä ja paista sipuleita kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat väriä. Alenna lämpöä ja hauduta sipulit pehmeiksi. Lisää valkosipuli vasta loppuvaiheessa. Laita sipulit pataan potkien kanssa.

Kuori ja pilko porkkanat. Lisää pataan porkkanat, vehnäjauhot ja tomaattipyree. Sekoita, kunnes jauhot ovat tarttuneet tasaisesti kaikkiin aineksiin. Kaada päälle olut ja vesi, lisää kaikki mausteet. Peitä pata kannella ja laita 175 asteiseen uuniin 3 tunniksi.


Tarkista maku, viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla ja lehtipersiljalla. Tarjoa lisäkkeenä colcannon-perunamuusia.

Colcannon - irlantilainen perunamuusi
4 hengelle

1 kg jauhoisia perunoita
1 pieni purjo
3 suurta lehtikaalin lehteä
2 rkl (rypsi)öljyä
2½ dl kermaa tai kermamaitoa
30 g voita
1½ tl suolaa

Kuori ja pilko perunat. Valitsin perunaksi Lapin puikulan, joka ei ole Irlantia nähnytkään. Laita perunat kattilaan ja vettä sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi, noin 15-20 minuuttia.


Leikkaa purjon vaalea ja vaaleanvihreä osa ohuiksi viipaleiksi. Poista lehtikaalista lehtiruoti ja revi lehdet pieniksi paloiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista purjoviipaleita noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää lehtikaali ja paista vielä 2-3 minuuttia.


Kaada perunoiden keitinvesi pois ja muhenna perunat survimella. Lisää kerma tai kermamaito. Ohje kehoitti vatkaamaan muusin tasaiseksi ja kuohkeaksi sähkövatkaimella, mutta minä tykkään vähän rouheammasta meiningistä ja käytin vain survinta. Lopuksi sekoita joukkoon purjo-lehtikaaliseos sekä pieneksi paloiteltu voi. Mausta suolalla maun mukaan.


Tarjosin myös ruuan kanssa stout-olutta. Rohkaistuin jopa itse maistamaan sitä suullisen, vaikka en todellakaan ole mikään oluen ystävä.


Hyvää tuli, liha oli äärettömän mureaa ja ylikypsää, ei juuri veistä tarvinnut käytellä. Myös muusi oli maukasta, vaikka en tiedäkään, mikä siinä oli erityisesti irlantilaista. Mutta onko se nyt niin tarkkaa?

Jälkiruoka valikoitui ihan sillä, että uusia keittiökaappeja järjestellessäni käteen osui kaksi mangosäilykepurkkia, joiden parasta ennen -päiväykset olivat juuri menossa tai ehkä jo menneetkin umpeen. Siispä googleen hakusanaksi mango ja sillä sitten mentiin. Ja mentiinkin vähän metsään.....

Mango-pannacotta
4 annosta

5 dl kuohukermaa
1 dl hyytelösokeri Multia
1 dl mangososetta
1 tl vaniljasokeria
1 limen raastettu kuori

Pinnalle
2 dl mangososetta
4 limeviipaletta

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen ja anna kiehua puoli minuuttia.


Kaada annoslaseihin ja laita jääkaappiin hyytymään. Tai hyytymään ja hyytymään, minulla ei hyytynyt mikään! Opin tässä sellaisen asian, että hyytelösokeria ei voi korvata hillosokerilla. Oppi meni sitten kerrasta perille, mutta tulipa herkullinen kiisseli!


Hyytymättömyydestä johtuen ei myöskään mangososetta pystynyt kauniisti levittämään pinnalle. Hyvä, että se ylipäätänsä pysyi pinnalla, eikä uponnut pohjalle. Limeviipaleet unohtuivat tyystin ärsyyntymisen myötä. Mutta siis maku oli hyvä, ehkä sillä voi lohduttautua.

Pääsiäispäivän aamiainen



Hyvinkään Farmarin markkinat / REKO:sta olin hankkinut meille myös pääsiäiseen sopivan aamupalan. Karitsalihikset. Lämmitettin uunissa, lisättiin väliin paistettu kananmuna, juustoviipale, yrttejä sekä edelliseltä lounaalta jäänyttä avokado-kevätsipulikreemiä. Herkkua! Näitä hankin kyllä uudelleen. Mamma ja Isäntä näitä siellä myyvät.


Vielä loppuun kattilakuva. Uuden induktiolieden myötä pari luottokattilaa päätyi kiertoon, mutta mikä ilahduttavaa, vanhat kattilat toimivat liedellä täydellisesti! Eipä tarvitse hankkia uusia. Ja sitä paitsi nämä näyttävät todella hauskoilta ja värikkäiltä keittiössäni.

Ai niin, miten selviydyimme tiskeistä? Keräämällä kaiken pariin suureen koriin ja roudaamalla ne seuraavana päivänä siskon luo. Kiitos pikkuiselle siskolle tiskikoneajasta!

7 kommenttia:

  1. Elävästi on vielä mielessä muutaman vuodenkin takaa keittiöremontin aika, tutut tunnelmat! Hyvä vinkki tuo kampasimpukoiden sulattaminen keittiöpyyhkeen päällä, otan käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyyhe on talouspaperia parempi, paperi kun tuppaa aina takertumaan kiinni simpukoihin....

      Poista
  2. Pannacottaan pitää käyttää Hyytelösokeri Multia. Tavallinen Hyytelösokeri ei käy maitotuotteisiin. Hellapoliisin reseptissä on oikea tuote.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos täsmennyksestä! Jälleen opin uutta :)

      Poista
    2. Korjasin hyytelösokerin tekstiin ja lisäsin vielä linkin, koska Multi oli itselleni vieras asia.

      Poista
  3. Kiitos vinkestä, joiden avulla karitsasta tuli suussasulavaa. Jonkin verran jouduin kyllä varioimaan heti alussa: potkat vaihtuivat lapaan, mutta liemen pääosanesittäjästä en tinkinyt ja tumma olut kuuluu jatkossakin karitsakokkailujen "kermaan".

    VastaaPoista