lauantai 29. syyskuuta 2018

Perjantaiquiche


En erityisemmin pidä tomaateista. Tai okei, pidän makeista,  aurinkoisen kesän kypsyttämistä kirsikkatomaateista, mutta en nyt vaikkapa tomaattipohjaisista kastikkeista. Tai siis syönhän minä niitäkin, mutta...... Onpas vaikeaselkoinen suhde. Minulla ja tomaatilla. Tässä ohjeessa ehkä hervoton juustoisuus peitti alleen tomaattisuuden. Kirjaimellisesti.

Taustalle fiilistieto. Kiireinen työviikko takana. Perjantai-ilta. Lasissa muheva punaviini, koti siivoojan jäljiltä siistinä, kynttilät palamassa. Vähän musiikkia. Täydellinen kokkaushetki!

Wikipedia: Quiche on ranskalaisessa keittiössä piirakka, joka koostuu pääosin kananmunasta, maidosta tai kermasta, ja se on leivottu taikinakuoreen. Täytteenä käytetään usein lihaa, kasviksia tai juustoa, jotka sekoitetaan kananmunaseokseen ennen kuin quiche paistetaan.


Tomaatti-sinihomejuustoquiche
Glorian Ruoka&Viini 8/2018
noin 10 palaa

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
75 g kylmää voita
1 kananmunankeltuainen
n. 1 rkl kylmää vettä

Täyte
300 g erilaisia tomaatteja
100 g sinihomejuustoa
200 g maukasta juustoa (esim. kypsytetty kova juusto)
3 kananmunaa
3 dl kuohukermaa

Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Käsin tai laillani koneella. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.  Kääri taikina kelmuun ja laita vartiksi jääkaappiin.

Painele taikina käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.


Viipaloi tomaatit. Viipaloi tai murenna sinihomejuusto. Itse käytin valmista sinihomejuustomurua.

Raasta toinen juusto kulhoon tai käytä valmista raastetta, kuten minä tein. Sekoita kananmunat ja kerma juustoraasteeseen. Kaada seos esipaistetulle piiraspohjalle.


Asettele sinihomejuusto ja tomaatit pinnalle. Tässä kohdin MOKASIN! Laitoin ensin tomaatit ja sitten vasta sinihomejuuston, sillä seurauksella, että tomaatit upposivat näkymättömiin ja juusto päällä viimeisteli katoamisen. Eli uskoisin tässä nyt järjestyksellä olevan todellakin väliä. Laitoin vielä pari ylimääräistä tomaattisiivua kaiken päälle ja ne pysyivät pinnalla juuri kuten oli tarkoituskin.....


Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 35 minuuttia. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio. Paistoaika olisi ehkä voinut olla pidempi, ehkä piiras olisi vielä kauniimpi hivenen enemmän ruskistuneena. Ehkä ja ehkä. Malta kuitenkin jäähdyttää quiche huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.


Jos rakastaa juustoa, rakastaa myös tätä piirakkaa. Ja jos ei rakasta tomaatteja, niin rakastaa siitä huolimatta tätä piirakkaa. Yö jääkaapissa teki leipomukselle hyvää, rakenne kiinteytyi, mutta silti sanoisin, että seuraavalla kerralla paistoaika on hivenen pidempi. Ja seuraava kerta tulee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti