keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Okonomiyakia muurikalla


Lunta tupruttaa, maisema on täydellinen postikortti talven ihmemaasta ja kesän lapsi kaipaa kevättä. Myönnän, että lumitöistä huolimatta ulkona näyttää todella kauniilta, mutta silti..... Onneksi on viime kesältä, loppukesältä, lähes syksyltä, jäänyt kirjoittamatta muutamien mökkiviikonloppujen kokkailuista. Lohduttaudun nyt niillä ja haaveilen valon lisääntymisestä.

Minusta on hauskaa kestitä mökkivieraita ja kokeilla tuttujen ja turvallisten ruokien lisäksi jotain erilaista. Sellainen oli nyt aamiaiseksi muurikalla paistettu japanilainen munakaslettu okonomiyaki. Oikein porukalla hitaasti harjoiteltiin sen sujuvaa lausumista. Muurikka on mainio keksintö. Jo kuutisen kesää olen valmistanut sillä mökkiterassilla oikeastaan kaikki ateriat. Aamiaisesta yögrillailuihin. Ihan paras ostos!


Japanilainen munakaslettu okonomiyaki
4-8 annosta

1 l varhaiskaalia silputtuna
2 dl ruohosipulia hienonnettuna
1 dl seesaminsiemeniä
4 isoa kananmunaa
1 rkl vettä
1 tl suolaa (tai 1 rkl soijakastiketta)

Lisäksi
rypsiöljyä paistamiseen
2 dl majoneesia
½ rkl sriracha-kastiketta

Kastike okonomiyakeille

2 rkl worcestershirekastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
1 rkl soijakastiketta
2 tl inkivääriä raastettuna


Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä. Hienonna ruohosipuli ja lisää se, sekä seesaminsiemenet kaalin joukkoon. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää vesi ja suola (tai soija).


Kuumenna öljy muurikassa tai pannulla. Lisää kuumalle pannulle tirisemään pari desiä kaaliseosta. Paista muutama minuutti. Kaada päälle munakasmassaa sitomaan kaalit yhtenäiseksi letuksi. Lettu saa jäädä ohueksi. Käännä varovasti lastalla ja paista muutama minuutti toiselta puolelta.


Mausta majoneesi sriracha-kastikkeella. Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen. Tarjoa okonomiyakit majoneesin ja kastikkeen kera. Herkkua! Kannattaa ehdottomasti kokeilla silloin, kun haluaa jotain vähän erilaista aamiaispöytään.


Helteisestä kesästä ja pitkälle syksyyn jatkuneesta lämmöstä huolimatta suosin punaviiniä oikeastaan läpi kesän. Tässä viini, josta tuli kauden suosikkini. Etiketti jää varmasti mieleen! Rabo de Galo Reserva 2017 (14,99 €) Portugalin Algarvesta.  Rypäleinä Touriga Nacional, Aragonez ja Alicante Bouschet. Kaksi jälkimmäistä aivan uusia tuttavuuksia. Täyteläinen, tanniininen, mustikkainen, tumman kirsikkainen, mokkainen, hennon suklainen, kevyen kukkainen, tamminen. Rotevaksi ja voimakkaaksi luokiteltu eli ei todellakaan mikään kepeä laituriviini, vaan grilliruokien ystävä. Ja minun ystäväni. Viini -lehti antaa vuosikerralle 2016 neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu edulliseksi ostokseksi. Sitä tämä todella on, huippulaatua muutamalla lantilla. Suosittelen. Kesää odotellessa tätä voi siemailla myös talvella..... Ja samalla katsella kaihoisasti näitä kesäisiä kuvia.




1 kommentti: