tiistai 1. tammikuuta 2019

Jouluaatto äidin luona


Pitkästä, pitkästä aikaa vietin jouluaattoa lapsuuden kodissani. Kynttelikkökuva tosin on otettu aattoaamuna ennen lähtöä oman kotini salissa. Jouluja olen viime vuosina viettänyt monin eri tavoin. Edellisestä kerrasta, kun olen omassa kodissani järjestänyt perinteisen suuren perhejoulun, on vierähtänyt aikaa peräti jo viisi vuotta! Miten aika rientääkään, tarinan siitä joulusta voit lukea täältä, klik. Sen jälkeen olen viettänyt pari joulua Turussa tyttäreni luona, yhden sisareni luona ja kahden keskisen siskosten joulun aika oli vuosi sitten, klik. Mutta nyt siis äidin luo!



Hautausmailla kävimme niin Hausjärvellä, kuin Kärkölässäkin. Hausjärvellä jopa aurinko hivenen pilkisteli pilvien raosta, miten hyvältä se tuntuikaan!


Kotikirkko Kärkölässä, sankarihautojen ympäröimänä, sykähdyttää aina kauneudellaan. Tosin toivoisin, että iltavalaistukseen panostettaisiin hitusen enemmän, jotta upea torni näkyisi koko komeudessaan.


Toin äidille joulunpunaiset kukat riihimäkeläisestä kukkakauppa Hortensiasta, mutta muuten oma panokseni yhteiseen joulupöytään oli perin vaatimaton, mikä tarkoittaa, että en ollut valmistanut mitään muuta, kuin paahtanut pähkinät. Että millään varsinaisella jouluruokastressillä en tässä pääse retostelemaan! Toki toin äidille sienivuokaa varten purkillisen kuivattuja suppilovahveroita ja sitten vastuullani oli mätien hankinta lisukkeineen, että en nyt aivan tyhjin käsin ollut matkaan lähtenyt.


Olin rohmunnut pähkinöitä kaappiin ihan urakalla. Ajatus oli ollut kyllä tarjota pähkinäistä naposteltavaa joulunaluskemuissa, mutta on silti sanottava, että kyllä jonkin sortin "mittavirhe" oli kaupassa tapahtunut. Päätin sitten ex tempore jouluaattona paahtaa pari pussillista ja napata ne mukaan äidin luo.

Paahdetut pähkinät
Suklaapossu -blogi

200 g pähkinöitä
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl tummaa ruokosokeria

Pähkinät voivat olla ihan mitä vaan. Voit kerätä kaapin perukoilta kaikki sekalaiset pussinpohjat, ottaa mukaan myös manteleita, ihan kuinka vaan. Minulla nyt oli näitä valmiita pähkinäsekoituspusseja.


Sekoita öljy, suola, sokeri. Minä heitin vielä sekaan edellisen päivän lakritsimanteleista yli karisseen lakritsijauherippusen. Pyöritettele pähkinät huolella seoksessa. Levitä uunipellille ja paahda 175 asteessa vartti.


Aika voi olla vähemmän tai enemmän, mutta varo polttamasta pähkinöitä. Varsinkin pähkinäsekoituksen paahtaminen on haasteellista, koska kaikki eivät paahdu tasaisesti. Hyvää oli! Ja olisiko ollut jotenkin vähän terveellistäkin naposteltavaa? Ainakin haluan uskoa niin.


Aatto oli rauhaisa, meitähän oli vain pieni joukko aikuisia. Alkuun siemailimme lasilliset samppanjaa, kunnes siirryimme äidin ruokapöydän ääreen nauttimaan perinteisistä jouluherkuista. Ruuan jälkeen kävimme iltahämärissä Kärkölän hautausmaalla ja kahvin jälkeen jaoimme lahjat. Leppoisaa oleilua, hyvä jouluaatto!






Jouluisin ja muutoinkin erityisissä juhlahetkissä on käytössä isovanhempieni häälahjaksi saama Arabian Satu-astiasto vuodelta 1938. Kristallilasit puolestaan on isä saanut 50-vuotislahjakseen vuonna 1988. Meillä on perheessä kolme sukupolvea, jotka kaikki arvostavat vanhoja, kauniita astioita ja niitä myös käyttävät. Toivottavasti kasvamassa oleva neljäskin sukupolvi niitä oppii laillamme rakastamaan.

2 kommenttia: