sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

"Läskiäiset", osa I: Espanja

Kesän ensimmäistä tyttöjen aikuisten naisten mökkiviikonloppua päästiin viettämään jo ennen juhannusta. Oli suoranainen onni ja ihme, että löytyi ajankohta, joka sopi meille kaikille kuudelle, sillä siitä onkin vierähtänyt aikaa, kun olemme kaikki olleet viimeksi koossa yhtäaikaa. Toisaalta on ollut vähän hupaisaakin, kun kaikki ovat valittaneet, miten koronavuonna ei ole ollut mitään tekemistä, eikä mihinkään ole päässyt, mutta auta armias, jos pitäisi löytää kalenterista kaikille sopiva hetki, niin aina on jotain. 

Ystävien kesken voi kokoontua ihan ilman aihettakin, mutta nyt vietimme yhden ystävän läksiäisiä kotikaupungin vaihdoksen vuoksi. Tosin läksijäiset vaihtuivat jo kutsuvaiheessa läskiäisiksi, sillä meillä nämä tapaamiset tarkoittavat takuuvarmasti aina sitä, että kaloreita ei lasketa, vaan tarjolla on loistavaa ruokaa, laatujuomia ja rentoa yhdessäoloa. Niin tälläkin kerralla. Ja nyt oli vielä HELLEKELI, joten viikonlopun pukukoodi oli uikkarit päivällä ja mahdollisimman löyhän liehuvat helmat illalla.

Lauantai-illan tarjoilujen punainen lanka löytyi Espanjasta, niin ruuan kuin juomankin suhteen. Samppanja tietenkin poikkeuksena. Meillä ei varmaan ole ollut koskaan tapahtumaa ilman samppanjakuplia! Ei siis tälläkään kertaa. 

Illallispöytä oli rakennettu tapashengessä ja tästä saatkin vinon pinon reseptejä, poimi niistä suosikkisi tai kokkaa koko setti. Kuvia on tällä kertaa yllättäen melko vähän, joten nyt menee lukuhommiksi!

Alkuun keittoa, joka ansaitsee erityismaininnan. Kylmä tomaattikeitto gazpacho on varmaankin kaikille tuttu, mutta ainakin minulle salmorejo oli uusi ja erittäin maittava tuttavuus. Hauska yhteensattuma on se, että muutamia viikkoja myöhemmin, syntymäpäiväillallisellani Dining 26:ssa Tampereella tastingmenusta löytyi myös yhtenä ruokalajina salmorejo. Siellä keitto tarjottiin kevyesti gratinoidun burrata-juuston, valkosipulileivän ja salsa verden kera. Siitä sitten myöhemmin ihan eri jutussa. 

Salmorejo
6 annosta

2 tlk tomaattimurskaa
1 keltuainen
2 rkl manteleita
1 dl neitsytoliiviöljyä
50 g vaaleaa leipää (ei tuoretta)
1 valkosipulinkynsi
2 rkl sherryviinietikkaa 
(myös valkoviinietikka käy)
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria

Koristeeksi
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
100 g ilmakuivattua kinkkua (jamon serrano)

Laita monitoimikoneeseen tomaattimurska ja leivän sisus. Pyöräytä sekaisin. Lisää mausteet, mantelit ja loraus oliiviöljyä. Sekoita minuutti. Tiputa sekaan keltuainen. Jatka sekoittamista. Lisää oliiviöljyä tasaisena nauhana kokoajan sekoittaen niin kauan, että keitto saa tasaisen samettisen koostumuksen. Salmorejo pitää olla paksua, lisää leipää, jos keitto näyttää jäävän liian litkuksi. 

Anna salmorejon maustua jääkaapissa vartti ja tarjoa se kananmunan ja silputun ilmakuivatun kinkun kanssa. 

Marinoitua Manchego -juustoa ja serranokinkkua

250 g Manchego-juustoa
100 g serranokinkkua
(cocktailtikkuja)

Marinadi
2 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl neitsytoliiviöljyä
2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Poista juustosta kuori, leikkaa juusto ½ cm viipaleiksi. Sekoita marinadin ainekset hyvin keskenään. Laita juustoviipaleet laakeaan astiaan ja kaada marinadi päälle, peitä kelmulla ja nostaa jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Kääri juustoviipaleiden ympärille serranokinkut ja kiinnitä tarvittaessa cocktailtikulla. Tarjoa heti.

Marinoidut munakoisot

1 munakoiso
suolaa
rypsiöljyä

Marinadi
½ dl neitsytoliiviöljyä
½ sitruunan mehu
2 tl sitruunankuorta raastettuna
½ punainen chili hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Viipaloi munakoiso 1½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna itkettyä noin 20 min. Pyyhi irronnut neste ja suola pois. Laita munakoisoviipaleet leivinpaperoidulle pellille. Sivele viipaleet molemmin puolin öljyllä. Grillaa uunissa grillivastuksen alla kunnes pinta saa hiukan väriä. Nosta pelti uunista ja käännä viipaleet ympäri, jatka grillaamista kunnes viipaleiden toinenkin puoli on saanut kunnolla väriä.


Sekoita marinadin ainekset hyvin keskenään. Laita munakoisoviipaleet kulhoon ja kaada marinadi päälle. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi.

Espanjalainen perunamunakas
neljä annosta

5 kiinteää perunaa
1 sipuli
1 dl oliiviöljyä
6 kananmunaa
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria

Hienonna sipuli ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia muutama minuutti öljyssä pannulla. Lisää sitten pannulle perunat ja paistele pehmeiksi. Perunat saavat hieman ruskistua.

Vatkaa kananmunat ja mausteet sekaisin. Kaada pannulle. Vähennä lämpöä puolitehoon. Laita kansi pannulle ja anna perunamunakkaan kypsyä niin, että yläpuoli on hyytynyt. Nosta kansi pannulta ja laita munakkaan päälle lautanen. Keikauta ympäri ja liuta perunamunakas takaisin pannulle. Paista vielä 10 minuuttia toiselta puolelta kannen alla. Vinkki: jos keikautustyyli tuntuu hankalalta, voit jättää perunamunakkaan kääntämättä ja paistaa sen 200 asteisessa uunissa 15 min. Jäähdytä perunamunakasta ainakin 20 minuuttia pannulla ennen tarjoilua.

Espanjalaiset lihapullat
4 annosta

400 g naudan jauhelihaa
2 maalaisleipäviipaletta
3/4 dl lihalientä
1 sipuli kuutioituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl öljyä kuullottamiseen
½ dl punaviiniä
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl jauhettua kanelia
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
½ dl hienonnettua lehtipersiljaa

Tomaattikastike
1 dl punaviiniä
400 g tomaattimurskaa
1½ dl paseerattua tomaattia
1 tl sokeria
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl jauhettua kanelia
½ tl suolaa
1/6 tl chilihiutaleita
1/4 tl mustapippuria myllystä

Viimeistelyyn
½ dl hienonnettua lehtipersiljaa

Revi leipä palasiksi kulhoon ja kaada lihaliemi päälle, anna turvota. Kuumenna pannulla öljyä ja kuuullota sipulikuutioita hetki. Lisää hienonnettu valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää pannulle punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää sipuliseos ja jauheliha kulhoon leipäpalojen joukkoon. Lisää mausteet ja sekoita lihapullamassa hyvin.

Lisää pannulle, jolla paistoit sipulit, punaviini ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mukaan tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Kuumenn kiehuvaksi. Mausta tomaattikastike paprikajauheella, kanelilla, sokerilla, suolalla, chilillä ja mustapippurilla. 

Pyöritä lihapullamassasta lihapullia ja laita ne kypsymään tomaattikastikkeeseen. Anna pullien kypsyä kastikkeessa kannen alla miedossa lämmössä noin 15 minuuttia. Viimeistele lihapullat hienonnetulla lehtipersiljalla.


Mikäli tapas -illan järjestäminen kiinnostaa, niin lisää ideoita siihen saat tuon lihapullalinkin takaa löytyvästä blogijutusta. Itse jotenkin vähän innostuin ajatuksesta!

Espanjalaisesta tapasteemasta tehtiin pari poikkeamaa. Ensimmäisenä harha-askeleena italialainen tiramisu ja toisena olikin varsinainen harhaloikka eli georgialainen hatsapuri. Laitetaan tähän loppuun vielä tuon tiramisun resepti.

Aito italialainen tiramisu

1 pkt Savoiardi -keksejä
3 kananmunaa
250 g mascarponejuustoa
3 rkl sokeria
3-5 rkl konjakkia
kupillinen vahvaa kahvia (mieluiten espressoa)
kaakaojauhetta viimeistelyyn

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa hienoksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vatkaten mascarponejuusto ja konjakki.Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto varovasti nostellen mascarponekreemin joukkoon.  

Kasta keksit kahvi/konjakki -sekoitukseen (1 rkl) ja asettele tarjoilukulhoon tai noin 5 cm korkeaan vuokaan. Eli peitä tarjoiluastian pohja ensin kekseillä, kaada osa kreemistä päälle ja tasoita. Tee sitten uusi samanlainen kerros. Laita vuoka jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunniksi tai mieluiten yön yli. Ripottele päälle kaakaojauhetta ennen tarjoilua. 

Tiramisu on kyllä taivaallista!
Vielä pari yleiskuvaa herkkuja notkuvasta,  aurinkoisesta illallispöydästä:




Ja lumpeet! Miten kauniita ne olivatkaan ja menivät sitten sievästi nukkumaan illan tullen, vähän kuten mekin. Tosin huomattavasti aikaisemmin....... Siis lumpeet 😂





PS. Läskiäisten vietosta tulee vielä osa II, jossa keskitytään juustoihin......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti