keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Piparjuurilohta viikonlopuksi

Lääkärin määräyksestä pysyin päivän kotona puhumattomana, vaan en puuhattomana. Edellisen postauksen mukaisen raivaussession oheistuotteena pintaan nousi monta kiinnostavaa reseptiä. Siksi kai ne oli säästetty, mutta sitten olivat hautautuneet. Kuin Pompeji konsanaan Vesuviuksen laavaan ja tuhkaan.....

Jääkaapissa oli jo viikon verran pyörinyt pussillinen maa-artisokkia ja kun lehtiläjästä nousi pintaan Hesarin kk-liite 10/2012 kera muhennetun maa-artisokkaohjeen, niin selvä merkkihän se oli! Tuoreempaa antia oli Hesarin Ruokatorstai tämän vuoden pääsiäisen tienoilta, olin oikein kääntänyt lehden auki piparjuuri-juustotahnalla kuorrutetun lohen kohdalta ennen kuin lehti katosi lehtikorin syövereihin.....


Eli lähdetään liikkeelle lisukkeesta. Muhennettuja maa-artisokkia varten tarvitset:

500 g maa-artisokkia
40 g voita
3 dl maitoa
1 dl kermaa
2 tl suolaa
½ punttia lehtipersiljaa

Kuori maa-artisokat, pilko ne samankokoisiksi paloiksi ja laita kylmään veteen odottelemaan. Sulata voi kattilassa ja kuullota maa-artisokkia muutama minuutti, jonka jälkeen lisäät maidon. Kiehuttele nelisen minuuttia ja lisää kerma. Hauduta maa-artisokat hissukseen kypsiksi, lisää suola ja lopuksi lehtipersiljan silppu.


Sitten lohen kimppuun. Piparjuuri-juustotahnalla kuorrutetun lohen ainekset:

600 g lohifileetä
1 tl suolaa
nokare voita
1½ dl raastettua parmesaanijuustoa
½ dl hienonnettua tilliä
3-4 rkl raastettua piparjuurta
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi sokerilla, sitruunalla ja suolalla maustettua ranskankermaa. Tämän jätin kylläkin nyt tekemättä....

Leikkaa lohi annospaloiksi tai jätä leikkaamatta, jos pala mahtuu kokonaisena pannulle. Ripottele suola pinnalle, heitä voinokare kuumalle pannulle ja lisää lohi nahkapuoli alaspäin. Paista noin 3 min, kunnes nahka on ruskistunut. Sitten lohi siirretään leivinpaperin päälle uunipellille. Ja uuni kuumentumaan 225 asteiseksi.

Sekoita parmesaaniraaste, tilli, piparjuuri ja oliiviöljy keskenään ja levitä näin syntynyt tahna lohen päälle. Piparjuurta voit laittaa oman maun mukaan enemmän tai vähemmän. Ja ellet jaksa sitä itse raastaa, niin valmista raastetta myydään tuubeissa.




Lohi uuniin noin vartiksi, vähän riippuen lohipalan paksuudesta. Ja sitten vaan syömään! Kuorrute on ihan sairaan hyvää ja rapeaa, laitan sitä ehkä seuraavalla kerralla vähän enemmän. Mietin myös, että tuskin tuo pannulla paistaminen on edes välttämätöntä, sillä voisihan sitä laittaa kokonaisen lohifileen uuniin ja paistella sitten vähän pidempään. Uskon siitä tulevan aivan yhtä maukasta!



Tätä ruokaa teen ehdottomasti uudelleen!

Ja olihan minulla nimipäivätkin. Äiti toi ruusuja. Ihanat ovat, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti