maanantai 4. huhtikuuta 2016

Grillausretki ja lihapullien pyöritystä


Pääsiäissunnuntai valkeni aurinkoisena ja jos löytyi suojainen paikka, niin jopa melko lämpimänä. Olikin siis hyvä hetki tehdä retki mökille. Oikein eväiden kanssa. Muurikan kesäkeittiö siirrettiin hetkellisesti olohuoneesta terassille ja eikun makkarat tulille.


Matkaan mukaan oli valmisteltu folionyytti, joka sisälsi sipulia, valkosipulia, paprikaa, mausteita, hunajaa ja parmesanjuustoa. Nyytit nostin grilliin hivenen ennen makkaroita.


Lammasraakamakkarat puolestaan oli hankittu REKOn kautta ja ne olivat Feri´sin Easter Pack - kolmen makkaran lajitelmasta kahta sorttia (1,5 kg 29 €). Merguez oli tulisempaa, vaan ei liiaksi ja toisen makumaailma dukkah-mausteisena viittasi Egyptiin. Lajitelman kolmas eli mieto kevätmakkara jäi toiseen kertaan. Kevääseen.


Maukasta settiä, ei voi muuta sanoa. Ja voi, miten ihanaa oli syödä pihalla! Ei pienet tuulet enää haitanneet. Tulisipa se kesä nyt vaan pian!



Illalla alkuruuaksi oli mätiä, smetanaa ja sipulia. Yksinkertaista, mutta todella hyvää! Tähän ei tarvita edes mitään ohjetta :)


Pääruuaksi pyöriteltiin lihapullia, karitsan jauhelihasta. Lisukkeena seesamiperunoita ja korianteriporkkanoita.

Köfte eli turkkilaiset lihapullat

400 g lammasjauhelihaa
2 viipaletta valkoista leipää
1 dl vettä
1 dl jogurttia
1 kananmuna
2 rkl sitruunamehua
3 rkl persiljasilppua
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua minttua
ripaus chiliä
1½ tl suolaa
mustapippuria


Kuivattu minttu vaihtui tuoreeseen ja osa nesteestä tummaan lageriin. Ja valkosipuli määrä vähintään tuplattiin. Tietenkin. Sitten vaan taikinan tekoon. Poista leivistä kuoret ja murenna sisus kulhoon. Lisää vesi/olut ja jogurtti ja anna leivän turvota hetki. Sekoita kaikki muut ainekset mukaan käsin. Anna taikinan levähtää hetki. Taikina oli melko löysää, joten vähän piti lisätä korppujauhoja, muuten ei pullien pyörittelystä olisi tullut mitään.

Muotoile taikinasta isohkoja, vähän soikeita pullia. Paista 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi. Ohjeessa suositeltiin kääntämään pullia paiston puolessa välissä, ei vaan ihan ymmärretty, että miksi. Joten käännä tai ole kääntämättä. Hyvää tulee silti.

Seesamiperunat

perunoita
seesamiöljyä
kuivattua rosmariinia
pilkottua valkosipulia
suolaa

Viipaloi pestyt perunat ja levitä ne uunipellille. Voitele seesamiöljyllä ja ripottele mausteet päälle. Paista 220 asteisessa uunissa, kunnes valkosipuli on saanut hivenen väriä ja pudota sitten lämpö alas 180 asteeseen. Paistele, kunnes perunat olivat kypsiä.

Korianteriporkkanat
Mysi Lahtisen ohjetta mukaellen

porkkanoita
voita
korianterin siemeniä
suolaa
hunajaa

Höyrytä/keitä porkkanaviipaleet puolikypsiksi. Laita kuumalle pannulle voita, hunajaa, korianterinsiemeniä, suolaa ja porkkanaviipaleet. Paistele ja kääntele kypsiksi.


Maukas annos, joka ehkä olisi kaivannut ripauksen vihreää, mutta ei ollut edes yrttejä koristeeksi. Näin joskus käy..... Eli edustuskelpoisemman annoksen noin visuaalisessa mielessä saat, kun lisäät lautaselle jotain tuoretta :) Perunat olivat muuten tajuttoman hyviä ihan suoraan pelliltä napsittuna...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti