sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Afrikkalainen Bobotie

Mielessä oli jo jonkin aikaa pyörinyt vuosia sitten kokeiltu afrikkalainen jauhelihavuoka. Halusin ehdottomasti tehdä sitä juuri nyt, mutta ohje ei meinannut löytyä ei sitten mistään. Kahlasin läpi keittiön laatikon, minne olen kerännyt mielenkiintoisia reseptejä, selasin tietokoneelle tallennettuja ohjeita ja googlasin erinäisillä hakusanoilla. Turhaan. Muistin vain, että ruuan nimessä on B-kirjaimia. Se ei paljon googlessa(kaan) auta. Mutta lopulta tärppäsi, kun ymmärsin lisätä hakusanoihin aprikoosin. Jee, Bobotie löytyi!

Kokkailua nopeuttaa paljon, kun mittaa kaikki ainekset ensin valmiiksi. Minulla on näitä kirpparilta löydettyjä mittalaseja puolisen tusinaa. Aivan korvaamaton apu!

Bobotie-lihavuoka
6 annosta

500 g lampaan jauhelihaa
1 kuivahtanut vaalea leipäviipale
1 dl maitoa
1 iso keltasipuli
2 rkl öljyä
1 dl kuivattua aprikoosia
1 dl rusinoita
2 rkl mangochutneyta
2 rkl viinietikkaa
1 rkl currya
1½ tl suolaa
1 tl kurkumaa

Munamaito
2 kananmunaa
2 dl (täys)maitoa

Pinnalle
laakerinlehtiä

Lammas tai karitsa sopii tähän parhaiten, mutta minulla oli tällä kerralla Jusala Ranch'n ylämaakarjan naudan jauhelihaa. Täysmaitoa ei myöskään ollut, vaan kahvimaidoksi varattua kevytmaitoa. Näillä mentiin.


Pilko leipä ja laita palat maitoon turpoamaan noin viideksi minuutiksi. Pilko sipuli melko pieneksi silpuksi ja kuullota pannulla hetki öljyssä.


Pilko aprikoosi. 


Vaivaa käsin kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi taikinaksi. 


Painele taikina pienehköön (15x25 cm tms) voideltuun vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 30 minuuttia.



Tee munamaito vatkaamalla munat ja maito sekaisin. Kaada seos jauhelihapaistoksen päälle. lisää laakerinlehdet ja paista vielä toiset 30 minuuttia. Minä paistelin pidempään, kunnes pinta oli saanut hivenen väriä.


Tarjoa lämpimänä riisin kanssa tai kylmänä voileivän päällä. Nam. Hyvää ja erilaista, kuivatut hedelmät sekä vähän eksoottisemmat mausteet tuovat paistokseen kivan säväyksen. Tätä syödään tällä viikolla töissä lounaseväänä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti