keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kevään odotetuin tapahtuma


Kevään odotetuin tapahtuma oli ehdottomasti Vanhalla Ylioppilastalolla nyt neljättä kertaa järjestetty Grand Champagne. Olin paikalla kuitenkin vasta kolmatta kertaa,  sillä vuosi sitten tapahtuma jäi ystäväporukan Pietarin matkan vuoksi väliin.


Ja vaakalaudalla oli osallistumiseni tälläkin kertaa, sillä nilkan murtuman vuoksi matkustin paikalle jalka tukisiteessä kyynärsauvaan nojaillen. Kiitos seurueeni, heidän ansiostaan pärjäsin tungoksessa! Edellisestä eli kevään 2016 tapahtumasta voit lukaista täältä, klik.


Toimimme edellisiltä kerroilta hyväksi todetulla kaavalla eli saavuimme paikalle lauantaina tasan kello 12, kun ovet avautuivat. Latasimme maksukorteille 30 maistelulipuketta (30*2,50 € = 75 €) ja siitä sitten aloitettiin!


Tässä puuhassa on erittäin tärkeää mahdollisimman pian valita ns. tuumailusamppanja, jonka kanssa sitten hartaudella selataan "käsiohjelmaa" ja suunnitellaan seuraavia siirtoja.

Minä maistoin yhdeksan samppanjaa ja tässä niistä kaikista lyhyet kuvaukset. Yhtä lukuunottamatta kaikki löytyvät Alkon valikoimista ja niiden tuotekuvat ovat myös peräisin Alkon sivuilta. Järjestys ei ole maistojärjestys, vaan se järjestys, mikä "käsiohjelmassa" oli. Ja määrän kauhistelijoille muistuttaisin, että maisteluannos oli 4 cl. Eli 9 * 4 cl = 36 cl kolmen tunnin aikana.....


Gremillet oli itselleni aivan uusi tuttavuus. Gremillet Blanc de Noirs Limited Edition NV (53,80 € / 2 lipuketta). 100 % Pinot Noir. Erittäin kuiva, hapokas, keltaomenainen, sitruksinen, paahteinen, kevyen marsipaaninen. 22-36 kuukautta kypsytetty, kun AOC-sääntöjen mukainen vähimmäiskypsytysaika on 15 kuukautta. Gremillet on pieni perheyritys, jonka ensimmäiset samppanjat tuotettiin vuonna 1979. Talolla ei siis ole pitkää historiaa, mutta siitä huolimatta samppanjat ovat menestyneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa. Gremillet -samppanjoiden avainsanat ovat raikkaus, eleganssi ja laatu. Pidin tästä ja maistaisin mielelläni 4 cl:n maisteluannosta enemmänkin!


Janisson Baradon Toulette Champagne Brut 2008 (81,81 € / 4 lipuketta) oli minulle myös entuudestaan vieras. Viini löytyy Alkon erikoiseristä (on ollut kyllä käsittääkseni aikaisemmin ihan perusvalikoimassa) ja on saatavilla tällä hetkellä vain Helsingin keskustan Arkadia -myymälästä. 100% Chardonnay. Erittäin kuiva, erittäin hapokas, sitruunainen, aprikoosinen, raparperinen, mineraalinen, paahteinen, raikas. Pidin, mutta en niin paljon, että maksaisin tuon hinnan.


Sitten tutumpien tuottajien pariin. Ensimmäisenä Deutz'n pari tuotetta. Deutz Classic Champagne Brut (48,80 € / 2 lipuketta) Alkon tilausvalikoimasta. Mukana kaikki perinteiset samppanjarypäleet Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier. Erittäin kuiva, hapokas, kukkainen, aromikas. Elegantti, kermaisen täyteläinen, silti raikas. Viiniystävysten vanha suosikki! Viini -lehti antaa arvionsa vain Alkon vakiovalikoiman tuotteille ja sieltä tästä löytyy 0,375 litrainen pikkupullo, joka saa neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen, luonteikas viini). Champagne Deutz on perustettu vuonna 1838 ja lisää tuottajasta voit lukea maahantuojan sivuilta, klik.


Maistoin myös saman tuottajan rosen. Deutz Rosé Champagne Brut (24,27 €/0,375 l) oli kyllä minulle hienoinen pettymys. Rypäleinä Pinot Noir ja Chardonnay. Erittäin kuiva, hapokas, vadelmainen, kirsikkainen, marsipaaninen, limetinkuorinen, mineraalinen, raikas. Maahantuojan mukaan mausta löytyy mansikkaa, pieniä punaisia marjoja ja minttua. Liekö nuo pienet punaiset marjat sitten olleet ne, jotka eivät minuun uponneet?


Pol Roger Blanc de Blancs 2009 (76,90 € / 3 lipuketta), nimensä mukaisesti vain valkoisia rypäleitä eli Chardonnayta. Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, paahteinen, briossinen, mineraalinen, vivahteikas, pitkä. Viini -lehdeltä täydet viisi tähteä (=tyylikäs huippuviini), jota kehutaan myös edulliseksi ostokseksi. Mitäpä minä vastaan väittämään, upea juoma, josta kovasti pidin!


Gosset kuuluu myös lempituottajiini. Gosset Excellence Champagne Brut (39,99 € / 2 lipuketta) kohtuuhintainen tuote vakiovalikoimasta. Rypäleinä Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier. Eritääin kuiva, hapokas, sitruksinen, keltaluumuinen, mineraalinen, briossinen, raikas. Viini -lehti antaa myös tälle täydet viisi tähteä (=tyylikäs huippuviini) ja kehuu edulliseksi. Ja sitä tämä todella on! Ja samalla hyvä esimerkki siitä, että ollakseen huipputuote, ei hintalapun tarvitse olla mikään älytön. Kipin kapin tätä vaan hankkimaan, sillä jääkaapissa pitää aina olla samppanja valmiina erityisiin tilanteisiin. Itselläni kylmässä näkyy tällä hetkellä olevan Billecart-Salmon Réserve Champagne Brut.
Moussé Fils'n L'Or d'Eugène NV (2 lipuketta) olikin sitten ainoa maistamistani samppanjoista, jota ei saa Suomesta, vaan pitää lähteä punavalkoisille laivoille eli Viking Linen kyytiin. Tästä samppanjasta erikoisen tekee se, että se on valmistettu käyttämällä lähes ainoastaan Meunier -rypäleitä. Samppanjatalon perustaja Eugène Moussè on kehittänyt tämän samppanjan jo 90 vuotta sitten, tosin silloin se tunnettiin eri nimellä ja vasta myöhemmin nimi muutettiin tähän muotoon kunnioituksesta perustajaa kohtaan. Kypsytetty kellareissa 24 kuukautta ja tuottaja lupaa viinille säilyvyyttä 10 vuotta. Lisää tuottajasta voit lukea heidän sivuiltaan, klik. Viking Linen pisteellä saimme niin hyvää palvelua, että hyvä, ettemme jo siltä seisomalta ilmoittautuneet mukaan syksyn Samppanjaristeilylle! Jokainen meistä talletti esitteen kyllä huolellisesti käsilaukkuunsa......


Bollingerin pisteellä käsittämättömän kaunis pullo houkutti. Bollinger Vintage Rosé Champagne Brut 2006 (89,90 € / 4 lipuketta) on tarjolla Alkon tilausvalikoimassa. Rypäleinä Pinot Noir ja Chardonnay. Erittäin kuiva, erittäin hapokas, elegantti, sitruksinen, paahteinen. Todella tyylikäs kupliva minun makuuni. Ja oiva lahjaidea kevään ja kesän juhliin ihan tuon näyttävän ulkoasunkin puolesta.


Taittinger on samppanjatalona erittäin tuttu, mutta heidän tuotteistaan Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut 2006 (149,85 € / 5 lipuketta) osui eteeni ensimmäistä kertaa. Ehkä hinnalla on jotain tekemistä sen kanssa...... Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, valkopersikkainen, mineraalinen, kevyen briossinen, moniulotteinen, tyylikäs. Ja voi itku, miten paljon tästä pidin! Viini -lehdeltä juoma saa täydet viisi tähteä (=tyylikäs huippuviini), mutta sitäpä ei suositellakaan yhdellekään ruualle, vaan meditaatioon ystävien kesken. Niin ymmärrän!


Siinä olivat omat yhdeksän valintaani. Erikseen on mainittava ystäväni löytö, Bollinger R.D. 2004 (179,90 € / 6 lipuketta), ihan pienen pienen tilkkasen sain tätä häneltä maistaa ja jos jotain kadun, niin sitä, että en itse tähän lipukkeitani sijoittanut! Maahantuojan mukaan juoma sopii erinomaisesti esimerkiksi kyyhkysen tai paahdettujen kampasimpukoiden kanssa nautittavaksi. Ei siis millekään peruskinkereille! Erittäin kuiva, sitruksinen, kypsän aprikoosinen, paahteinen, kermainen, pitkä. Lisää tästä jalosta juomasta voit lukea maahantuojan sivuilta, klik. Minä puolestani jään odottelemaan vuoden 2019 tapahtumaa tai rikasta rakastajaa, joka minulle tätä tarjoilee kampasimpukoiden kera. Noh taitaa 2019 tulla nopeammin..... sekä myös 2020....


Kirjoitan tässä nyt vähän ikäänkuin itselleni muistiin, että tämänkaltaiseen tapahtumaan osallistuminen vaatisi pientä etukäteistutustumista. Sitä menee niin helposti tuttujen tuottajien tiskeille maistelemaan, jos ei perusjuttuja, niin heidän erikoisuuksiaan. Ei huono valinta sekään, mutta silloin saattaa tuntemattomien osastoilta jäädä vaikka mitä helmiä kokematta!


Kokematta jäi vaikkapa sellainen erikoisuus, kuin Leclerc Briant Abyss 2012 (129,16 € / 6 lipuketta). Vuosikerrasta on 3000 pullon erä kypsytetty meressä! Pullot on uudelleenkorkituksen jälkeen upotettu 60 metrin syvyyteen mereen ja annettu kypsyä siellä 15 kuukautta. Sanomattakin selvää, että tuosta erästä ei ole montaa pulloa Suomeen asti riittänyt ja niinpä Grand Champagnessakin juoma kuului tiettyyn kellonaikaan avattavien Rare and Fine -pullojen joukkoon.Tarjolla oli maisteltavaksi myös pieniä herkkupaloja, jotka niin ikään maksettiin kätevällä digirahalla. Ryhmämme jakautui ruokavalintojen suhteen kahtia. Toinen puoli, minä siinä mukana, valitsi Olo Gardenin annoksen Beef Tataki & Asian coleslaw (4 lipuketta).


Toinen puoli päätyi Jordin annokseen Tartar Beef & Ramsons (4 lipuketta). Kaikki olivat tyytyväisiä!

Kolmisen tuntia vietimme tapahtumassa ja se oli oikein sopivasti. Sitten tungoskin alkoi olla jo sitä luokkaa, että kaltaiseni kepin käyttäjä oli vähän helisemässä. Loppuun vielä muutamia kuvia. Vuoden kuluttua uudelleen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti