tiistai 1. toukokuuta 2018

Vappupullat

Ikä tekee tehtävänsä ja osansa oli tällä kertaa myös paketoidulla nilkallakin, mutta viime vuosien tapaan vietän vappua itsekseni kotosalla. Myös ilmasto tehokkaasti estää ilakoinnin, muutama lämpöaste ja runsas vesisade pitävät sisätiloissa kaikki muut, paitsi innokkaimmat marssijat. Ja todennäköiset teekkarit. Olen oikein mielelläni käpertynyt tänne keski-ikäiseen rauhaani viinilasillisen ja kokkailujeni kera.


Riehaannuin sitten tekemään lihapullia. Vappulihapullia. Balilaisia vappulihapullia. Tai sinne päin!


Sate Lilit, balilaiset possuvartaat -> lihapullien muodossa
HS Ruoka / HS Viikko/ 11-2018
4 annosta

3 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl (rypsi)öljyä
1 tl chilihiutaleita
1 tl korianteria
1 til juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria
400 g possun jauhelihaa
3 rkl kookoshiutaleita
6 sitruunaruohon vartta puoliksi leikattuna tai 12 varrastikkua

Pähkinäkastike
1 dl sileää makeuttamatonta maapähkinävoita
3 rkl kuumaa vettä
2 rkl limettimehua
2 rkl hunajaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl chilihiutaleita

Eli minä en tehnyt vartaita, vaan lihapullia. En siis tarvinnut sitruunaruohon varsia, enkä sen puoleen grillivartaitakaan. Crunchy maapähkinävoi vaikutti kaupassa sileää mielenkiintoisemmalta. Siispä sitä. Muuten taisinkin noudatta ohjetta.

Tee ensin jauhelihamassa. Kuori ja hienonna salottisipulit sekä valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Tässä kohdin on pakko hehkuttaa pikkusiskon oivallusta raastaa kerralla suurempi määrä inkivääriä ja pakastaa raaste levynä. Siitä on helppo taittaa sopiva pala, joka vielä sulaakin hetkessä.


Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulisilppua 5 minuuttia. Lisää sitten valkosipuli, inkivääri ja mausteet. Kääntele seosta 2 minuuttia ja siirrä sivuun jäähtymään.


Sekoita jauhelihan joukkoon kooskoshiutaleet ja jäähtynyt sipuli-mausteseos. Vaivaa seos tasaiseksi.


Kurkuma tehokkaasti värjää kaiken keltaiseksi, joten tässä kohdin kertakäyttöiset käsineet olivat paikallaan. Peitä jauhelihataikina kelmulla ja laita kylmään 1-2 tunniksi.



Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin ja jätä maustumaan. Itse jätin tästä chilin pois, tulisuuden pelossani.


Mikäli teet vartaita, muotoile jauhelihamassa öljytyin käsin kepakoiksi sitruunaruohovarsien tai varrastikkujen ympärille. Tai sitten vaan pyörittele laillani perinteisten lihapullien muotoon. Sain tästä aikaan 23 lihapullaa.

Paista vartaat/pullat kypsiksi paistinpannulla tai grillissä noin 7-8 minuuttia. Tarjoa kuumina pähkinäkastikkeen kanssa.



Jo ruokaa valmistaessa kotiin levinneet huumaavat tuoksut ennakoivat kerrassaan maukasta lopputulosta! Pähkinäkastike oli huikea, ehkä voisin siihen hippusen chilihiutaleita vielä kuitenkin laittaa. Lisukkeeksi paistoin suosikkivihannestani broccolinia, sekä kaivoin pakastimen uumenista rasiallisen ei-niin-balilaisia valkosipuliperunoita.


Viini ei sopinut tälle ruualle lainkaan. Tosin en ollut ajatellutkaan sen sopivan kuin itselleni! Olin päättänyt vapun kunniaksi hemmotella itseäni tavallista paremmalla viinillä, joten nautin viinini ruuan jälkeen. Vähän meditointimeiningillä.

Hérencia del Padrí 2014 (20,31 €), roteva ja voimakas viini Espanjasta, Prioratin alueelta. Priorat on yksi suosikkialueistani! Rypäleinä Syrah, Grenache Noir, Carignan, Merlot ja Cabernet Sauvignon. Täyteläinen, tanniininen, luumuinen, mustaherukkainen, kevyen taatelinen, suklainen, tamminen, lämmin. Täydellinen viini, mutta ei siis possulle, vaan täydelliseen nautiskeluun sohvan nurkassa. Viini kuuluu Alko erikoiseriin ja on tällä hetkellä erittäin rajoitetusti saatavilla. Kotkassa näkyy olevan yli 20 pulloa :) Mutta muista siis Priorat, en usko, että tulet pettymään. Alue on pieni ja se sijaitsee lähellä Barcelonaa ja Penedesin viinialuetta. Rioja on Espanjan tunnetuin viinialue ja sillä on ollut ainoana korkein DOC-laatuluokitus. Priorat on nyt myös nostettu samaan luokkaan. Eikä syyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti