keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Suomi 100 kotosalla


Itsenäisyyspäivän juhlinta vaihtui kohdallani sairastumisen vuoksi kotoiluun itsekseni. Vähän on harmittanut, mutta päätin kuitenkin ottaa elämän rauhallisesti. Ehkä eniten harmittaa se, että olin niin väsynyt ja ehkä vähän kuumeinenkin eilen töistä lähtiessäni, että jäi näkemättä kaikki upeat Helsingin juhlavalaistukset ja ennenkaikkea ne 100 Suomen lippua Kauppatorilla!

Itsenäisyyspäivä on minulle hyvin tunnerikas päivä. Isäni perhe oli Karjalan evakkoja Kirvusta ja äitini menetti sodassa isänsä, mummuni jäädessä leskeksi maatilaa pyörittämään reilusti alle 30-vuotiaana. Sota on koskettanut ja koskettaa perhettäni edelleen, se on vaikuttanut meidän kaikkien elämään, tavalla tai toisella.


Kirjoittelen tätä samalla, kun katselen linnan juhlia. Koko päivä on mennyt hiljaa hissutellen, juhlallisuuksia seuraten, kotimaista musiikkia kuunnellen, kynttilöitä poltellen ja pieniä liikutuksen kyyneliä tirautellen. Sieltä se karjalainen itkijänainen on taas tänään nostanut päätään!

Toipilaspäivästä huolimatta laitoin mekon päälle, kiharsin hiukset ja tein itselleni hyvää ruokaa. Sekä kaadoin lasiin huippuviiniä.


Filotaikinaan kääritty porsaanfilee sienimuhennoksella

500 g porsaan sisäfileetä
filotaikinalevy
3 rkl Dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria

Sienimuhennos
150 g sieniä (herkkusieniä tai metsäsieniä)
1 rkl voita
ripaus vehnäjauhoja
2 dl kermaa
2 tomaattia kuutioituna
1 dl silputtua persiljaa
1 dl silputtua ruohosipulia
mustapippuria
suolaa

Liha on peräisin Hornan tilalta Huittisten Vampulasta, jossa kasvatetaan vapaita ja onnellisia possuja. Tilalta löytyy itsepalvelumyymälä, joka on aina auki, mutta minä teen possuostokseni tuttuun tapaan Hyvinkään REKOn kautta.


Poista fileestä rasvat ja kalvot. Suolaa ja pippuroi liha, paista pannulla voissa hetkisen verran joka puolelta. Sivele sinappi fileen pintaan ja kääri filotaikinaan.


Filotaikinan käsittely kysyy hermoja. Taikina on ohuen ohutta ja rikkoutuu helposti. Tuntui turhalta ostaa koko paketti, kun tarve oli vain yhteen taikina-arkkiin. No, tuleepahan nyt kokeiltua sekin, että mitä taikinalle tapahtuu, kun sen pakastaa uudelleen.....


Paista taikinaan käärittyä fileetä 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia tai kunnes filee on kypsää. Tuolla paistoajalla liha jäi aavistuksen roseeksi, mikä sinänsä ei haittaa, mutta laitoin ruokailun jälkeen lopun vielä hetkeksi uuniin. Tarkimman paistotuloksen saat käyttäessäsi paistomittaria, mitä minä en laiskuuttani ottanut esiin.....


Sienet kaivoin pakastimesta. Herkkupussi tämän vuoden satoa. Herkkupussi syntyy, kun ei saa sienireissullaan kunnon saalista mistään lajista. Silloin voi tehdä tämmöisen herkullisen miksauksen. SUPP = suppilovahvero ja OR = orakas, muut lieneekin selkeämpiä :)


Kuullota sienet voissa. Ripottele jauhot sienien päälle ja sekoita. Lisää kerma, tomaattikuutiot ja yrttisilppu, keitä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.


Kokoa annos nostamalla fileeviipaleita sienimuhennoksen päälle. Lisukkeena couscousia. Ei ehkä täysin sopinut itsenäisyyspäivän ateriaan, mutta perunat nyt jäivät jääkaapin vihanneslokeroon :) Sienimuhennos oli erityisen herkullinen, en ole siihen aikaisemmin yhdistänytkään tomaattia. Fileen pintaan olisin voinut sivellä sinappia aavistuksen reilummalla kädellä. Muuten oikein herkullinen ja juhlava annos!


Viininä argentiinalainen Enamore 2014 (24,98 €). Mehevä ja hilloinen, Malbec, Cabernet Sauvignon, Bonarda, Cabernet Franc -sekoite. Täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, mustaherukkainen, luumuhilloinen, mokkainen, mausteinen ja lämmin. Oiva juoma tähän juhlapäivään! Viini -lehti on antanut täydet viisi tähteä (=tyylikäs huippuviini) ja kehuu tätä myös edulliseksi ostokseksi, joka on valmis juotavaksi nyt, mutta joka hyötyy myös kellaroinnista. Selkeä sijoituskohde!

Huomaathan Riedelin XL-sarjan Cabernet -lasin, jonka vetoisuus on sivumennen kertoen yli 9 desiä eli periaatteessa siihen voisi kaataa koko pullollisen ja vielä jäisi vähän tilaa pyörittelyynkin! Lause "Otin vaan lasillisen" saa tämän sarjan lasien kanssa aivan uuden merkityksen......



Tasavallan Presidentin juhlavastaanoton kättelymaratoniin hain voimia kermalikööristä ja Fazerin konvehdeista. Hyvää itsenäisyyspäivää satavuotiaalle Suomelle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti