sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Kesäruokakassi

Viimeinen työviikko ennen kesälomaa oli töissä hektistäkin hektisempi. Ei puhettakaan, että olisin ehtinyt miettimään ruokaa tai edes käymään kaupassa. Lähdin liikkeelle aamuisin seitsemän junalla ja iltaseitsemältä lähdin Helsingistä kotia kohti. Tavallaan helppoa, piti vain muistaa olla seitsemältä jollakin asemalla :)


Ruokapuolen pelasti jälleen pienen tauon jälkeen Anton&Antonin ruokakassi, jonka sain näppärästi kotimatkalla noudettua Ullanlinnan myymälästä.


Lasagne kylmäsavulohella ja parsakaalilla
2 annosta

½ purjosipuli ohuina suikaleina
½ parsakaali
150 g kylmäsavustettua kirjolohta suikaloituna
250 g tuoreita lasagnelevyjä
30 g voita
½ dl vehnäjauhoja
4½ dl maitoa
80 g parmesaaniraastetta
suolaa
valkopippuria

Lohi oli kotimaista Aimo -kirjolohta ja lasagnelevyt Vaelsasta. Tämä on näissä ruokakasseissa aivan parasta, laadukkaita lähituotteita.

Paloittele parsakaali ja keitä sitä muutama minuutti suolatussa vedessä. Valuta. Kuullota purjosipulisuikaleita voissa tai öljyssä pehmeäksi. Älä kuitenkaan ruskista.

Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Kaada maito pikkuhiljaa joukkoon, koko ajan sekoittaen ja anna kastikkeen kiehua 5 minuuttia. Lisää puolet juustoraasteesta ja mausta suolalla sekä pippurilla.


Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain lasagnelevyt, lohi, purjo, parsakaali ja valkokastike. Aloita ja lopeta kastikekerroksella.


Ripottele loput juustoraasteesta pinnalle. Paista 220 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.


Ja näin käy, kun on tottunut vanhaan uuniin, jonka kanssa paistoaikoja aina joutui pidentämään, niin nyt uuden uunin tehot yllättivät! Pieni kärähtäminen ei nyt kuitenkaan onneksi haitannut.



Söin tästä neljä kertaa. Aivan mahtavat maut, tätä aivan varmasti tullaan tekemään uudelleen.


Kvinoaa paahdetuilla porkkanoilla, vuohenjuustolla ja avokadolla
2 annosta

4-5 porkkanaa
1 punasipuli
2 dl kvinoaa
1 avokado viipaloituna
100 g vuohenjuustoa

Salaattikastike
½ dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
½ rkl hunajaa tai siirappia
suolaa
mustapippuria


Kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkiksi suikaleiksi (ei liian ohuiksi). Kuori ja viipaloi punasipuli. Levitä porkkanat ja sipulit voideltuun uunivuokaan ja sivele niille öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Parhaan tuloksen saat pyörittelemällä kasviksia ihan käsin. Paahda kasvikset uunissa 225 asteessa kypsiksi ja kauniin värisiksi. Nyt ymmärsin vahtia uuniani (kts. edellinen resepti, miten kävi).


Kastike tehdään yksinkertaisesti vain sekoittamalla kulhossa kaikki ainekset yhteen.


Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaisesti. Yhdistä kvinoa ja paahdetut kasvikset. Tarjoa salaatti haaleana. Voit joko tarjota yhden suuren kulhollisen kerralla, mutta minä tein niin, että otin aina kattilasta annoksen verran kvinoa-kasvisseosta ja vasta sen koristelin avokadoviipaleilla ja murennetulla vuohenjuustolla. Plus lisäsin kastiketta.


Tähän ruokaan suhtauduin erittäin ennakkoluuloisesti. Pakko tunnustaa. Voiko olla edes mikään ruoka, kun on vain kvinoaa ja porkkanaa. Varsinkin, kun porkkana ei ole mikään suosikkini. Yllätyin positiivisesti! Ruoka oli maukasta ihan sinällään, mutta sopisi varmasti vallan mainiosti vaikkapa grilliruuan lisukkeeksi.


Viimeinen kassin kolmesta ruuasta valmistuikin sitten mökkiolosuhteissa. Ehkä vähän liian monivaiheinen mökille, siellä kun suosin yleensä aterioita, joiden kaikki osat valmistuvat muurikalla. Mutta nyt mentiin tällä.

Mantelikananpoikaa fenkoli-pilahviriisillä
2 annosta

4 kpl ohuita kanafileitä
40 g mantelijauhetta
2 rkl parmesaanijuustoraastetta
sitruunan raastettu kuori
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 kananmuna
2 rkl maitoa
valkosipulinkynsi
oliiviöljyä paistamiseen

Pilahviriisi
2 dl basmatiriisiä
2 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
½ fenkoli
2 mm suolaa
4½ dl vihanneslientä


Aloita pilahviriisistä. Silppua sipuli ja fenkoli. Fenkoli oli melko pieni ja koska pidän sen mausta, niin käytin kokonaan. Jos fenkolin sisävarsi on kova, niin poista se. Kuullota kasviksia kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää kattilaan riisi ja suola. Kuullota jälleen muutama minuutti. Lisää sitten vihannesliemi, sekoita ja anna kiehua kannen alla 15-20 minuuttia.


Seuraaksi sitten kanan pariin. Puolita fileet. Sekoita kulhossa mantelijauhot, juustoraaste, raastettu sitruunankuori ja persilja. Vatkaa toisessa kulhossa kevyesti kananmuna ja maito sekaisin, purista sekaan valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla.



Kasta kanapalat ensin munaseoksessa ja kääntele ne sen jälkeen mantelijauhoissa. Paista fileet öljyssä tai voissa, pannulla tai muurikassa siten, että saavat väriä ja ovat kypsiä.


Superhyvää! Ensin olimme ystävänäni kanssa sitä mieltä, että hui miten suuri annos vain kahdelle, ei mitenkään jakseta, mutta niin oli hyvää, että kaikki meni! Suosittelen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti