maanantai 12. maaliskuuta 2018

Sunnuntaisimpukat ja korkkivikainen aarre


Täydellisen viikonlopun päätti täydellinen sunnuntai. Täydellisen viikonlopun perjantaista ja lauantaista voit lukea täältä, klik. Mutta nyt siis kokkailin simpukoita ja kutsuin kylään sunnuntailounaalle ystäväni, jonka tiesin suorastaan rakastavan niitä.


Sinisimpukoita aromaattisessa kookosliemessä
HS-Ruoka/HS Viikko 09/2018 
2-4 annosta

2 kg eläviä sinisimpukoita
2 cm pala (noin 30 g) galangalia tai tuoretta inkivääriä
1 punainen chili
2 tuoretta sitruunaruohoa
4 kaffirlimetinlehteä
2 tomaattia
½ rasia (100 g) tuoreita herkkusieniä
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
4 rkl kalakastiketta
2 limetin mehu
2 rkl palmu- tai ruokosokeria
½ puntti tuoretta korianteria

Minä käytin keittovalmiita simpukoita, joita ei tarvinnut pestä, putsata, eikä kopistella, vaan ne hulautettiin suoraan rasiasta kattilaan. Jälleen kerran vain totean, että puolentoistakilon loota simpukoita maksoi Stockmannin Herkussa vain 6,95 euroa, miten voi edes olla näin halpaa ja näin hyvää?


Ja tässä kuva kaffirlimetinlehtiä sisältävästä purkista. Maustehyllystä löytyy, jos löytyy. Kuivatut, laakerinlehden tapaan käytettävät, kaffirlimettipuun lehdet kuuluvat tärkeänä osana thaimaalaisen keittiöön

Eli simpukoita oli puolisen kiloa ohjetta vähemmän, mutta oikeastaan liemiaineksien suhteen en kitsastellut, samoilla mentiin. Galangin korvasin tuoreella inkiväärillä ja korianterin muistin kyllä ostaa, mutta tunnustettakoon jo heti alkuun, että unohdin sen pilkkoa annosten päälle. Että näin.



Pilko inkivääri, chili ja sitruunaruohot karkeasti ja laita kulhoon. Lisää joukkoon kaffirlimetinlehdet, sekä suht tasaisiksi viipaloidut tomaatit ja sienet. Mittaa isoon kattilaan litra vettä ja laita kiehumaan.


Lisää veteen kaikki pilkkomasi ainekset ja anna kiehua keskilämmöllä 10 minuuttia. Lisää joukkoon kookosmaito ja mausta liemi kalakastikkeella, limettimehulla ja palmusokerilla.

Käännä liesi täysille ja anna liemen kiehahtaa. Kumoa simpukat veteen ja laita kansi päälle. Keitä voimakkaasti 3-5 minuuttia tai kunnes simpukoiden kuoret ovat auenneet.


Nosta kattila pois liedeltä ja nostele simpukat reikäkauhalla lautasille. Heitä pois avautumattomat. Lisää herkullista lientä simpukoiden päälle ja koristele koko komeus korianterisilpulla. Tämän siis unohdin ja huomasin asian vasta, kun vieraani oli jo lähtenyt!



Muscadet on klassinen simpukkaviini ja vuosia sitten hankitun ja huolella säilötyn pullon laitoinkin hyvissä ajoin viilentymään. Voi sitä pettymyksen määrää, kun viini paljastui korkkivikaiseksi. Asiasta ei ollut epäilystäkään, maku ja tuoksu olivat yhtä tympeitä. Viemäriin!  Sodastreamerillä pyöräytetyllä kuplavedellä sitten hoidettiin juomapuoli. Höh.

Simpukat olivat loistavia, liemi niin maukas, että se tuli kyllä tarkkaan lusikoitua suuhun. Ja mikä huumaava tuoksu täyttikään keittiön! Blogini RUOKAA -välilehdeltä löydät lisää herkullisia simpukkareseptejä. Edullista, helppoa ja herkullista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti