sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Varma kevään merkki - parsaa lautasella!


Oi kevät, se on aurinkona taivaalla, kukkina maljakossa (kukkakauppa Hortensia), valkoviininä lasissa sekä myös parsana lautasella. Olen parsafani ja onneksi paikallisessa marketissa oli parsaa tarjolla (tosin vain kaksi nippua), muuten olisi käynyt huonosti.....


Parsa-lohivokki
Glorian Ruoka&Viini 3/2018
4 annosta

300 g vihreää parsaa
400 g ruodotonta ja nahatonta lohifileetä
½ tl suolaa
2 kevätsipulia
1-2 rkl öljyä
1 rkl seesaminsiemeniä
4 dl babypinaattia
½ ruukku tuoretta korianteria

Kastike
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vähäsuolaista soijaa
1 rkl vettä
1 rkl hunajaa
1 rkl maissijauhoja

Lisäksi
2 dl riisiä



Aloita kastikkeesta. Kuori ja raasta inkivääri. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vispaa tasaiseksi.


Inkivääärin käsittelyyn pari vinkkiä. Olin jostain lukenut, että muhkuraisen inkiväärin kuorimiseen pikkulusikka on kuorimaveistä parempi vaihtoehto. Kokeilin ja näin se todellakin on! Kannattaa kokeilla.


Inkiväärin raastaminen on myös hermoja raastavaa puuhaa. Ajattelin, että kokeilen Happyhamsterin varastoissa olevaa vuosia sitten joltain kirpparilta hankittua vanhaa puristelasista raastinta. Ja sehän toimi! Ihan uskomatonta, millään uudehkolla raastimella en ole saanut inkivääristä näin hyvää raastetta. Kyllä ennen osattiin!

Tässä välissä voit muuten laittaa riisin kypsymään. Itse käytin basmatiriisiä, sitä kun sattui kaapissa olemaan.


Katkaise parsoista puumainen tyvi pois. Kuoriminen on makuasia, minä kevyesti kuorin tällä kertaa.


Leikkaa parsat ja suikaloi lohi suupalan kokoisiksi. Mausta lohipalat suolalla. Viipaloi kevätsipulit.


Kuumenna vokkipannu, lisää öljy, lohet ja seesaminsiemenet pannulle. Kypsennä varovasti sekoitellen 2-3 minuuttia ja siirrä lohipalat pois pannulta.


Kypsennä parsoja kuumassa vokissa 2 minuuttia, lisää kastike ja anna seoksen kiehahtaa nopeasti.


Laita lohi takaisin vokkiin, lisää kevätsipuli, kuumenna ja siirrä pannu pois liedeltä. 


Sekoita babypinaatti ja revi korianteri mukaan kuumaan vokkiin. Tarjoa riisin kanssa.


Ihan älyttömän hyvää! Makean suolainen kastike sopi lohelle täydellisesti. Mietin, että kastikkeella voisi myös marinoida lohta ja sitten grillailla. Eli kesää odotellessa!


Viininä Saksan Moselin alueelta, Villa Huesgen by the glass Riesling 2016 (13,40 €). Kuiva, hapokas, limettinen, viheromenainen, kevyen päärynäinen, hennon kukkainen ja yrttinen. Kovasti pidin tästä keväisestä tuulahduksesta lasissani. Vaan Viini -lehtipä ei tykännyt, antoi vaivaiset kaksi tähteä (=sopusuhtainen kokonaisuus) ja moitti kalliiksi. Pöh, en liiemmin nyt välitä tästä arvostelusta. Tykkään ja sillä selvä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti