maanantai 11. marraskuuta 2013

Lumesta viis - glögikausi on avattu!


En ole talvi-ihminen, en todellakaan. Inhoan kylmyyttä, pimeyttä ja lunta. Tässä kohdinhan ihmiset aina sanovat, että miten on ihanaa, kun lumi tuo valoa. Juu, tuo se, mutta mielestäni 5 cm on oikein oiva määrä. Yleensä suurimmat lumenhehkuttajat asuvat muuten kerrostaloissa.....

Pimeydessä on ainoastaan se hyvä puoli, että voi poltella kynttilöitä ja KAUSIvaloja, joita jotkut myös jouluvaloiksi kutsuvat, sydämensä kyllyydestä. Tässä perheessä näitä molempia kyllä poltellaan läpi vuoden, erityisesti mökillä. Mökin terassilla tähdin koristeltu katto valaisee hämärtyviä kesäiltojakin! Voinet siis arvata, että kynttiöitä kuluu melko massiivisesti. Juuri ostin Havin tehtaanmyymälästä 8,3 kiloa tuikkuja ja arvelen pärjääväni niillä talven yli. Sisareni vie kyllä voiton minustakin, heillä kun on juhlavalaistus päällä, niin helposti palaa sata tuikkua..... Havin tuikut on mielestäni ehdottomasti parhaita, mutta kruunukynttilöissä suosin Ikeaa. Siinä on hinta-laatusuhde todella kohdallaan, kun 50 kpl maksaa 9,99 euroa. Ja vieläpä joskus loota on tarjouksessakin.

Kylmyyden parhaita puolia on tulien polttaminen kaakeliuunissa sekä lämpimän glögin siemailu. Lämpimästä syksystä ilmeisesti on johtunut se, että glögikausi tuli avattua varsin myöhään, selkeästi marraskuun puolella.

Paras glögimuki on sitten Iittalan Taika, eikä vähiten 4 desin kokonsa vuoksi :) Juhlavammissa tilanteissa käytetään sitten perinteistä Timo Sarpanevan Tsaikkaa, Iittalan tuote sekin.
Blossa (7,49 €)on ehdoton suosikkini viiniglögeistä. Kovinkaan en innostu Alkon tarjoamista maustetuista juomista, joissa vuosi vuodelta yritetään vähän kuin väkisin löytää uusi ja entistä oudompi makuyhdistelmä. Vierastan myös sitä, jos glögiä suositellaan nauttimaan erityisesti huoneenlämpöisenä. Glögi kuuluu juoda lämpimänä. Piste.

Tosin olen tänä syksynä Mikä Viini! -tapahtumassa nauttinut drinkin, jossa oli pohjana glögiä. Omituisen siitä teki yhdistäminen Fresitaan...... Niin omituinen se oli, että oli jo samalla hyvää. Kas, tässä siihen ohje.

Fresita-Blossa kuohuviinilasissa, 
yksi annos:
6 cl Blossa
6 cl Fresita

Blossasta voit käyttää joko alkoholitonta tai alkoholillista versiota. Kannattaa kokeilla vaikkapa Tapaninpäivän dinnerin alkudrinkkinä. Tai ihan milloin vaan.

Myös ruokakaupan perustölkkiglögeistä löytyy yllättävän hyviä vaihtoehtoja, niitähän voi sitten tilanteen mukaan terästellä oikeastaan millä tahansa. Joku lurauttaa sekaan ehtaa kossu, minä suosin vaikkapa Amarettoa ja äitini yllätti laittamalla mukiin mukaan Malibu-kookoslikööriä. Kuulosti ällömakealta, mutta olikin varsin toimiva. Rohkeasti siis vaan kokeilemaan!

Mainio lämmin juoma on myös Vino Caldo, jonka voit tehdä mielesi mukaan joko puna- tai valkoviinistä. Molemmat on testattu ja hyväksi todettu.

Vino Caldo 4 hengelle
1 plo viiniä
1 kanelitanko
9 maustepippuria
9 kokonaista neilikkaa
noin 2,5 dl fariinisokeria (enemmän tai vähemmän, oman maun mukaan)
1 appelsiini viipaloituna

Laita appelsiinia lukuunottamatta kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä. Lisää appelsiiniviipaleet lopuksi. Älä keitä. Nam.

Näiden jälkeen ei talvikaan tunnu enää niin kamalalta......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti