sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Rapu-pestopizza

Sateisen sunnuntain sapuskaksi päädyin tekemään rapu-pestopizzaa, jonka ohje löytyi Fanni&Kaneli -blogista.

Tarvikkeet oli valmiiksi ostettuna, joten alkuun pääsin heti, kun vaan olin hakenut kaupasta basilikaa. Tämä kätevä emäntä kun päätti tehdä myös peston itse, eikä käyttää valmista. (Näkyykö sädekehä?)


Aloitetaanpa vaikka pestosta. Tätä perusohjetta olen käyttänyt jo vuosia, sitä voi sitten näppärästi soveltaa vähän sen mukaan, että mitä kotona sattuu olemaan. Vaikkapa yrtit voi mainiosti vaihtaa, olen käyttänyt mm. persiljaa, rucolaa, oikeastaan ihan mikä vaan vihreä käy. Pinjansiementen osalta on sama, olen vaihtanut ne välillä pähkinöihin, pari kertaa jopa manteleihin ja hyvin toimii!

Vihreä pesto
ohje Anna-lehdestä tammikuussa 2006

2 isoa tai 3 pientä ruukkua basilikaa
50 g pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
1 dl raastettua parmesania
1½ dl oliiviöljyä
vastajauhettua mustapippuria
(hiutale)suolaa

Paahda pinjansiemenet (oho, tänään unohdin sen) kuivalla paistinpannulla. Laita ne, basilikanlehdet, valkosipulinkynnet ja parmesanraaste tehosekoittimeen. Hurauta tasaiseksi. Lisää öljy pikkuhiljaa koneen käydessä. Älä laita kaikkea öljyä, tarkkaile vähän rakennetta, sillä ei ihan löysäkään pesto ole hyvää. Lopuksi maustetaan suolalla ja pippurilla. Pesto säilyy jääkaapissa viikon, ellei syö sitä. Meillä ei säily.



Pizzapohjaa varten tarvitset:

2½ dl kädenlämpöistä vettä
3/4 tl suolaa
2 rkl öljyä
25 g hiivaa
5 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva veteen. Lisää suola ja öljy sekä jauhot. Vaivaa käsin tasaiseksi. Anna taikina kohota liinan alla puolisen tuntia, se nousee kaksinkertaiseksi.


Täytteen ainekset:

150 g mozzarellaraastetta
150 g ravun pyrstöjä, joki- tai katkarapua
1 punasipuli
rasiallinen pieniä tomaatteja
pestoa
parmesanlastuja
tuoretta basilikaa
suolaa ja pippuria

Kun taikina on kohonnut, taputtele se jauhotetuin käsin leivinpaperoidulle uunipellille. Sitten mozzarellaraaste päälle ja uuniin. 225 astetta, 10-15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pohja rapea.

Uuniin menossa
Uunista tulossa
Paistamisen jälkeen pizza näytti enemmänkin tarte flambeelta....... Paistetun pohjan päälle levitetään silputtu punasipuli, valutetut ravunpyrstöt ja pilkotut tomaatit. Tässä vaiheessa poikkesin ohjeesta ja ripottelin päälle vielä parmesanraastetta. Sitten koko komeus uuniin vielä 5 minuutiksi.


Tässä kohdin pitää hehkuttaa kuvassa näkyvää Fiskarsin tomaattiveistä. Eipä ole tomaatin viipalointi aikaisemmin näin hyvin sujunut. Suosittelen.


Valmiin pizzan päälle ripotellaan parmesanlastuja sekä pestokastiketta. Plus tuoretta basilikaa, minkä myöskin unohdin :) Tässä vaiheessa voi vielä rouhia päälle pippuria ja suolaa.


Tekemääni pestoa notkistin juoksevammaksi Taste of Helsinki -tapahtumasta ostamallani basilikaöljyllä, joka sivumennen sanottuna on TAIVAALLISTA. Tuotetta tuo maahan Alambique Oy, jolla on muutenkin mielenkiintoisia tuotteita tarjolla, mutta kyllähän se on myönnettävä, että 10,50 euron hinta tästä kahdesta ja puolesta desistä on melko paljon........


Sitten maistamaan! Hyvä tästä tuli, mutta seuraavalla kerralla pitää muistaa painella tai kaulia taikina ohuemmaksi, sillä ei se kyllä mikään rapsakka ollut :( Eikä oikein enempää voinut paistaa, kun juusto tummeni liikaa. Pohjan paistamiseen pitää siis keskittyä hivenen huolellisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti