lauantai 21. joulukuuta 2013

Jouluviinitasting

Lomailusta johtuen jäivät nyt nämä jouluviinivinkit erittäin viime hetkeen..... Toisaalta, voihan näistä nautiskella myös vaikkapa uutena vuotena tai loppiaisena tai oikeastaan ihan milloin vain!

Kyse oli siis jälleen kerran Etiketti-klubin tilaisuudesta, tällä kertaa aiheena joulunajan viinit. Maistelussa oli 8 viiniä, sekä antoisaa keskustelua niiden yhdistämisestä jouluruokiin. Suomalaisiin jouluruokiin kun ei täydellisesti natsaavaa viiniä ihan niin vain löydy! Omat haasteensa on erityisesti silleillä, rosollilla ja makeahkoilla laatikoilla.

Ilta aloitettiin asiaan kuuluvasti kuohuvalla. Tällä kertaa lasista löytyi itävaltalainen roseskumppa Szigeti Pinot Noir Rosé Brut, joka kouluttajaamme siteeraten vaaleanpunaisen värinsä vuoksi sopii esteettisesti jouluiseksi alkudrinkiksi. Erittäin kuiva, hapokas, marjainen, punaherukkainen, hennon paahteinen, kevyen mausteinen ja mineraalinen, näin tätä 15,94 euron arvoista viiniä on kuvattu. Alkudrinkin lisäksi rose on myös oiva valinta ruuan kumppaniksi. Tarjoilulämpötila on jääkylmä. Nopein tapa muuten viilentää viini, on käyttää vettä ja jääpaloja. Toimii paremmin kuin pelkkiin jääpaloihin upottaminen. Ja tiedäthän, että kuohujuomia EI SAA laittaa hetkeksikään pakastimeen, se  harmittavan usein nähty tapa jos mikä tuhoaa ne ihanat kuplat. Tästä juomasta lähes kaikki muut tuntuivat pitävän, paitsi minä..... Minun makuuni se vaan oli jotenkin mitätön, mutta makuasioitahan nämä ovat! Tästä piti myös Viini-lehti, antaen harmoniselle ja hyvin tehdylle edulliselle juomalle 4 tähteä. Höh......

Lagerit, vehnäoluet ja pilsnerit (ei siis mitkään tummat oluet) ovat turvallisia valintoja joulun, usein hyvinkin kalaisan alkupalapöydän kera. Varsinkin siis niiden sillien ja silakoiden kanssa! Näille suositeltiin etsittäväksi vaihtoehtoja hyvistä erikoisolutvalikoimista. Noh, minä en niistä ymmärrä yhtään mitään! Tässä kuitenkin muutamia viineihin liittyviä täsmävinkkejä, joita keräsin muistiinpanoihini: mädille kuohuviiniä tai vinho verdeä (jota en kyllä ikipäivänä ostaisi....), maksapateelle pinot noir tai pinot grigio, rasvaisille ruuille (esim. lihapateelle) hapokas ja täyteläinen valkoviini, rosollille kevyt punaviini, perinteisille suomalaisille graavikaloille puolikuiva valkoviini ja savukaloille ei missään nimessä mitään tammitettuja viinejä, vaan raikkaita, maukkaita terästankkikypsytettyjä valkoisia, esim. pinot grigio, riesling tai  chardonnay joko Chilestä tai Etelä-Afrikasta. No, käytännössähän tarjolla ei ole jokaiselle ruokalajille omaa viiniä, ainakaan meillä, niin mielestäni turvalliset vaihtoehdot löytyvät kuplajuoma - pinot grigio - riesling -linjalta. Ja sitten sitä olutta niille, jotka siitä pitävät.



Seuraavaksi maisteluun tuli kolme valkoista, ajatellen juuri näitä jouluisia alkupaloja. Ensimmäisenä terästankissa kypsytetty "Von Unserm" Rheingau Riesling Trocken Saksasta (14,89 €). Riesling on kotoisin nimenomaan täältä Rheingaun alueelta, viljelty jo vuodesta 1100!!!!! Tämä viini käy monien ruokien kanssa ja sopii sen vuoksi erinomaisesti alkupalapöydän antimien kaveriksi. Maku on kuiva, erittäin hapokas, runsaan sitruunainen, raparperinen, hennon viheromenainen ja mineraalinen. Rieslingille tyypillistä petrolisuutta on vain häivähdys. Minä pidin tästä kovastikin ja Viini-lehti 3 tähden verran.

Toinen valkoviini, La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2012, edusti puolestaan klassista ranskalaista tyyliä. Kuiva, hapokas, kypsän keltaluumuinen, aprikoosinen, mineraalinen, kevyen kermainen ja tamminen 100% chardonnay kaipaa mielestäni ruokaa kaverikseen. Viiniä  suositeltiinkin sekä kinkulle (tosin ei sovi sinapin kera) että kalkkunalle, ja myös kalalle, jos sen kastikkeessa on voita, sieniä tms. Viini sopii nautittavaksi myös kovien tai valkohomeisten juustojen kanssa. Tälle 21,10 euron hintaiselle juomalle napsahtaa Viini-lehdeltä 4 tähteä ja sieltä löytyy myös täsmäresepti paahdetusta lohesta.  Rypäleet tähän viiniin on poimittu yli 70-vuotiaista köynnöksistä ja se näkyy myös hinnassa, sillä näin iäkkäiden köynnösten tuotantomäärät ovat verrattain pienet. Yllättäen sain tätä joululahjaksi töistä, enkä edes ollut mitenkään vinkannut asiasta. Hyvä viini, joka todellakin päätyy jouluna ruokapöytäämme.


Ja niin päätyy myös maistelussa ollut kolmas valkoviini. Tämä viini oli minulle täydellinen yllätys! Ikipäivänä ei koriini olisi päätynyt kalifornialainen puolikuiva Bogle Chenin Blanc 2012. Viinissä on jäännössokeria 15 g ja karkkipussimainen makeus tuntuu jo huumaavassa tuoksussa. Malttamattomana odotan, millaisia kommentteja viini kirvoittaa joulupöydän ääressä! Puolikuiva, hapokas, passiohedelmäinen, persikkainen, greippinen, hennon yrttinen ja tyylikäs, näin Alko luonnehtii tätä 13,49 euron hintaista tuotettaan, joka siis sopii hyvin ruokaviiniksi. Minä olin tästä viinistä aivan hurmiossa, Viinistä viiniin ei ehkä niinkään, koska on antanut vain kolme tähteä. Bonuksena muuten erittäin kaunis pullo!


Joulun pääruokien tai monen kodin varsinaisen the Pääruuan eli kinkun kanssa vältä tammen aromeja ja valitse ennemmin tarjolle pinot noir, chianti classico, cabernet tai vaikkapa chileläinen carmenier. Mikäli pöydässäsi on jouluisia makkaroita, niille paras valinta löytyy jälleen oluiden puolelta. Ja riistalle, vaikkapa porolle, oiva kumppani on argentiinalainen malbec.


Siirtykäämme punaviinien puolelle, joista ensimmäisestä en juurikaan innostunut...... Mutta siis ranskalainen Gigondas L'Hallali Grande Réserve 2010 sopii hyvin kinkulle, koska on tuotetiedoista poiketen enemmänkin keskitäyteläinen, kuin täyteläinen. Kouluttaja sanoi viinin olevan myös mielenkiintoinen yhdistelmä täyteläisen lohiruuan kanssa. Tähän suhtaudun lievällä epäilyksellä, mutta ehkä viinin mausteiset ja marjaisat aromit toimisivatkin..... Pullo maksaa 14,55 euroa ja vaikka 2010 vuosikerta onkin tosi hyvä, niin omaan makuuni tämä oli liian kevyt, joten hyllyyn jää. Mutta minähän tunnetusti pidän rotevamman sorttisista punkuista. Kuten kahdesta seuraavasta...... Viini-lehden kolmen tähden arvio täällä.


Etelä-Afrikasta tuleva 19,95 euroa maksava Flagstone Writer's Block Pinotage 2011sai minut piirtelemään sydämiä muistiinpanopapereiden reunoille! Erittäin täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, herukkainen, savuinen, mausteinen, tamminen ja roteva. Just like me! Viini on valmistettu terästankeissa, mutta kypsytetty 18 kuukautta tammitynnyreissä ja tuottajan mukaan oikein säilytettynä viini säilyy 7-10 vuotta vuosikerrasta. Voin kertoa, ei säilyisi minulla :) Oikein nauratti, kun Viini-lehti antaa tälle 2 tähteä ja sanoo hinnan olevan RYÖSTÖ. Tämä on loistava esimerkki siitä, että oma suu on se paras arvioitsija. Arvostelu herätti uteliaisuuteni, että tätä on nyt oikeasti maistettava uudelleen, kun mielipiteet ovat niin toisistaan eroavat.




Kolmannen punaviinin kohdalla Kalifornia yllätti minut jo toistamiseen illan aikana. Geyser Peak Reserve Alexandre Meritage 2006 hintaan 22,50 euroa on erittäin täyteläinen, keskitanniininen, tumman marjainen, luumuinen, mausteinen, tamminen ja lämmin. Viini, joka ei sovi kinkulle lainkaan, mutta sen puoleen kyllä juustoille sekä ruokailun jälkeiseen fiilistelyyn. Tätä viiniä rakastin vielä edellistäkin enemmän ja kun nyt Viinistä viiniinkin on kanssani samoilla linjoilla antaen täydet viisi tähteä edulliselle ostokselle, niin kipaisin jo pullollisen verran hakemaan. Ja nimenomaan siihen fiilistelytarkoitukseen!







Pyörryttäväksi lopuksi Dow's Trademark Finest Reserve Port. Hinnaltaan 19,90 euroa oleva portviini on tummanpunainen, makea, kirsikkainen, viikunainen, mausteinen ja vivahteikas eli täydellinen kumppani makeille jälkiruuille sekä juustoille. Olen aina ollut suuri portviinin ystävä. Ja juuston ystävä. Tämäkin taitaa mennä ostoslistalle.......




Melkoisesti on listalle kertynyt mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia kokeiltavaksi joko jouluna tai myöhemmin, vielä ei tarkalleen tiedetä, mitä meillä joulupöytään lopulta päätyy. Ainoa asia, joka on täysin varmaa, on se, että tervetulojuomaksi ainakin tarjotaan glögin sijaan Vino Caldo -juomaa, jonka ohjeen löydät täältä.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille! Lähipäivinä tulee muutamia jouluun(kin) sopivia ruokaohjeita ja tietenkin joulujuttuja, ehkä myös lomajuttuja, sillä onhan edessä viikon mittainen vapaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti