sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Teatteria ja yökyläilyä

Olin viikonloppuna Lahdessa teatterissa ja yllätin äitini ilmoittamalla, että kotimatkalla en vaan poikkea pikaisesti hänen luonaan, vaan jään oikein yökylään.


Mutta ensin teatteriin. Lahden Kaupunginteatterin ohjelmistosta löytyy taattu kassamagneetti, musikaali Nunnia ja konnia. Oikein viihdyttävä, hyvänmielen kolmetuntinen. Pääosassa Ushma Karnani ja merkittävässä roolissa myös Lahden Gospelkuorolaisia.Ja mitkä lavasteet! Ihan huikeat, oikein odotin aina niiden vaihtumista, niin upealta kaikki näytti ja niin upeasti kaikki toimi.Arkkitehti Pekka Salmisen suunnittelema Lahden Teatteritalo valmistui vuonna 1983 ja se on varsinainen betonirakentamisen riemuvoitto. Siis ihan kirjaimellisestikin, sillä jo valmistumistaan edeltävänä vuonna se palkittiin Vuoden betonirakenne -kilpailussa. Toisaalta teatteritalo on Etelä-Suomen Sanomien lukijaäänestyksessä valittu myös Lahden rumimmaksi rakennukseksi. Makuja on siis monia! Betoniteollisuus ry on jakanut palkintoa jo vuodesta 1970 alkaen ja vuonna 2018 palkinnon sai taidemuseo Amos Rex.


Äitini ja varsinkin jo edesmennyt kummitätini on opettanut, että ei ole teatterikäyntiä ilman etukäteen tilattua väliaikatarjoilua. Eipä siis ollut tälläkään kertaa! Hivenen kuohuviiniä ja herkullinen tryffelivalikoima.

Ja sitten äidin luo! Sovittiin etukäteen, mitä tehdään ruuaksi ja äiti oli jo valmistelut aloittanut. Hän oli tätä ruokaa jo kerran aikaisemminkin tehnyt ja hyväksi todennut.

Yrtti-sinappi-kuorrutettu uunilohi
Yhteishyvä Sesonki 5/2019
4 annosta

1 kg kirjolohifileetä
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
4 rkl sinappia
½ sitruunaa
1 ruukku tilliä
1 ruukku basilikaa
½ dl rypsiöljyä

Poista fileestä ruodot. Laita lohi uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla. Sivele sinappi fileen pintaan.

Sekoita yrtit, sitruunamehu ja öljy tahnaksi sauvasekoittimella. Käytännössä yrtit takertuivat sauvasekoittimen teriin, joten voi olla näppärämpää silputa yrtit erikseen ja yhdistää silppu mehuun ja öljyyn.

Levitä yrttitahna lohen pintaan sinapin päälle. Kypsennä lohta 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Lohen lisukkeeksi valmistimme kukkakaalimuusia, ohjeen siitä löydät täältä, klik. Yksinkertaisimmillaan muusi valmistuu niin, että kukkakaalin kukintoja keitetään 20 minuuttia kasvisliemikuutiolla/fondilla maustetussa vedessä. Valutetaan, muussataan ja lisätään voita sekä mieleisiä mausteita. Laitoimme myös lurauksen savujuustolla maustettu kermaa. Se sopikin todella hyvin!


Sinappi toi loheen todella herkullisen vivahteen. Niin herkullisen, että kyllähän sitä piti vielä toinen lautasellinen ottaa...... Ja sain lohta vielä kotiinviemiseksikin. Nam.Illan ratoksi lueskelimme äidin muistokirjoja 50-luvun alkupuoliskolta. Liekö sodan jälkeisiä tunnelmia, mutta perin synkkiä värssyjä sen ajan 12-vuotiaatkin toisilleen kirjoittelivat.


Mökille tein ohiajaessani tarkistuskäynnin. Kaikki oli hyvin, mitä nyt värit olivat maisemasta tyystin kadonneet.


Meikäläisen joulusiivous kotona oli sitten sellainen, että laitoin ruohonleikkurin ja kesäkukkaruukut autotalliin. Sitten ripustelin joulupalloja omenapuihin, missä tällä menolla ovatkin varmaan vielä vappuna. Kukkakauppa Hortensiasta löysin oksan, jota nyt koristaa jo vuosia sitten Lasimuseosta hankkimani lasipallot. Tässä saattaakin olla ainoa joulukoristeeni tänä vuonna! Mutta yksi riittää, kun on näin kaunis.

Siinä tämä viikonloppu! Nyt käynnistyy viimeinen työviikko ennen joulua. Sitä kohti siis1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti