lauantai 28. kesäkuuta 2014

Perhejuhlan aikaan


Toukokuun viimeisenä lauantaina juhlittiin sisareni perheessä sekä esikoisen ylioppilasjuhlaa että kuopuksen oppivelvollisuuden päättymistä. Juhlinnassa mukana perhettä, sukua ja ystäviä. Hyvää ruokaa ja viiniä. Iloa ja naurua. Ihan parasta!


Ruokaan ovat suvussa hurahtaneet muutkin kuin minä. Meillä on perhejuhlien pitopöydässä lähes tulkoon aina ne tietyt jutut, jotka ovat siellä olleet jo vuosikymmeniä. Ja sitten rinnalle kehittelemme uusia perinteitä. äiti teki jo 70-luvulla makaronisalaattia, jota syötiin aina vain kesällä. Siitä tiesi kesän alkaneen. Sittemmin nuorin sisareni muutti ulkomaille ja äiti otti tavakseen tehdä tätä meidän kaikkien herkkuruokaa aina, kun sisareni tuli kotona käymään. Siis jopa jouluna! Toinen perinneherkku perheessämme on hämäläinen näkkileipä. Näkkileipä, jolla ei ole mitään tekemistä näkkileivän kanssa! Näiden molempien ohjeet tulen jakamaan tässä jutussa teidän kanssanne.

Siskon mies taas puolestaan on kehittänyt omat perinneruokansa, joilla pääsemme herkuttelemaan usein heillä vieraillessamme. Yksi niistä on täytetty possurulla. Tällä kerralla minulla oli tilaisuus jopa vaihe vaiheelta seurata, miten se valmistuu. Sekin ohje paljastetaan myöhemmin.

Uutta perinnettä edustaa tyttäreni ja hänen miehensä viime vuonna joulupöytäämme tuoma couscoussalaatti. Perinnehän se on, jos sitä tarjottiin perheessä jo toista kertaa, nyt lakkiaisissa. Ohje siitä tulee myös.


Muut herkut nautitaankin sitten valokuvien muodossa. Nautitaan herkuista ja kauniista astioista. Ihanasta fiiliksestä. Mikä onkaan mahtavampi tapa osoittaa rakkautta ja välittämistä kuin itse valmistettu ruoka?

Aloitetaan siis ja mennään asiaan. Eli ruokaan tarkemmalla tasolla.

Täytetty possurulla






Tarvitset:
possun sisäfileen
erilaisia juustoja
sinappia
juustoraastetta
pekonia













Poista fileestä ylimääräiset kalvot ja muut roippeet.


















Tee fileeseen pitkittäisiä viiltoja, jotta saa avattu fileen litteäksi levyksi.....















........... Jatka nuijimalla.















Levitä fileelle mieleistäsi juustoa, tällä kertaa laitettiin näitä molempia......













.......sekä mausteita (tässä Kotigastronomien monikäyttöistä Rub Allround -kuivamarinadia) ja sinappia.









Lopuksi vielä juustoraastetta ja sitten voitkin rullata lihalevyn kääretortun tapaan rullalle.















Ja muotoillaan tasaiseksi.







Valmis rulla päällystetään pekonisiivuilla.......














........... ja kiinnitetään tikuilla.












Paista n 160-170 asteisessa uunissa, kunnes rullan sisälämpötila on noin 71 astetta ja pekonit ovat paistuneet rapsakoiksi. Aikaa tähän menee vähän uunista riippuen 35-40 min. Uunipannulle valunut juusto ja paistonesteet käytetään kermapippurikastikkeen pohjaksi, jonka kanssa filee tarjoillaan.





The Makaronisalaatti 70-luvulta

Tarvitset:
350-400 g makaronia (sitä tavallistakin tavallisempaa sarvimakaronia)
300 g kotimaista metvurstia pilkottuna
2 prk tonnikalaa öljyssä (öljyt mukaan)
1 pss herne-maissi-paprikasekoitusta (jäisenä mukaan)
2 pientä prk tai yksi iso prk hedelmäsalaattia (älä käytä sokeriliemeen säilöttyjä, vaan mehuun säilöttyjä ja kaada mehut mukaan)
mustaleimajuustoa tai vastaavaa kuutioina
maustekurkkua kuutioina
1 prk majoneesia (viime vuosina majoneesi on vaihdettu pullolliseen Felix Perinteinen Salaatinkastiketta).

Makaronit keitetään, huuhdotaan kylmällä vedellä ja valutellaan. Sitten vaan kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa sekaisin. Salaattia on helppo varioida, jos perheessä on lihasta kieltäytyjiä, metvurstin voi lisätä vasta viimeisenä ja ennen sitä ottaa toiseen kulhoon lihattoman annoksen. Tai jos haluat, voit käyttää katkarapuja, silloin vaan et voi säilyttää salaattia kovin pitkään. Tätä herkkua on meidän perheessä siis todellakin syöty jo viidellä vuosikymmenellä! OIKEESTI :)


Couscous-salaatti

Tämän salaatin debyytti oli joulupöydässämme jouluna 2013. Saa nähdä säilyykö suosio makaronisalaatin veroisena. Salaatin alkuperäinen ohje löytyy Janoinen persilja -blogista.

Tarvitset kahdelle hengelle:

1,5 dl keittämätöntä couscousia
oliiviöljyä
suolaa
3 kevätsipulia, vain vaalea osa
2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
viinirypäleitä
6 taatelia
tuoretta minttua
tuoretta lehtipersiljaa

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan, lisää suola, lorauta öljyä ja sekoita. Silppua sipulit ja kuullota öljyssä (tämä kuullottaminen sitten unohtui meiltä tyystin, mutta se ei haitannut lainkaan). Pilko taatelit, halkaise viinirypäleet ja sekoita ne yhdessä sipulisilpun kanssa couscousiin. Lisää lopuksi silpututtuja yrttejä reilusti.

Ohjeen mukaan voit tarjota salaatin kylmänä tai lämpimänä lisukkeena kanan tai kalan kanssa. Tai jos haluat ruokaisamman salaatin, voi sekaan lisätä kanaa, fetaa tai grillattua halloumijuustoa. Meistä tämä on hyvää ihan tämmöisenään.


Hämäläinen näkkileipä

Olen Päijät-Hämeestä kotoisin ja ainakin siellä tämä leipä oli hämäläisen pitopöydän vakiovaruste.


Pyysin äidiltä reseptin ja sain ilokseni oikein hämäläisversion. Kas näin, hämeeksi.

4 dl maitoa
50 g hiivaa
1tl suolaa
100 g rasvaa
4 dl kauraryynejä
6-7 dl vehnäjauhoja

Hiivat ja ryynyt tellätiän kälellämpösien maituon, lisätien suola ja sulatettu rasva, tehlien vehnäjauhoil pehmeäks taikinaks. Kaaviloilaan kaks pellilliist, annetaan nousta ja pistelliän kahvelil. Jaetaan taikinapyöräl neliöiks ja paistetaan kuumas uunis, 275-300 astet, vaalean ruskeaks.

Ja suomeksi: Hiiva ja kauraryynit sekoitetaan kädenlämpöiseen maitoon, lisätään suola ja sulatettu voi. Lisätään vehnäjauhoja niin, että saadaan pehmeä taikina. Jaetaan taikina kahteen ja kaulitaan kummastakin uunipellin kokoinen leipä, jonka annetaan nousta, pistellään haarukalla, jaetaan neliöiksi taikinapyörällä ja paistetaan kuumassa uunissa vaalearuskeaksi. Että täl viisiin :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä valmiit näkkäripalat voit mainiosti myös pakastaa eli ei tarvitse kahta pellillistä heti syödä. Tai tietysti voi.....

Tässä olivat luvatut reseptit. Muista ruuista voimme nauttia kuvien välityksellä.

Kotijuusto
Pestobroileri
Itsetehtyä pestoa, nam!





Tuoreen ylioppilaan toiveen mukaisesti täytekakut haettiin Kakkukeisarilta.
Siskon miehen äidin itse tekemät pikkuleivät. Erityisesti nuo lusikkaleivät vievät kielen mennessään!


Viinit


Onnittelumaljana Wolfberger Crémant d'Alsace Brut, erittäin kuiva, hapokas, kypsän hedelmäinen, kevyen mineraalinen ja tasapainoinen viini Pinot Blanc -rypäleestä. Laadukas ja hyvin tehty, kolmen tähden viini, sanoo myös Viinistä viiniin -palvelu.

Ruuan kanssa tarjotut viinit sisälsivät niin minun kuin sisarenikin suosikkeja. Toivottavasti maistuivat myös muille!


Black Tower Dry Riesling, kuiva, hapokas sitruksinen, omenainen ja kevyen päärynäinen viini Saksan Rheinhessenistä.


50° Riesling 2012, kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, yrttinen ja mineraalinen viini niin ikään Saksasta, nyt Rheingaun alueelta. Viinin nimi muuten tulee 50. leveyspiiristä, joka kulkee Rheingaun viinialueen halki. Kiva knoppitieto! Nice to know- tyyppinen tieto on myös se, että tuottaja on G.H. von Mumm, talo, joka tunnetaan paremmin samppanjatuottajana, mutta heillä on myös Rheingaussa 65 hehtaaria viinitarhoja, joissa viljellään pääasiassa riesling-rypälettä. Viinilehti pitää tätä laadukkaana ja hyvin tehtynä sekä suosittelee viiniä meren antimille ja runsaille salaateille sekä ihan vaan seurusteluun. Minä kiinnittäisin huomiota myös erittäin tyylikkääseen pakkaukseen, tätä viiniä ei sen vuoksi tarvitse karahviin kaataa!

Duc de Larsan Madiran 2009, keskitäyteläinen, erittäin tanniininen, hapokas, kirsikkainen ja hennon nahkainen punaviini Tannat ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä, Ranskasta. Tämä viini on ollut oma suosikkini jo muutaman vuoden ajan. Viini -lehden mukaan tätä voisi jopa säilöä ja odottaa sen kehittyvän vieläkin paremmaksi. Harvoin tämän hintaluokan (9,98 € päivän hinta) viiniä kehotetaan kellaroimaan!

Postales Del Fin Del Mundo Cabernet Sauvignon/Malbec löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Tämä argentiinalainen punaviini on keskitäyteläinen, vähätanniininen, hedelmäinen ja marjainen.

Tämmöiset oli juhlat meillä! Toivottavasti sait kivan lukuhetken ja ehkä myös jotain vinkkiä omiin juhliin vaikkapa ruokien tai viinien osalta.

3 kommenttia:

  1. Makaronisalaatista sen verran, että resepti on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Äidillä on se alkuperäinen resepti tallessa ja sitä olisinkin hauska kokeilla - vaikkakin siinä on nakkeja! Mitä ilmeisemmin salaatti on matkan varrella ainakin keventynyt - vaikka ei se mitään laihdutusruokaa ole. Kuuluu ehdottomasti meidän perheen kesään.

    VastaaPoista
  2. Tämä ohje on saatu äidltä suoraan, joten se on alkuperäinen :) Ehkä vuosien varrella metvursti on korvattu nakeilla, kun mahdollisesti hevosenlihaa sisältävää metvurstia ei ole voitu käyttää :)

    VastaaPoista
  3. Totuus on paljastunut ja sisareni oli oikeassa. Alkuperäisessä makaronisalaattiohjeessa todellakin on ollut nakkeja, mutta äiti vaihtoi ne metvurstiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä perheen heppahulluilla ole ollut vaikeuksia tämän asian kanssa :)

    VastaaPoista