lauantai 3. kesäkuuta 2023

Viileä vappu

Johan siitä vapustakin on aikaa, mutta ruuat eivät kuitenkaan olleet niin "vappuisat", etteikö niitä voisi muulloinkin valmistaa, vaikkapa juhannuksena!



Vappuviikonloppu oli perin viileä, yöllä lämpötilalukemat jopa hivenen miinuksella. Mutta lämpötiloista viis, lähdin vapunviettoon siskojen mökille. En oikein osaa mennä minnekään tyhjin käsin, valmiiseen pöytään, varsinkaan mökkeilemään, joten vein mukanani kolme eri ruokaa. Pari iltaan, yksi aamuun.


Karitsa-tsatsikikoftat
Kodin Kuvalehti 7/29.3.2013
8 kpl

400 g karitsanjauhelihaa
1 muna
½ dl silputtua tuoretta minttua
3 valkosipulinkynttä
1 dl kurkkua raastettuna
100 g fetaa
3/4 dl pehmeitä taateleita pilkottuna
1 rkl sitruunankuorta 
½ tl mustapippuria rouheena
½ tl suolaa
(öljyä paistoon)


Sekoita jauhelihan joukkoon muna. Silppua minttu ja valkosipuli. Koverra kurkunpalasta pois siemenet ja raasta. Purista kurkkuraasteesta ylimääräinen vesi pois (unohdin). Murustele feta ja pilko taatelit. Raasta sitruunankuori. Muistathan aina, kun käytät ruokaan sitruunankuorta, ostaa luomusitruunoita ja pestä nekin huolellisesti lämpimällä vedellä. Yhden sitruunan kuori riittää tähän. Sekoita kaikki ainekset jauhelihamassaan.


Ohjeen mukaan jaat nyt massan kahdeksaan osaan, mutta voi aivan hyvin pyöritellä massasta vaikka lihapullia ja itse tein 14 jauhelihapihviä. Teit niin tai näin, niin kuumenna öljy pannulla ja kääntele koftia/pullia/pihvejä pannulla niin, että pinnat saavat väriä ja paistuvat sisältä mehevän kypsiksi.


Aivan mahtavan makuisia näistä tuli! Ainoa virhe, minkä tein, oli se, että paistoin nämä valmiiksi vappuaattoaamuna kotona ja sitten siskojen mökillä laitettiin ne vielä grilliin, se taisi viedä osan mehukkuudesta, vaikkakaan ei maukkaudesta. 


Toinen ruokatuliaiseni oli simppelisti ilmakuivattuun kinkkuun käärityt parsat. Tähän ei sen ihmeempää ohjetta edes tarvita, taita parsoista kuiva kanta pois ja pyörittele kinkku (tai pekoni) ympärille. Sitten grilliin.


Otin osaa myös aamiaistarjoiluihin ja olin jo kotona surauttanut valmiiksi kannullisen halvatun hyvää halvasmoothieta, jonka ohjeen löydät täältä, klik


Ja mitä me sitten kylmänä vappuaattona teimme? Pakkauduimme autoihin ja matkasimme muutaman kilometrin matkan Kärkölän kirkonkylään ja siellä sijaitsevaan ranskalaispuotiin, Mersailles'iin. Ja ei, emme lähteneet shoppailemaan, vaan menimme Pauli Hanhiniemen akustiselle keikalle. Yllättävää ohjelmaa, yllättävässä paikassa. Tilaan mahtui vain 50 henkeä ja paikat oli myyty loppuun alta aikayksikön. 


Ja kyllähän kyläkaupassa pitää kyläbaari olla! Tarjolla gin toniceja ja hollolalaisia Ainoan viinejä, joista nyt en niin kovin innoissani ole, mutta onneksi oli GT.

Eikä vappu ole mikään vappu ilman munkkeja! Siskot yllättivät ja niinpä vappupäivänä päästiin herkuttelemaan kotitekoisilla munkeilla. Nam! Munkkikuvakavalkadi tähän loppuun, että sellainen oli tämä vappu!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti