sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Perjantaiburgeri (ja -punkku)

Mökkikauden aloitus jäi tänä kesänä kovin myöhäiseksi, monestakin syystä, mutta onneksi myös kotitalon kuistilla voi grillailla. Tosin vähän säälittävällä pienellä sähkögrillillä, mutta kuitenkin. Nyt erään kesäkuisen perjantain kunniaksi vähän burgeria (ja punkkua).

Feta-portobelloburgeri
Glorian Ruoka&Viini 5/2023
4 annosta

4 isoa portobellosientä
4 hampurilaissämpylää (briossi)
1 l babypinaattia

Marinadi
½ dl oliiviöljyä
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 luomusitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua

Täyte
200 g fetajuustoa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna

Tsatsiki
½ kurkku
½ tl suolaa
2½ dl turkkilaista jogurttia
2 tl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä

Aloita tsatsikista. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja sekoita suola joukkoon. Anna itkettyä kylmässä noin 10 minuuttia. Puristele kurkusta kaikki irtoava neste pois. Yhdistä kurkkuraaste ja jogurtti. Purista sitruunamehu joukkoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, sekoita ne tsatsikiin.


Puhdista sienet ja napsaise jalka pois. Sekoita isossa kulhossa öljy,  sokeri, suola ja pippuri. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja purista tilkka mehua. Lisää ne mausteöljyyn. Laita sienet kulhoon ja kääntele niin, että marinadi levittyy tasaisesti. Harmikseni ei paikallisessa marketissa ollut ruskeita portobellosieniä, joten korvasin ne jättikokoisilla herkkusienillä. Same, but different. 

Murustele feta isoiksi paloiksi omaan kulhoonsa. Hienonna oregano ja kääntele se öljyn kanssa fetan joukkoon. Kuvissa kaikkea on vain vähän, koska kokkailin ihan itselleni yhden annoksen verran.



Grillaa sieniä täydellä teholla lakkipuoli ylöspäin noin minuutti. Laske grillin teho keskilämpöön ja käännä sienet. Jaa feta sienten sisälle. Sulje grillin kansi ja jatka kypsentämistä 3-4 minuuttia tai kunnes feta on pehmennyt ja sieni tuntuu napakan kypsältä. Lämmitä sämpylät grillissä sienten kypsennyksen loppupuolella. 


Kokoa burgerit. Lusikoi tsatsikia sämpylän pohjalle, sitten pinaattia ja nosta portobello päälle. Lisää kerros pinaattia ja lusikoi tsatsikia myös sämpylän kannen leikkuupinnalle ennen kuin nostat kannen päälle. Itse sitten tyystin unohdin pinaatit, joten viipaloin sämpylän väliin ihan tavallista kurkkua, eikä sekään hassumpaa ollut.


Burgerista tuli niin hyvä, että grillailin tämmöisen itselleni vielä seuraavanakin iltana, ilman pinaattia edelleen. Ja kun sooseja vähän jäi, sekoitin ne kaikki yhteen ja vetelin suolakeksien kanssa. Nam.


Ja nam sanon myös tästä viime aikojen suosikkiviinistäni. Roteva ja voimakas Bota Velha Field Blend Reserva 2019 (17,98 €) Portugalin Dourosta, joka on yksi lempialueistani. Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, mustaherukkainen, luumuinen, mausteinen, tamminen. Viinilehti antaa kolme tähteä, kehuu laadukkaaksi ja hyvin tehdyksi, mutta moittii liian kalliiksi. Jotta näin, minä tykkään, eikä mielestäni tuo hintakaan ihan mahdoton ole. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti