sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Helppoja lisukkeita grilliruuan kylkeen

Nyt tulee "puhdas" ruokapostaus :) Päätin kokeilla peräti kahta uutta ruokaa ja jaan nyt hyväksi koetut ohjeet eteenpäin.

Olin menossa mökille ystäväni kanssa, joka lupasi tuoda mukanaan Hakaniemen kauppahallista, Reinin Lihasta, kunnon pihvit sekä niille kyytipojaksi punaviinin. Niinpä minun vastuulleni jäi lisukkeiden valmistelu. Ihan perinteinen peruna ja salaatti ei nyt tässä kohdin innostanut, joten kiivaan ruokalehtien ja -kirjojen selaamisen jälkeen päätin kokeilla näitä.......

Uudesta Glorian Ruoka&Viini -lehdestä (5/2013)löytyi parsakaali-palsternakkagratiinin ohje. Kotimaista parsakaalia saa nyt tuoreena, eikä tarvitse turvautua pakastealtaan tarjontaan ja palsternakkaa (ties mistä kotoisin, en muistanutkaan katsoa) nyt aina löytyy vihanneshyllystä. Mausteiden ansiosta gratiini saa hienoisen aasialaissävytteisen twistin.


PARSAKAALI-PALSTERNAKKAGRATIINI

400 g parsakaalia
400 g (3-4 kpl vähän koosta riippuen) palsternakkaa

Kurkumakastike:
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl kasvislientä
½ tl suolaa
½ tl maustepippuria
veitsenkärjellinen muskottia
1-2 rkl kurkumaa
1 dl (kuohu)kermaa
1 kananmunankeltuainen

Lisäksi:
2 dl mozzarellaraastetta
1-2 dl mantelilastuja

Parsakaali huuhdellaan ja varsi kuoritaan (unohdin) ja tyvestä leikataan pala pois. Varsi paloitellaan ja nuput irrotetaan. Palsternakka kuoritaan ja viipaloidaan. Palsternakkaa ja parsakaalin varsipaloja kypsennetään höyryssä tai niukassa, suolalla maustetussa vedessä 5 min. Sitten lisätään parsakaalin nuput ja kypsennetään vielä 3 min lisää. Valutetut kasvikset laitetaan voideltuun uunivuokaan.




Kastikkeen teko aloitetaan kuullottamalla valkosipulisilppu voissa, lisätään jauhot, pyöritellään hetken ajan, mutta ei siis ruskisteta. Lisätään kasvisliemi pikkuhiljaa (tässä siis on kohta, johon moni kastikkeentekoa kammoava kompastuu ja kastikkeesta tulee paakkuista eli rauhallisesti lisätään nestettä, vatkataan se kunnolla tasaiseksi jauhojen kanssa ja sitten taas vähän lisää nestettä. Ei tule klönttejä ei ! ) ja keitellään sekoitellen viitisen minuuttia. Sitten lisätään mausteet ja kerma. Lopuksi keltuainen voimakkaasti vatkaten.

Kastike kaadetaan tasaisesti vuokaan kasvisten päälle. Ripotellaan juustoraaste ja mantelilastut. Minulla ei ollut lastuja, mutta oli mantelirouhetta, joten käytin sitä. Paistos gratinoidaan 250 asteissa uunissa 10 minuuttia ja se on siinä. Helppo kuin mikä ja aikaa meni (melko rivakasti toimien) vain puolisen tuntia.




Seuraava ohje löytyi sitten kirjasta "Grillatun kera - kastikkeet, lisukkeet, salaatit ja jälkiruuat".




TOMAATTI-MANSIKKASALAATTI basilikan ja valkosipulin kera

200 g (n ½l) mansikoita
300 g pieniä tomaatteja
n 15 basilikanlehteä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
hiutalesuolaa ja karkeaksi jauhettua mustapippuria

Valmistus on nopea ja helppo, ei äly liiemmin joudu koetukselle! Puolitetaan mansikat ja tomaatit. Hienonnetaan valkosipulinkynsi, silputaan basilikanlehdet. Kaikki ainekset kulhoon ja pyöräytetään muutaman kerran kauhalla ympäri. Helppoa vai mitä? Ja ihan ÄLYTTÖMÄN hyvää!


Kyllä sitä sitten kelpasi grillailla hillittömiä pihvejä iltapalaksi :) Viininä meillä oli ranskalainen Rhônen alueen Parallèle 45, jolle Viini -lehden viinistä viiniin palvelu antaa kolme tähteä = laadukas ja hyvin tehty. Ja kyllä se meille maistuikin, kuten myös ruuat!


Muurikalla mukana kesäkurpitsaa, herkkusieniä sekä halloumijuustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti