tiistai 2. heinäkuuta 2013

Perheretki Vääksyyn

Vääksyn joki
Tykkään ajella autolla. Päämäärättömät autoretket ovat yksi parhaista asioista, mitä tiedän. Tyttärien kanssa on muinoin ajeltu Suomea pitkin ja poikin, poikkeiltu hauskoissa paikoissa, yövytty ikimuistoisilla leirintäalueilla. Kukapa meistä ei muistaisi vaikkapa parrakkaan naisen emännöimää leirintäaluetta matkalla Ähtäriin :)

Nyt jätettiin kuitenkin teltta ja makuupussit kotiin, kun lähdin viettämään lauantaipäivää äidin ja siskojen kanssa. Päämäärätöntäkään kurvailu ei ollut, sillä suuntana oli ensin Vääksy ja sitten Heinola.

Reittivalintani ei kuitenkaan ollut takapenkkiläisten mieleen, sillä mutkikkaat pikkutiet keskellä idyllisiä hämäläisiä peltomaisemia saivat pikkusiskot rutisemaan pahaa oloaan hyvinkin pikkusiskomaiseen tapaan :)

Vanha Vääksy yllätti putiikeillaan, olin oikeastaan aina luullut, että ainoat puodit ovat kanavarannassa, mutta eihän niin ollutkaan. Sateinen sää hieman haittasi päivää, muuten olisimme varmasti kiertäneet paikat tarkemmin, nyt tutustuminen oli enemmänkin pintaraapaisua. Ehkä sinne voi tehdä toisenkin retken.

Ranskalainen kyläkauppa kuulosti kovastikin houkuttelevalta, mutta oli melkoinen pettymys. Vitriini tyhjänä, tarjolla tavallista kahvia ja pussiteetä. Rakennus sinänsä hieno, vaikka julkisivu remontissa olikin. Myynnissä myös vaatteita ja kosmetiikkaa, mutta jotenkin jäi epäselväksi, että mikä se juttu tässä oli. Tai mikä sen oli tarkoitus olla. Kaupan FB-sivulla oleva kansikuva ei mielestäni edes ole koko paikasta! Jos näin on, niin huijausta, sanon minä.

Millan putiikki on lahtelainen lifestyle liike, jonka pop-up -versio sijaitsee Vääksyssä, komeassa vanhassa Säästöpankin talossa. Kaunis, pieni liike täynnä kauniita sisustusunelmia mm. Riviera Maisonilta.


Vastapäätä Millan putiikkia olikin sitten varsinainen runsauden sarvi, Lauran Kauppa. En kai ikinä ole nähnyt niin paljon tavaraa. Ja aivan laidasta laitaan. Yläkerta yllätti vaatevalikoimallaan, melko hinnakkaalla sellaisella. Oli rimpsua ja röyhelöä meiningillä more is more. Huh, vähän liikaa meikäläisen makuun. Ja kun luulin jo nähneeni kaiken, niin huomasimme vielä pihaosaston kaarisiltoineen kaikkineen. Kaupasta aivan varmasti tekee löytöjä, kunhan jaksaa penkoa ja tonkia.


Kahville päätimme mennä Kaisan Tupaleipomon kahvioon. Ja niin oli moni muukin ajatellut! Ensimmäisellä yrityksellä jonoa riitti ulos saakka, joten teimme kävelyn kanavarantaan ja palasimme myöhemmin takaisin. Uhmasimme vesisadetta ja istuimme ulkona sateenvarjojen alla. Ja mitä herkkuja söimmekään! Porkkanakakkua, taatelikakkua, raparperitorttua. Aivan mahtavat palat ja mahtavat maut. Neljä kahvia ja neljä kakkupalaa olivat vielä kohtuuhintaisia, yhteensä vaivaiset 18 euroa! Ei ihmekään, että jonoa ja asiakkaita riitti.

Ei me pienestä sateesta välitetty!
Porkkanakakku, jonka kuorrutetta olisin voinut syödä kulhollisen.
Taatelikakku
Raparperipiiras

Seuraavalle käynnille jäivät vielä Zoom Design, Lieska Design (uniikkeja lasikoruja), Kesä Käsillä (käsityötuotteita), Hippaheikki & Hillariina (jonka lukihäiriöiset näkivät muodossa Hillaviina) sekä Majakkapaviljonki. Ehkä vähän tekisi mieli tsekata myös kolossaalinen Tallukka, jonka ravintola uudistettiin Jyrki Sukulan voimin ohjelmassa Kuppilat Kuntoon.

Sitten olikin aika jättää sateinen Vääksy ja ottaa suunnaksi Heinolan ABC. Niin, todentotta, seuraava retkikohteemme todellakin sijaitsi ABC:llä :) Tai sen pihapiirissä eli lähiruokakauppa Heinolan Heila. Heila on tullut tutuksi, kun olemme muutaman viime vuoden aikana hankkineet sieltä kaveriporukan sieniretkiviikonlopun ruuat. Erityisesti haluan mainita mielettömän lihatiskin pihveineen ja makkaroineen sekä pienjuustoloiden juustot ja lähileipomoiden porkkanasämpylät ja lihapiirakat. Iiik, siellä on siis vaikka mitä herkkuja! Tällä kertaa koriin sujahti valkosipulimakkaroita, chilinakkeja, mustatorvisienijuustolevitettä (wow, mikä yhdyssana!), porkkanasämpylöitä, Heikkilän Yrttitilan ruohosipulia, Kultasuklaan suklaata (hmmm, kolmea erilaista), ihanan makeita kirsikkatomaatteja ja rapsakoita ruisnappeja. Että näin lähti vähän käsistä......

Varsinaisen ABC:n puolella on myös mielenkiintoisia kauppoja, kuten Pentikin outlet sekä Opa Muurikan myymälä. Löytyy myös Nanson liike, mutta kovin oli tämän kesän kuosit kirjavia, ei tämmöinen mustaan ja ruskeaan pukeutuva porukka oikein tuntenut siellä oloaan kotoisaksi.

Pentikiltä tarttui mukaani sievä vuoka ja Muurikalta sitten heidän tuotteitaan, koska olen tyystin rakastunut vuosi sitten hankkimaani Muurikka kesäkeittiöön, enkä saa kyllikseni sen lisävarustelusta..... Nyt on sitten vartaat ja uudet grillipihdit.


No niin, näinhän siinä sitten kävi........
Että semmoinen retki meidän perheen naisväellä oli. Ilta päättyi vielä siskojen mökille ja siellä saimme ihastella joutsenperheen jälkikasvua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti