torstai 18. heinäkuuta 2013

Hurmaava Fiskars


Koska kesä on autoretkeilyn luvattua aikaa, luulenkin, että pääset kanssani joka viikko jonnekin päin Suomea. Siltä ainakin nyt vahvasti näyttää.

Teimme ystävien kanssa jo perinteeksi (eikö olekin niin, että kun joku asia tapahtuu JO toisen kerran, sitä voi kutsua perinteeksi?) muodostuneen lauantairetken Fiskarsin antiikkimarkkinoille. Tosin matkalla näimme kyltin, jossa mainostettiin "Vanhan tavaran markkinoita", niin mietittiin, oisko pitänyt ottaa siinä kohdin ryhmäkuva......

Myös Fiskars on kuulunut suosikkiretkikohteisiini jo varmaan parin vuosikymmenen ajan. Tyttärien ollessa pieniä, retkeilimme usein Turkuun ja Fiskarshan on siinä sopivasti matkan varrella. Eräs ystäväni oli myös parina kesänä vuokrannut sieltä itselleen kesäasunnon ja siellähän toki tuli vierailtua. Siitä muistuikin mieleen huvittava tapaus.....heh.... Ystäväni kesäkämppä oli täysin ilman peseytymismahdollisuutta, joten ilta- ja aamupesut suoritettiin läheisessä joessa. No, eikö vaan käynyt yhtenä aamuna niin, että kun joessa pulikoimme pesukamppeiden kanssa, niin turistibussi ajoi ohi ja niinpä meidät on ikuistettu kymmenien japanilaisturistien matka-albumiin. Kyllä siinä Nikonit surrasivat, kun suomalaista eksotiikkaa tallennettiin kotiinviemisiksi :)


Puolentoistatunnin automatkan jälkeen yhden jos toisenkin kahvihammasta kolotti (ja virtsarakkoa pakotti), joten lähestulkoon ensimmäiseksi suunnistimme museon kahvilaan, joka oli hurmannut meidät vuosi sitten. Jep, jep, ei hurmannut enää. Vanhat Arabian kahvikupit oli vaihdettu PAHVIMUKEIHIN, mikä valtaisa järkytys! Laitan tähän oikein kuvamateriaalia siitä, mikä vahvistaa sen kylmän totuuden, että ensi vuonna meitä ei ko. kahvilassa näy. Piste. Tai ehkä pitää laittaa etukäteen kyselyä käytössä olevasta kuppipolitiikasta...... MUTTA, kuvat siis puhukoot puolestaan.

Kesä 2012
Kesä 2013

Varsinainen antiikkimarkkinatapahtuma puolestaan oli todella laaja. Tarjolla kaikkea, mitä vaan voi kuvitella. Ja enemmänkin. Jo vuosi sitten huomasin kauhukseni, mitä kaikkea sisälläni asuva, ei kovinkaan pieni hamsteri on vuosien varrella keräillyt. Arabiaa, uushopeaa, Finelin emalia, vanhoja raastimia (juu juu....), valokuvakehyksiä, kristallia...... Apua, siis vaikka mitä!


Ehkä tästä tarjonnan runsaudesta johtuen tämä olikin ainoa hankintani:


Seuraava pettymys liittyi siihen, että torin kioski ei enää ollut auki, eikä näin ollen unelma kylmästä siideristä/lonkerosta toteutunut :( Korvikejäätelöiden jälkeen tutustumista jatkettiin torikauppiaiden tarjontaan. Yllätys oli, että nyt hinnat olivat jopa korkeammat, mitä varsinaisten pääsymaksullisten antiikkimarkkinoiden puolella. Ostokset näyttivät jäävän hämmentävän vaatimattomiksi, kunnes osuin myyntikojulle, jossa viehättävä nainen myi itsevalmistamiaan koruja. Ja koska korut oli valmistettu vanhoista lusikoista ja olivat vielä kauniita, niin niinhän sitten sorruin sekä sormukseen, että riipukseen. Riipuksessa kivenä on labradoriitti (muistisääntönä labradorinnoutaja toimi loistavasti!). Nämä uusiokorut ovat Susanna Lassilan valmistamia ja niitä löytyy lisää tuotemerkin SUSSU-korut alta.Lounaan nautimme Wärdshusin ravintolassa, jossa markkinatapahtuman aikaan oli käytössä hyvin supistettu ruokalista. Me kaikki valitsimme jättikatkarapusalaatin, jota myytiin markkinoiden kunniaksi 50 senttiä korkeammalla hinnalla, mitä normaalisti :) Ja koska seurueessamme oli syntymäpäiväsankari, niin ruokajuomat olivat sen mukaiset.  Nam. Nam kaikelle. Sekä ruualle, että juomalle. Muutenkin sanoisin, että ravintola oli oikein viihtyisä. Hellepäivästä johtuen terassi oli väkeä pullollaan, mutta lopulta olimme oikein tyytyväisiä paikkaamme sisällä, sillä siellä olikin mukavan viileää. Normilistaa kun katselee, niin melko arvokastahan kaikki näyttää olevan...... Jotenkin se, että mitään pääruokaa ei saa alle 27 euron on aika pöyristyttävää.....Fiskars on täynnä vaikka mitä mielenkiintoisia puoteja ja kaikkialla on jaossa karttoja, jonka avulla saa hyvin käsityksen paikasta ja sen palveluista. Erityisen paljon on erilaisia koruliikkeitä, mutta löytyy myös sepän pajaa, paperikauppaa, vaatepuoteja ja ihana puutarhamyymälä, Garden Shop.  Puutarhamyymälä on jopa tämmöiselle antipuutarhurille täynnä houkutuksia. Täynnä nimenomaan niitä houkutuksia, joita ei tarvitse nyppiä eikä kastella. Tällä kertaa matkaani tarttui uusi puutarhavaltikka, ensimmäiseni raahasin patiota koristamaan jo viime vuonna ja nyt olen päättänyt kartuttaa kokoelmaani joka vuosi lisää. Ruosteiseen rappioromantiikkaan viehättyneenä jätin kuitenkin ruostuneen tipusen hankkimatta, mutta katumuksen hetkellä seuraavana päivänä kuulin, että sisareni on myös ko. shopissa, niin eikun tilausta vaan menemään. Nyt on tipu minullakin :)


Kokonaisen päivän saa Fiskarsissa kevyesti kulumaan. Iltaa olimme päättäneet jatkaa kotipatiollani, joka on saanut uudeksi nimekseen Bistro Kulaus. Iltamenu sisälsi vuohenjuusto-kesäkurpitsapiirasta salaatin kera sekä kuplajuomaa. TIETENKIN!

Ja niin oli päivä rankka, että ennen puolta yötä jo vieraat hipsivät koteihinsa nukkumaan. Kaikilla meillä oli sydän täynnä kiitollisuutta toisistamme ja siitä, miten elämän suuret asiat ovat loppujen lopuksi melko pieniä ja helposti saavutettavia. Kunhan vaan samppanjaa riittää.......

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi!
    Fiskarsin Suklaakahvilassa oli ihan oikeat kupit ja vallan viehättävä sisustus. Sinne next time? Juu, en mene minäkään Fiskarsissa pahvimukikahville, en. Etenkään, kun olen nuo vertailukuvat nähnyt.

    VastaaPoista
  2. Oi kiitos! Ajattelin, että ensi kesänä piruuttani lähetän vertailukuvat museon kahvilaan etukäteen ja kysyn, että mikä meininki..... Suklaakahvila on kyllä varteenotettava vaihtoehto, taisi olla 2 v sitten, kun kävin siellä. Hyvä, kun muistutit siitä!

    VastaaPoista