Teiniorjien keräämiä, maahan pudonneita, osin mädäntyneitä omenoita matkalla roskiin |
Kaikki lähti siitä, että nuorin tyttäreni kyläili mummulassa eli äitini luona. He sitten laittoivat jakeluun kuvia, miten on tehty omenahilloa ja jotain marjahilloa, mitä lienee ja sitten oli näitä hilloja tungettu kuohuviiniin ja testailtu erilaisia makudrinkkejä (ja juu, tytär on täysi-ikäinen, vaikka ei aina ihan siltä näytä!). No, se sitten ohuesti harmitti ja ohimennen kysyin äidiltä (minä, 52 vuotias, ei oo edes totta), että mitenköhän sellaista hilloa oikein tehdään ja onko se vaikeaa...... Jep, jep, näemmä olin ollut siinä luulossa, että kyse on aivokirurgian tai rakettitieteen tyyppisestä asiasta :), sillä juurikaan yksinkertaisempaa hommaa ei ole olemassa.
Ohje menee näin:
2,5 kg omenoita (okei, alkuperäinen ohje sanoo, että 2 kg,
mutta silloin hillosta tulee mielestäni ällömakeeta)
6 dl vettä
1 kg hillosokeria
Ja siinä se sitten olikin. Omenat lohkotaan kuorineen, siemenkota vaan pois. Kaikki kattilaan ja keitellään hissukseen, kunnes omenat on ihan höttöä. Sitten surautetaan sauvasekoittimella ja a vot, hillo on valmis. Jaoin hillon kolmeen eri osaan, joista yhden maustoin calvadoksella, yhden kanelilla ja yksi jäi kokonaan maustamatta eli on naturel. Tästä satsista tuli 11 kpl 3 desin purkkeja. Purkit sitten vaan pakkaseen ja se oli siinä tämä säilöntäproggis. Todella helppoa, eikä paljon mennyt edes aikaa. Seuraavaan satsiin ajattelin kokeilla mausteiksi minttua (itse kasvatettua karjalan minttua!), inkivääriä ja tummaa rommia. Eli hurahdus on tapahtunut...... Pitkään sitä odoteltiinkin! Peurat jää nyt nuolemaan näppejään.....tai sorkkiaan......
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti