sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Espanjalainen possupata kohtaa suomalaisen puikulaperunan


Ystävä oli tulossa kylään ja yhtäkkiä meninkin ihan lukkoon ruokasuunnitelmien kanssa. Ja koska olin nimenomaan kutsunut hänet syömään, niin olihan sitä jotakin keksittävä. Ja kun niin mielelläni, sekä omaksi että blogini lukijoiden iloksi kokeilen uusia reseptejä, niin ruokalehtiä tuli selattua pitkin viikkoa kiihtyvällä tahdilla. Vaan sitten apu löytyi läheltä, ruokaa rakastavalta työkaverilta. Ohje on peräisin Alkon Etiketti-klubin kuukausikirjeestä.

Cerdo borracho -possupata
neljälle hengelle tarvitset:

500 g sianlihaa, esim. paistia tai kassleria
1 iso sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 kesäkurpitsa
3 lehtisellerin vartta (varsiselleri on muuten sitten ihan sama asia!)
1 iso porkkana
5 dl punaviiniä
1 rkl balsamiviinietikkaa
3 lihaliemikuutioita
1 tl fariinisokeria
2-3 tl chilitahnaa
½-1 dl rusinoita
1½ dl mustia oliiveja
3 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 laakerinlehti
ripaus mustapippuria
200 g chorizomakkaraa


Aineslistaan en tehnyt kuin pari muutosta. Martta-niminen sivupersoonani oli säilönyt pakastimeen itsetehtyjä lihaliemikuutoita, joten käytin niitä. Oreganon jätin pois ja timjamia laitoin runsaalla kädellä, kun sitä sattui kotona tuoreena olemaan. Muuten noudatin listaa. Mitä nyt valkosipulia vähän enemmän......









Punaviiniksi pataan valitsin espanjalaisen Don Mendo Reserva 2009:n, joka on keskitäyteläinen, tanniininen, karpaloinen, kevyen yrttinen, mausteinen sekä erittäin edullinen 8,98 €. Puoli litraa pataan ja lasillinen kokille. Näinhän se viikonloppukokkailu menee.....







Ruokaviiniksi oli suositeltu kypsää riojalaista reservana tai gran reservana. Matkaani tarttui aikaisemminkin hyväksi todettu Campo Viejo Reserva, neljän rypäleen (Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano) viini Riojan alueelta. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän kirsikkainen, viikunainen, kevyen nahkainen ja mausteinen viini on hinnaltaan 14,50 €. Viini-lehden kolmen tähden (=laadukas ja hyvin tehty) arvion löydät täältä. Viinin kaadoin karahviin reilut kolme tuntia ennen tarjoilua. Olen nyt selkeästi innostunut tästä karahvipuuhasta......





Mutta nyt kokkaamaan! Eipä paljon ole tullut pataruokia valmistettua, joten hetken jo mietin, että joudun kulkemaan patakaupan kautta, mutta lopulta kuljinkin ihan vaan vaatehuoneen kautta! Siellä kun oli säilössä vanha kunnon Römertopfin savipata :)

Ruuan voi valmistaan joko liedellä (kuten työkaverini teki) tai uunissa (kuten minä). Muista kuitenkin, että savipataa pitää liottaa vedessä puolisen tuntia ennen käyttöä ja että se laitetaan aina kylmään uuniin.

Paloittele liha kuutioiksi. Silppua sipuli melko karkeaksi, siivuta valkosipulit. Suikaloi paprika sekä kuutioi kesäkurpitsa, porkkana ja lehtiselleri. Kuullota sipuli, lisää lehtiselleri, valkosipuli, porkkana ja kesäkurpitsa. Paistele pari minuuttia.




Ruskista lihakuutiot. Laita pataan kaikki ainekset, lukuun ottamatta paprikaa ja chorizoa. Sitten annetaan padan porista 1½-2 tuntia. Minulla pata oli 175 asteisessa uunissa melkein kaksi tuntia. Välillä vähän sekoittelin. Lopuksi lisätään paprikasuikaleet ja viipaloitu chorizo ja kypsennellään vielä vartti.



Ja voi luojan tähden mitkä tuoksut! Ja mikä maku! Lisukkeena voit tarjota keitettyjä perunoita ja maalaisleipää, mutta minä tein Kalajoelta tulleista puikulaperunoista kunnon voisen perunamuusin. Nam!




Alkuruuaksi tein pienen ja simppelin tomaatti-vuohenjuustosalaatin. Pääraaka-aineiden lisäksi et tarvitse kuin basilikaa. Ja sitten kastike, johon tuli 4 rkl rypsiöljyä, 2 rkl balsamiviinietikkaa, vähän suolaa ja 2 tl hunajaa. Viimeistely mustapippurirouheella.


Jälkiruuaksi katselimme Putousta ja söimme Pätkis-suklaata :) Niin mukava ja kiireetön ilta, näitä lisää, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti