maanantai 20. tammikuuta 2014

Pakkasillan raclettet

Mikä onkaan parempaa, kuin päättää työviikko ja aloittaa viikonloppu ystävän luona hyvien ystävien ja hyvän ruuan parissa. Ulkona paukkupakkaset, joten raclette oli tähän hetkeen enemmän kuin sopiva ruoka. Raclettegrilli on fonduepadan ohella yksi niistä tilaa vievistä keittiökapineista, jotka tuppaavat jäämään kaapin perukoille pölyttymään käyttämättöminä. Missä sinä säilytät näitä? Minä säilytän vaatehuoneessa ja liinavaatekaapissa, koska keittiön kaapit ovat aivan liian pienet. Tai täynnä kaikkea muuta.......

Raclette ja fondue ovat siinä mielessä samanlaisia ruokia, että ne sopivat a) talveen, b) juustorakastajille ja c) säästävät emäntää varsinaiselta kokkaamiselta, kun vieraat itse kokoavat ja valmistavat annoksensa. Eli kaivakaa pölyttyneet vekottimet kaapeista! Tai laittakaa ne kaveriporukassa kiertoon, ei kaikkien tarvitse omistaa kaikkea itse! (Paitsi jonkun nimeltä mainitsemattoman hamsterin........ eikä senkään oikeasti tarvitsisi.....)

Raclette on peräisin Sveitsistä ja on lisäksi ominainen ruoka Ranskan sveitsinpuoleisilla alueilla. Paimenethan sen alunalkaen vähän vahingossa keksivät, kiitos siitä heille :)

Racletten kanssa Sveitsissä juodaan teetä (ehdotus, joka ei ystäviini oikein uponnut!) ja Ranskassa valkoviiniä, Rieslingiä tai Pinot Gris´tä. Taivuimme ranskalaisten tapaan :) Tosin pöydässä taisi olla enemmänkin itävaltalaisia valkoviinejä, mutta niillä seuduilla kuitenkin olimme. Alppien tuntumassa. On myös väite, jonka todenperäisyyttä ei ole tieteellisesti todettu, että vedenjuonti raclette-aterialla häiritsisi ruuansulatusta. Koska tunnetusti olen huono vedenjuoja, niin tämä tietenkin huvitti ystäviäni.....

Juustoiksi valitsimme varsinaisen raclettejuuston lisäksi gruyere- sekä sinihomejuustoa. Näiden lisäksi racletteen sopivat vaikkapa kotimaisen Valion emmentaljuustot sekä Luostari, Turunmaa ja Finlandia. Rohkeasti kannattaa kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä.


Maukkaalla juustolla kuorrutettuna hyvältä maistuu oikeastaan ihan mikä vaan. Meillä oli tarjolla seuraavia aineksia:
 • ilmakuivattua kinkkua
 • mausteista chorizomakkaraa
 • minibratvursteja
 • tuoreita herkkusieniä
 • kirsikkatomaatteja
 • paprikaa
 • oliiveja
 • pieniä etikkakurkkuja
 • hillosipuleita
 • keitettyjä perunoita
 • parsa- ja kukkakaalin kukintoja höyrytettynä/kevyesti kypsennettynä
Mainiosti joukkoon sopii sipulirenkaat, ohuen ohuet kokolihasiivut ja vaikkapa ananas. Erityisesti sinihomejuuston kanssa ananas kuulostaisi sopivan mainiosti. Ja jos ei näillä eväillä saa ähkyä aikaiseksi, niin listalle voi lisätä vielä jotain herkullista, rapeakuorista maalaisleipää!


Osan aineksista voit kypsentää/lämmittää grillin ylätasolla. Sitten on ihan makuasia, että sulatatko annospannulla pelkän juuston vai lämmitätkö sen alla myös jotain oheisista herkuista. Tyyli on vapaa! Ja sitten vaan herkuttelemaan :)


Viinivinkkiä ei varsinaisesti tule, mutta alkuun kohotimme maljat Campo Viejo Reserva Cava Brut cavalla. Hinta Alkossa on 10,30 euroa ja olimme sitä mieltä, että hinta-laatusuhde tämän erittäin kuivan, keskihapokkaan, sitruksisen, hennon päärynäisen ja  kevyen mineraalisen viinin kohdalla oli varsin oivallinen. Myös Viini-lehti tykkää antaen kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty) ja kehuu vielä edulliseksi ostokseksi. Hyvä valinta siis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti