sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Ruokaa, viiniä ja sisustusta. Kirjakaupasta.


Se Happyhamster, joka asuu kanssani samassa talossa, kerää myös kirjoja. Toisaalta Happylobsterina olen siitä myös iloinen ja ammennan paljon Hamsterin ruoka- ja viinikirjojen valikoimasta. Vähän sellainen fifty-sixty -tilanne.......

Näistä edellä mainituista aiheista kertovia opuksia on parisen sataa. Juu, luit aivan oikein. PARISEN SATAA. Ja kuitenkin viime keväänä raahasin kirpputorille reilut 70 nidettä. Ei tunnu missään. Kirja löytyy lähes minkä maan ruuasta tahansa, parhaista parikin. Suomeksi, ruotsiksi, englanniksi. Ja espanjaksi. Tosin en osaa espanjaa, mutta se ei suuresti haittaa :)


Alkuvuoden kirja-alennusmyynnit ovat kova paikka Hamsterin itsehillinnälle. Esittelen tässä jutussa VIISI alelaareista kauhomaani EHDOTTOMAN tarpeellista kirjaa. Ja pari täydellä hinnalla hankittua uutuutta.


Aloitetaan näistä uutuuksista. Olen ehkä aikaisemminkin maininnut, miten seuraan Viinipiru -nimellä kirjoittavan Arto Koskelon juttuja blogista, Facebookista sekä ruoka/viini/iltapäivä/sanoma- lehdistä, sillä hän on sanavalmiina kaverina ollut viime aikoina esillä vähän siellä sun täällä.

Koskelon ensimmäinen kirja, Lupa läikyttää (Toisinajattelijan viiniaapinen), on jo luettu, joten Pirun hyvän viinikirjan ilmestyessä olin jo ilmoittautunut ennakkotilaajien joukkoon. Esittelytekstin mukaisesti "Pirun hyvä viinikirja vie lukijan makumatkalle ympäri maailman, murtaa myyttejä ja tuo viinin lähelle lukijaansa - hauskasti ja ilman ylenpalttista nysväystä".

Toinen uutuus on todella uunituore, Hanna ja Alexander Gullichsenin Safkaa - maanantaista sunnuntaihin. Pariskuntahan tärähti laajempaan tietoisuuteen avokadopastallaan, jota tuntui tursuvan joka tuutista kyllästymiseen saakka. Pasta kannattaa kyllä testata, se on yksinkertaisuudessaan erinomaisen hyvää! Uusi kirja oli kuitenkin minulle hienoinen pettymys. Sekä ulkoasultaan että sisällöltään ensimmäinen kirja oli vaan enemmän mieleeni. Toki tästä uutuudestakin löytyy muutama pakko-testata-sapuska, mutta ihmettelen silti syvästi, mitä esim. perusnakkikastikkeen ohje tekee täällä......? Pari ohjetta olen kyllä jo ehtinyt testata, karitsanfileepasta löytyy täältä ja Rydbergin pihvi täältä. Hyviä olivat molemmat, niitä teen varmasti toisenkin kerran! Kirjasta löytyy myös aikaisemmin eri lehdissä ilmestyneitä Gullichsenien reseptejä, jotka myös olen itse todennut varsin kelvollisiksi. Sitruuna-rosmariinilohta olen kokeillut jo vuosi sitten ja basilika-valkosipulivoilla gratinoidut sinisimpukat löytyivät joulupöydästämme.

Safkaa -kirjasta testauslistalle

Sitten alelaareille! Kohteena sekä Akateeminen että Suomalainen Kirjakauppa. Ystäviemme viiniklubin seuraava kokoontuminen on meillä ja olin sen suhteen päätynyt Lähi-Itä -teemaan. Kuin korkeimman johdatusta (jo nimensäkin perusteella), että kohdalleni osui Jerusalem -kirja. Tämä on juuri sellainen kirja, joka minuun kolahtaa. Se TUNTUU hyvältä, hivenen rouhealta pidellä, ihanat kuvat, jotka ruoka-annosten lisäksi  tuovat myös sikäläistä kulttuuria hyvin esille. Reseptien lisäksi kirjassa on paljon avattu myös tekstien kautta ruokien taustaa ja historiaa. Kerrassaan mielenkiintoinen opus! Ja samalla kohentuu myös englanninkielen luetun ymmärtäminen......


Reilulla kympillä matkaan tarttui myös Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta. En mitenkään erityisesti fanita Välimäkeä, vaikka olenkin kerran syönyt ikimuistoisen dinnerin edesmenneessä kahden tähden Chez Dominiquessa. Aikaisemmin olen pitänyt Välimäkeä liian hifistelevänä ja kiertänyt kirjatkin kaukaa (tosin löytyihän yksi kirjahyllystä, mitä en tosin muistanut.....), mutta tämä kirja muutti käsitykseni tyystin. Mutkatonta ranskalaista ruokaa suomalaisista raaka-aineista. Kokeilla haluaisin ainakin etanoita burgundilaiseen tapaan, lämpimän vuohenjuustosalaatin, bouillabaissen eli ranskalaisen kala-äyriäiskeiton ja muutaman gratiinin, niin kuin alkajaisiksi :)


Varsinainen löytö minulle oli Jukka (yksi Suomen johtavia viini- ja samppanja-asiantuntijoita) ja Päivi Sinivirran Samppanja -kirja. Tämä upea kirja kertoo kaiken samppanjasta, jumalten juomasta! Olen kirjaa himoinnut aikaisemminkin, mutta se on lähes 60 euron hinnalla jäänyt hankkimatta. Nyt Suomalainen Kirjakauppa oli heittänyt tämän ihan supertyrkkyyn piirun alle 2kympin hinnalla!


Vanhassa puutalossa asuvaan kolahti myös hieno katselukirja Koti lehvistön varjossa - rintamamiestalon uusi elämä. Suuri, kaunis kirja pursuaa ihania valokuvia ja vinkkejä, niin sisustukseen kuin pihallekin.


Vaan mitä hittoa tämä kirja tässä joukossa tekee? Tämä on niitä herkuttelun jälkeisiä katumuksen hetkiä varten....... Omatunnolle.......

2 kommenttia:

 1. Aivan ihana ja sisältörikas blogi, jonka löysin ihan vahingossa!
  Odotin pari päivää jo, että pääsisin linkittämään itseni blogisi lukijaksi, vielä en onnistunut.Iloista kevään odotusta näin pakkaspäivänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kevättä TODELLAKIN odotellessa :)

   Poista