maanantai 8. tammikuuta 2018

Siskosten joulu



En ole varsinainen jouluihminen, en ainakaan sanan varsinaisessa merkityksessä. En ripusta jouluverhoja, en imellytä perunalaatikoita, enkä soitata joululauluja ennen aattoa. Kynttilöitä ja kausivaloja, joita jotkut ymmärtämättömät nimittävät jouluvaloiksi, poltan ympäri vuoden. Mökin terassinkin katossa tähtivalot loistavat kesäöinä. Joululahjoja hankin läheisilleni maltillisesti ja toiveiden sekä tarpeiden mukaan. Tänä jouluna aikuistuneet ja omiin koteihinsa muuttaneet siskon lapset esimerkiksi saivat pienet lahjakortit kodin hankintoihin. Pienelle tyttärentyttärelle hankin Finnish Design Shopista Ferm Livingin Air Balloon -seinävalaisimen, vaikka hivenen epäilin, että taapero nyt tätä olisi nimenomaan toivonut. Oli ehkä enemmän tyttäreni toive :)


Joulua on perheessäni ja lähisuvussani vietetty monin eri tavoin. On ollut suuria, neljän sukupolven juhlia tai sitten ihan oman pienen perheeni kesken vietettyjä. Nyt oli jälleen uuden vuoro. Vietin joulun kahdestaan nuorimman sisareni kanssa. Kerrotaanpa, miten meillä meni!




Siskoni saapui luokseni aatonaattona ja suuntasimme kohti Suomen Lasimuseota. Se on niin upea paikka, en koskaan kyllästy katselemaan museon esineistöä ja jo miljöönäkin paikka on mahtava. Tällä kertaa mahtavuutta lisäsi se, että me olimme kaksin museon ainoat vieraat!


Aatonaaton toinen ohjelmanumero oli se, että opetin siskolleni karjalanpiirakoiden tekoa. Luoja, miten meillä oli hauskaa. Eihän niistä nyt mitään kauniita tullut, mutta herkullisia. Sehän on pääasia. Kuvassa on aamiaislautasella ylempänä kaupan piirakka ja sitten omaa designia. Sanoisin, että persoonallinen ote näkyy.... Hyväksi todetun karjalanpiirakkaohjeen löydät täältä, klik. Se on ystävän äiteen resepti.

Jouluaattona hautausmaakäyntien jälkeen alkoi valmistautuminen jouluillalliseen. Ja koska en ole jouluihminen, en myöskään ole jouluruokaihminen. Se ei yllättäne ketään. Hyvää ruokaa pitää tietenkin olla ja väittäisinpä, että näistäkin ruuista se joulu löytyy. Tyttärieni kanssa olen usein tehnyt jouluna blinejä, mielestäni se sopii jouluun  erityisesti, mutta nyt joulumenu lennähti eteeni Helsingin Sanomien välistä, Viinipostin julkaisun muodossa. Ah, miten helppoa, koko menu siitä!


Lohitartar
Viiniposti
4 hengelle

100 g graavilohta
200 g kylmäsavulohta
½ sitruunan mehu
2 rkl silputtua lehtipersiljaa
2 rkl silputtua rakuunaa
½ prk ranskankermaa (á 200 g)
2 tl kokojyväsinappia (Dijon)
hivenen valkopippuria

Koristeeksi
raastettua piparjuurta
kirjolohen mätiä
versoja
cocktailkurkkuja viipaloituina


Leikkaa lohet pieniksi kuutioiksi, lisää sitruunamehu. Lisää loput aineet ja mausta lohi rouhauksella valkopippuria. Suolaa ei tarvita.


Kokoa annokset muotin kanssa tartareiksi lautasille, koristele versoilla, raastetulla piparjuurella, cocktailkurkuilla sekä mädillä. Tarjoa lisäksi saaristolaisleipää. Me teimme niin, että teimme muotilla leivästä ympyröitä ja kokosimme annoksen leivän päälle. Koristeina käytimme piparjuuriraastetta ja auringonkukanversoja.




Tarjolle Arabian vanhoilla lautasilla, juomana samppanjaa, ei hullumpaa lainkaan. Ja jouluista, sillä kalat ja saaristolaisleipä kuuluvat moneen joulupöytään.


Poron ulkofilee, sieniä, mustajuurta ja kirsikkakastike
Viiniposti
4 hengelle

400 g poron, peuran tai hirven ulkofileetä
suolaa
mustapippuria myllystä
paistamiseen voita

Kastike
1 pkt keittojuureksia (pala lanttua, pari porkkanaa, oksa persiljaa, 
pätkä juuriselleriä, pala purjoa)
4 salotttisipulia
oliiviöljyä
3 dl marjaisaa punaviiniä (tai ihan mitä nyt sattuu saatavilla olemaan)
3 dl kirsikoita (pakastekirsikat käyvät)
3 laakerinlehteä
4-5 katajanmarjaa
1 rkl riistafondia
4-5 maustepippuria
2 oksaa tuoretta rakuunaa
2 rkl hunajaa
25 g voita

Sienilisuke
25 g kuivattuja mustatorvisieniä
2 rkl voita
½ tl sormisuolaa
½ tl mustapippuria myllystä
3 oksaa salviaa

Vaniljaiset mustajuuret
500 g mustajuurta
1 sitruuna
1 vaniljatanko
25 g voita
2-3 rkl vettä
1/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Alkuperäinen ohje oli peuralle tai hirvelle, minä käytin poroa. Poroa olin hankkinut Hyvinkään Farmarinmarkkinat / REKOn kautta. Erillisestä pororeko -tapahtumasta, joka muuten on taas tammi-helmikuussa tulossa!


Kirsikat osoittautuivat todelliseksi haasteeksi tämän reseptin kohdalla. Tuoreita ei tietenkään ollut missään, mutta enpä löytänyt pakastettujakaan. En mistään. Kiivaasti yritin miettiä, että millä ne voisi korvata. Ei sitten millään. Vitsillä jo ehdotin, että ostetaan Mon Chéri -konvehteja ja kaivetaan kirsikat sieltä. No, ei kaivettu. Delegoin tämän epätoivoisen tehtävän sisarelleni..... Hän sitten löysi Hakaniemen Kauppahallin DeliDeli -liikkeestä ilmeisesti viimeisen kirsikkapurkin. Kirsikoita, jotka osoittautuivat täydellisiksi!



Aloita kastikkeesta. Pilko keittojuurekset ja salottisipulit reiluiksi lohkoiksi. Freesaa vihanneksia oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää viini, kirsikat ja mausteet, anna kiehua hiljalleen, kunnes nesteen määrä on puolittunut.

Siivilöi, painele mehut kirsikoista siivilän läpi ja kaada kastike takaisin kattilaan. Anna kiehua, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Lisää lopuksi kastikkeeseen voi. Sopivan sakea? Siinä olikin miettimistä! Toisaalta kastike näytti ihan litkulta, mutta samalla tuntui, että sitä on hetki hetkeltä aina vaan vähemmän ja vähemmän. Kovin paljon kastiketta ei lopulta tullut, mutta se riitti kuitenkin oikein mainiosti, koska annokseen ei paljon tarvittu.



Sitten sienilisukkeen pariin. Murenna isoimmat sienet ja liota ne pehmeiksi kuumassa vedessä. Valuta ja paista rapeiksi voissa. Mausta suolalla ja pippurilla, aivan lopuksi silppua sekaan tuoretta salviaa.


Kaaos oli välillä melkoinen, olihan meitä kaksi kokkia hääräämässä! Kynttilät, viinit ja muu tärkeä kokkausvälineistö sulassa sovussa.


Seuraavaksi mustajuuret. Pese mustajuuret huolelliseti, kuori ja leikkaa ne reiluksi paloiksi. Tässä vaiheessa on hyvä käyttää suojakäsineitä, sillä muuten on kädet ikävässä mustassa tahmassa.


Siirrä kuoritut palat sitruunalla maustettuun veteen, jotta ne eivät tummu. Esikeitä mustajuuria suolalla maustetussa vedessä muutaman minuutin ajan. Ja kypsennä ne sitten voissa pannulla vesitilkan ja vaniljatangon kanssa, kunnes ne ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla. Pannulla kypsentyminen sujui melko hitaasti ja vettä lisäilin useaan otteeseen.


Nosta liha huoneenlämpöön noin reilu tunti ennen valmistamista. Kuivaa lihan pinta ja poista mahdolliset kalvot. Paista liha pannulla kauniin ruskeaksi kauttaaltaan, noin minuutti per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla. Ja voi tuota roiskeiden määrää!


Kääri filee folioon ja anna levätä noin 10 minuuttia ennen viipalointia. Tuolla minuutti per puoli paistolla liha jäi todella mediumiksi, ehkä vähän liikaakin. Hiven lisää paistoaikaa tai mittari käyttöön, niin saat juuri makuusi sopivaa.


Viininä Viinipostin suosituksen mukaisesti Coto de Imaz Gran Reserva 2010 (24,91 €). Vivahteikas ja kehittynyt, 100% Tempranillo Espanjan Riojasta. Täyteläinen, tanniininen, kypsän karpaloinen, hapankirsikkainen, viikunainen, tummasuklainen, hennon vaniljainen, tamminen. Makumaailma todella jouluun sopiva viikunoineen ja suklaineen. Viini -lehti on antanut täydet viisi tähteä  (=tyylikäs huippuviini ja hinnaltaan edullinen) ja antaa ruokavinkiksi filotaikinaan käärityn possunfileen, jonka olenkin jo aikaisemmin kokeillut, klik.


Annos kaikkine lisukkeineen oli todella herkullinen. Vaniljainen häivähdys mustajuurissa oli juuri sopiva ja rapeat sienet hauska lisä.



Jälkiruokana juustoja, jotka nautittiin viinilasillisen kerran rennosti kirjaston sohvilla löhöillen.


Viikunacrostinit
Viiniposti
4 hengelle

½ maalaispatonki
2 rkl oliiviöljyä
4-5 tuoretta viikunaa
250 g vuohenjuustoa
1 rasia vadelmia
1 rasia mustikoita
tummaa balsamicosiirappia

Näitä leipäsiä tarjosin joulupäivän iltana, kun siskoistani toinen miehensä kanssa saapui luoksemme iltaa istumaan. Hyvin maistui! Nämä sopivat hyvin myös vaikkapa alkupaloiksi tai sitten ihan tervetulomaljan seuraksi.


Viipaloi patonki, voitele pinnat öljyllä ja paahda leivät rapeiksi uunissa tai parilapannulla. Laita viipale  tai murenna vuohenjuustoa jokaiselle patonkiviipaleelle. Asettele patonkiviipaleiden päälle vielä lohkotut viikunat ja koristele tuoreilla marjoilla. Valuta päälle balsamicosiirappia ja halutessasi voit vielä viimeistellä leivät rucolanversoilla.


Ihan törkeän hyvää ja huomaathan, miten kaunis annos! Olin itse oikein tyytyväinen jouluruokaani, vaikka kinkkua ja laatikoita ei tänäkään vuonna tarjolla ollut. Oli kuitenkin kalaa ja poroa, viikunatkin jouluisia sekä juustot. Aion jatkaa valitsemallani linjalla!

Yksi Lasimuseon joulukuusista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti