torstai 16. tammikuuta 2020

Ruokahaasteena maksalaatikko

Maksa on yksi ruoka-ainesuosikkini. En vaan valmista sitä juurikaan itse. On ravintoloita, joissa on PAKKO tilata maksapihvi ja äidin jouluisin tekemää maksalaatikkoa (voisulalla valeltuna) ei voita mikään! Ei, vaikka äiti pikkusiskojeni vuoksi taitaakin jättää siihen olennaisesti kuuluvat rusinat pois..... Vasta nelisen vuotta sitten rohkenin tarttua maksapihvihaasteeseen, klik ja nyt on viimein vuorossa maksalaatikko. Katsotaan, miten käy!


Maksalaatikko
Kodin Kuvalehti nr 24/12.12.2019
6 annosta

1½ dl puuroriisiä
½ l vettä
1½ tl suolaa
1 iso sipuli
1 rkl voita
1 muna
350 g jauhettua naudan maksaa
½ l maitoa
½ dl tummaa siirappia
1 tl meiramia
½ tl valkopippuria myllystä (tai purkista)
½ tl suolaa
1 dl rusinoita

Puhutaanpa taas ensin parasta ennen päiväyksistä. Sehän on mieliaiheeni! Riisipussin kyljessä mainittiin vuosiluku 2017. En piitannut siitä. Mitenkä nyt kuiva riisi voisi pilaantua? Ei yhtään mitenkään. Mukaan vaan. Iskukuumennettu huoneenlämmössä säilytettävä avaamaton maito olisi pitänyt käyttää kuukausi sitten. Avasin, haistoin ja maistoin. Ei mitään vikaa. Nyt on nämä kaikki käytetty, eipä menneet suotta hukkaan.

Laita riisi kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä, kunnes vesi on lähes imeytynyt riisiin. Hienonna sipuli ja kuullota se voissa kuumalla pannulla.

Jos et löydä kaupasta jauhettua maksaa, voit hyvin ostaa palan. Paloittele se kalvoineen kaikkineen ja surauta sauvasekoittimella sosemaiseksi.



Sekoita munan rakenne rikki kulhossa. Lisää joukkoon jauhettu maksa, keitetty riisi, kuullotettu sipuli, maito, siirappi, mausteet ja RUSINAT. Eikä kannata huolestua, vaikka laatikkoseoksen rakenne on erittäin löysä tässä vaiheessa, uunissa se kyllä hyytyy.


Kaada maksalaatikkoseos voideltuun uunivuokaan. Ennen paistoa voit lisätä laatikon pinnalle voinokareita. Minä lisäsin myös salvian lehtiä. Kypsennä laatikkoa 175 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes se on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin. Mikäli haluat pinnasta rapeamman, niin paista laatikkoa vähän pidempään.



Paistoin laatikkoa kaikenkaikkiaan 1,5 tuntia ja silti se jäi melko vaaleaksi. Maku oli kyllä kohdillaan, todella mehevä rakenne, mutta silti sopivan kiinteä ja lohkeava.



Mietin sitä äidin maksalaatikkoa. Sen väritys on paljon tummempi. Onko siinä enemmän maksaa? Vaiko siirappia? Ehkä on pyydettävä häneltä vertaileva resepti. Ihan siis äidin tasolle en päässyt, mutta yritys oli hyvä! Olen tyytyväinen.



Maksan kanssa perinteisesti tarjotaan puolukkasurvosta. En voi sietää tai siis en pidä puolukasta alkuunkaan. Ainoa puolukkajohdannainen tuote minun makuuni on Tapolan mustamakkarakastike, joka puolukan lisäksi sisältää kaarnikkamehua ja riittävästi sokeria. Sopi tähänkin ihan täydellisesti! Ja mikä ihmeen kaarnikkamehu? Kaarnikka = variksenmarja, josta saatava mehu on superterveellistä. Lisää kaarnikasta voi lukea Ylen jutusta, klik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti