maanantai 3. elokuuta 2020

Mitantarkka tattiliemi

Olin kerännyt tatteja jo muutamankin kerran, perannut suurimmat jo metsässä ja loput sitten mökillä, heittäen perkeet pitkin metsätonttia. Kunnes yhtäkkiä eräänä yönä (miksi ihmeessä tämmöiset asiat tulevatkin mieleen juuri yöllä?) muistin, että ei hitto, eihän niin saakaan tehdä, kun ne kaikki pitää säästää ja keittää liemeksi. Hyvä, että ei yöunet siltä yöltä menneet!


Siispä seuraavana päivänä takaisin metsään, nyt koriin kelpasivat B-luokankin, ellei jopa C tai D, sienet, sillä liemeen voit käyttää lähes mitä vaan, mikä ei ole mätää. Samaten madot jätin pois. Eli kuituiset jalat, vihertävät pillistöt, etanan järsimät lakit, madon rei'ittämät, mutta madottomat osat. Eli kaikki se, minkä normaalisti perkaat pois, voit nyt ottaa talteen. Oikeesti!




Laita perkeet kattilaan suht suurina paloina ja lisää vettä sen verran, että sienet peittyvät. Sitten hiljalleen keittelet tätä noitasopalta näyttävää keitosta puolisen tuntia. Suurimmat vaahdot kuoritaan päältä pois. 


Puolen tunnin jälkeen siivilöi keitos. Minä viimeistelin siivilöinnin vielä toistamiseen harson läpi, silloin liemestä saa pois kaikki pienetkin hituset, jotka vielä tässä kuvassa ensimmäisen siivilöinnin jälkeen näkyvät. Tässä kohdin jotkut maustavat liemipohjaa suolalla, timjamilla ja/tai valkosipulilla, mutta minä en laittanut mitään. Maustetaan vasta sitten valmista ruokaa, mihin liemi tulee käytetyksi.

Siiviöintiin käytetyn harson olen ostanut keittiötarvikeliike Chez Mariuksesta, mutta toki voit käyttää tähän muutakin sopivaa harsoa/kangasta, mikäli kotona sellaista jo valmiina on. 



Siivilöityä lientä keitin sitten hiljaa poreillen kasaan melko pitkään. Ensin puoleen ja vielä toisenkin kerran puoleen. Ja miten arvioida, paljonko on puolet? Toki aina voi silmämääräisesti arvioida nesteen pintaa kattilassa, mutta minä otin avukseni rakennusmitan. Oikeesti! Kun on tarkka, niin on tarkka. Ainakin joissain asioissa. Keittoaika riippuu ihan siitä, miten tiiviin makuista lientä haluat. Mikäli vaahtoa syntyy edelleen liemen pinnalle, ota se pois. Voit myös vielä vaikka kertaalleen siivilöidä valmiin liemen harson läpi, mikäli tuntuu siltä, että keitokseen ilmaantuu jotain limamaista..... Heh, tämä homma ei sovi heikkohermoisille, sisältää niin paljon kaikkea epämääräistä. Madon reikiä, vaahtoa, limaklimppejä.....


Valmiin, jäähtyneen liemen pussitin suppilon avulla jääpalapusseihin ja nyt on sitten kotitekoista sienilientä pakastimessa risottoja ja kastikkeita varten.


Oli kyllä todella marttamainen ja tehokas olo, kun liedellä porisi varsinainen sienten käsittelylinjasto. Liemipohjan keittoa, liemipohjan kasaan keittämistä ja vielä tattien kelvollisten osien esikäsittelyä säilöntään varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti