torstai 25. maaliskuuta 2021

Savulohichowder

Chowder? Mikä ihme on chowder? Ehkä ihmettelet, mutta kyseessä on amerikkalaistyyppinen paksu keitto. Uutta oli minullekin, mutta jo kovasti tekisi mieli kokeilla myös clam chowderia, amerikkalaista simpukkakeittoa, vaan tehdään nyt alkuun tämä ensimmäinen chowder alta pois.

Savulohichowder
Soppa365/Glorian Ruoka&Viini
4 annosta

350 g lämminsavulohta
1 iso purjo
2 valkosipulinkynttä
1 lehtisellerin varsi
1 pieni fenkoli
6 perunaa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
8 dl kasvislientä
2 dl ruoka- tai kuohukermaa
ripaus suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

koristeluun tillinoksia


Huuhtele ja viipaloi purjo. Laita vihreät viipaleet sivuun. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi selleri ja fenkoli. Kuori ja kuutio perunat pieniksi paloiksi.

Kuullota purjon valkoista osaa, fenkoliviipaleita ja valkosipulia öljyssä kattilassa keskilämmöllä noin 3-4 minuuttia. Lisää selleri, perunat ja tomaattipyree. Jatka paistamista hetki. Kaada kasvisliemi joukkoon ja anna keiton porista noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. 

Lisää purjon vihreä osa ja kerma. Anna keiton kiehahtaa. Mausta mustapippurilla, maista ja lisää suolaa tarvittaessa. 

Leikkaa savukala 4 annospalaksi ja poista nahka. Voit myös paloitella kalan pienemmiksi paloiksi. Laita kalatpalat lautasille ja annostele keittoa viereen. Minä laitoin keiton lautaselle ja kalapalan keiton päälle. Tyyli on vapaa. Tilliä ei koristeluun ollut. Pärjäsin ilman.

Rosepippurilla maustettu leppäsavustettu kirjolohifilee oli kalastaja Ronny Holmströmiltä hankittu, Reko Riihimäen kautta. Kerran kun maistat tätä myyntipäivän aamuna savustettua kalaa, niin ymmärrät, että parempaa ei ole. Minä ymmärrän, mutta menin silti kokeilemaan pari viikkoa sitten ja ostin paikallisen marketin kalatiskistä savustettua lohta palan. En tiedä, milloin se oli savustettu tai pyydetty, mutta niin kuivaa kalaa en muista syöneeni. Roskiin se päätyi ja tästedes olen Ronnylle uskollinen asiakas!



Tykkäsin, tykkäsin ihan todella paljon! Ehkä parasta kalakeittoa, mitä olen koskaan tehnyt, joten tämä soppa todellakin pääsee jatkoon!

Ja koska en kaikkea jaksanut kerralla syödä, niin laitoin pari annosta pakkaseen. Tämä keitto kesti se hyvin, kunhan muistat suht pian sen syödä, sillä lohi rasvaisena kalana ei pitkään pysy pakastimessa hyvänä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti