torstai 15. huhtikuuta 2021

Lauantailounas Uomassa

Sisareni ja yhteisen ystävämme kanssa otimme eräänä helmikuisena lauantaina suunnaksi Hämeenlinnan. Ja siellä ravintola Uoman huippusuositun kolmen ruokalajin lounaan (30 €). Kokemusta tästä ravintolasta oli meille siskoksille kertynyt jo yhden illallisen verran, mutta ystävällemme vierailu oli ensimmäinen, vaan ei varmastikaan viimeinen.



Lauantailounas aloitettiin hintaan kuuluvalla kuohuvalla. Estrella de Oro Cava Brut, nimestään huolimatta puolikuiva, raikas ja hedelmäinen kuohuva Espanjasta, jota ei Alkon valikoimista löydy. 

Ja koska me olemme viiniin ja ruokaan sekä niiden yhdistämiseen intohimoisesti suhtautuva kolmikko, niin valitsimme makunautintojemme tueksi myös viinipaketin. Viinivalintojen suhteen jättäydyimme luottavaisin mielin osaavan henkilökunnan huomaan.


Alkuruokana saimme kotimaista peurarilletteä, pikkelöityä tyrniä ja rosmariiniperunavaahtoa. Ja kyllä, nuo pienet keltaiset pallerot ovat sinapinsiemeniä. Me kaikki kolme olemme metsästävien perheenjäsentemme myötä tottuneet riistaa syömään ja siitä pidämme, joten siitäkin syystä oli selvää, että rakastuimme tähän annokseen. Niin kaunista, niin herkullista.


Alkuruuan viininä australialainen Pete's Pure Pinot Noir 2019. 100% Pinot Noir, jonka maanläheisessä tuoksussa on mukana karpaloa, mansikkaa ja yrttisiä sävyjä. Maku on miellyttävän hedelmäinen ja vaikka Pinot Noir on minulle erittäin haasteellinen rypäle, niin tästä väittäisin pitäneeni. Tietysti viinikokemukseen vaikuttaa niin kovin moni seikka, ihan seurasta alkaen (joka oli siis aivan erinomaista!), joten ehkä tämä vaatisi vielä toisen maistelukerran. Että en ihan tämän perusteella siirry Pinot Noir -fanien joukkoon! Toisaalta olen huomannut sen, että uuden maailman tuotteet tästä rypäleestä ovat enemmän mieleeni, eivätkä niin kovin mehumaisia. Tuotetta ei saa Alkosta.


Pääruokana aurinkokuivatulla tomaatilla ja valkosipulilla marinoitua maalaiskananrintaa, neulapapu-perunasalaatttia, suolattua kurkkua ja romesco-aioilia.  Sous vide -menetelmällä kypsennetty kananrinta oli täydellistä! Niin pehmeää ja mureaa, erittäin hyvää.




Pääruuan viininä luxembourgilainen Desom Premier Cru Rivaner. Desomin viinitarhat sijaitsevat Moselin vasemman rannan aurinkoisilla rinteillä. Alueen suotuisa mikroilmasto ja terroir synnyttää viinejä, jotka ovat tunnettuja hienostuneisuudesta ja elegantista tuoreudesta. Rivaner on ainakin itselleni hivenen vieraampi rypäle, mutta eritoten Saksassa erittäin suosittu, toiseksi eniten siellä viljelty rypälelajike.



Jälkiruoka viimeisteli lounaan. Tiramisu á la Uoma vei kielen ja mielen mennessään. Täydellinen makea päätös ansaitsee useammankin kuvan!




Kuten myös juomakin! Rakastan makeita viinejä jälkiruokien kanssa tai jopa joskus jälkiruuan sijaan, eikä tämä viini todellakaan tehnyt poikkeusta. Itävaltalainen Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2017 (17,73 € 0,375 l) olikin sitten ainoa lounaan viineistä, joka löytyy myös Alkon valikoimista. Makea, hapokas, aprikoosinen, persikkainen, trooppisen hedelmäinen.
 

Pitkän lounaan jälkiruuan jälkiruokana vielä perinteinen Irish Coffee ennen kuin jatkoimme matkaa Nooran Viinibaarin kautta siskoni takkahuoneeseen.



Ja mikäs oli siskon takkahuoneessa istuskellessa, kun puitteet olivat näin viihtyisät ja makoisat. Täydellistä!


Viininä Espanjan Riojasta vivahteikas ja kehittynyt Marques de Riscal Reserva 2016 (19,99 €). Keskitäyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, hapankirsikkainen, viikunainen, nahkainen, hennon kahvinen, tamminen. Rypäleinä Tempranillo, Graciano ja Mazuelo. Me pidimme viinistä kovasti ja Viinilehti on pitänyt neljän tähden verran (harmoninen, laadultaan erinomainen).


Niin mahtava päivä! Ja kun korona tästä hellittää ja Uoman ovet jälleen avautuvat, vaikka tiukoinkin rajoituksin, niin me olemme paikalla! 


1 kommentti:

  1. Ihanan ylellisen oloinen lounas teillä ollut! Itsekin olisi ihana käydä pitkästä aikaa lounaalla täällä Espoossa, nyt kun ravintolatkin on taas auki. Itsekin olen jälkiruokaviinien suuri ystävä.

    VastaaPoista