Kantarelleja ja mustia torvisieniä |
Suppilovahveroita |
Syksy 2012, kolmen sienestäjän tunnin rämminnän tulos. Ei paha! |
Suloinen herkkutattiperhe. Namskis. |
No sitten kun näitä saaliita on kerätty, niin niitähän ei luonnollisestikaan raaski käyttää. Sillä koskaanhan ei tiedä, millainen seuraava sienisyksy on. Sehän voi olla katovuosi ja sitten kyllä kaduttaisi, kun on hallitsemattomasti käyttänyt varastonsa......
Päätin kuitenkin, että nyt lähtee pakkasesta rouskupussit vuodelta 2006. Juu, aivan oikein, vuodelta 2006. Rouskut kun eivät kuitenkaan ole mitenkään harvinaisia, vaan niitä on metsät pullollaan huonompinakin vuosina.
Yleensähän rouskuista ja muista perinteisistä suolasienistä tehdään sienisalaattia, mutta minä ajattelin tehdä piirakan. Ohjeeksi löytyi Rimakauhua ja rahkapiirakkaa -blogista paras sienipiirakka ikinä. Sitä sitten kokeilemaan.
Pohja
200 g voita
n 5 dl vehnäjauhoja (sekaan voi laittaa myös ruis- tai grahamjauhoja)
1 pussillinen perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1-2 dl vettä
Täyte
2 litraa tuoreita, puhdistettuja sieniä tai litra pakastettuja
paketti pekonia
iso sipuli
mustapippuria, basilikaa, yrttisuolaa
2 kananmunaa
1 prk Valion Kipparijuusto -ruokakermaa
kuivattua ruohosipulia
150 g juustoraastetta
Voi ja taikinan kuivat aineet nypitään (tai pyöräytetään laillani monitoimikoneessa) murumaiseksi seokseksi. Lisätään vesi, sekoitetaan ja pistetään jääkaappiin huilaamaan.
Sienistä otetaan pannulla kosteus pois. Ruskistetaan silputtu pekoni ja sipulisilppu. Sekoitetaan sienet, pekoni ja sipuli, maustetaan. Mustapippuria löytyy aina, mutta muuten nuo mausteet voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Kuivattuna tai tuoreena. Suolaa en paljon laittanut, koska pekoni tuo suolaisuutta tullessaan. Ja vaikka suolasienistä puhuinkin, niin rouskuja en ollut suolannut, ainoastaan ryöpännyt ja pakastanut.
Taikina taputellaan pellille/pannulle (leivinpaperille) ja levitetään täyte tasaisesti päälle. Sitten rikotaan munat kulhoon, lisätään kerma, ruohosipuli ja lisätään mausteita, jos haluaa. Sekoitetaan ja kaadetaan täytteen päälle. Sitten vielä kerros juustoraastetta pinnalle. 200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi ja valmista on.
Ja pakko sanoa, että hyväähän siitä tuli, kun itse tein :) Hetken mietin, että jokohan vuonna 2006 varmuudella tunnistin rouskut......, mutta jäin henkiin!
Tarinan opetus lienee se, että myös pakastimeen unohtuneista aarteista saat ihan kelpo syötävää!
Näyttää ihanalta! Kuten blogissasi KAIKKI! Kuistilla on korillinen suppiksia. Tätä kokeillaan tänään, nam! Terkuin Satu
VastaaPoistaTää piirakka on siitä mainio, että siihen voi tunkea ihan mitä vaan sieniä. Syötäviä kuitenkin :)
VastaaPoista