torstai 7. maaliskuuta 2013

Hetki jauhopeukalona

Tyttäret todennäköisesti huolestuvat terveydentilastani, kun lukevat tämän, mutta totta, olen leiponut! Tätä ei todellakaan ole tapahtunut pitkiin, pitkiin aikoihin. Ehkä kuvaavaa on se, että leivinlauta piti ensin puhdistaa hämähäkin seitistä......

Tänään kuitenkin kävi niin, että työkaveri sai minut innostumaan näkkileivän leipomisesta. Otin kokeilulistalle peräti kaksi eri ohjetta, joista nyt tein rustiikkista näkkileipää, jonka alkuperäinen ohje löytyy Hanna Jensenin Olivia -lehteen kirjoittamasta blogista.

Ruisjauhot ja -leseet ovat keittiööni liian terveelliseeltä vaikuttavia aineksia, joten eihän niitä ollut ja leipomiseen ryhtymisen ensimmäinen askel olikin käydä Stockan Herkussa.


Yritin välttää taikinaan koskemista mahdollisimman pitkään ja niinpä heitinkin ainekset monitoimikoneen veivattavaksi.

Taikinasta tulee parisen kymmentä pyöreää näkkäriä ja siihen tarvitset:

2 rkl sulatettua voita
2 dl vettä
1 tl murskattua kuminaa
1 tl suolaa
1 dl vehnä- tai ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
vehnäjauhoja kaulitsemiseen

Sulatetun voin sekaan laitetaan vesi, kumina, suola ja leseet. Ruisjauhoja lisätään vähitellen.

Taikina oli aika kuivan tuntuista, mutta ohjeen mukaisesti raskaalta tuntuvaa. Loppuvaivaamisen tein käsin leivinlaudalla, koneessa taikina ei muuttunut palloksi, vaan jäi aika irtonaiseksi. Sitten taikinasta tehtiin pötkylöitä ja pilkottiin. Palat sitten kaulittiin mahdollisimman ohuiksi ja paistettiin 225 asteisessa uunissa. Käytin kiertoilmaa, niin sain paistettua kaikki kolme pellillistä kerralla. Paistoaika on 7 min.

Kuminan vihaajia voin lohduttaa sillä, että kumina ei lainkaan ole pakollinen, sen voi jättää pois tai korvata lähestulkoon millä vaan muulla mausteella. Vaikkapa seesaminsiemenillä tai kuivatuilla yrteillä. Itse menin vähän liian kokeilunhaluiselle linjalle ja vaihdoin kuminan Santa Marian wasabi & seesami -mausteseokseen. Jep, voin kertoa, että wasabi ja ruis eivät oikein puhuttele toisiaan......

Uunia odotellessa

Näkkäri ei ulkonäöllisesti juurikaan uunissa muuttunut. Taikina ei levinnyt mihinkään eikä näkynyt värikään muuttuvan:

Ensimmäiset söin liian kuumina, kun vaan oli kiire maistamaan. Wasabi maistuu tosi oudolta, mutta muuten ihan kelvollinen tuotos. Jäähtyneenä kivan rapea ja varmaan tulee kokeiltua uudemman kerran jollain maltillisemmalla maustamisella :)

Saattaa sisältää tuotesijoittelua......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti