sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Gloria, hallelujah :)

Olen ruokalehtiriippuvainen, kuten monet läheisistäni hyvin tietävät. Ehdoton ykkönen suomalaisista alan lehdistä on Glorian Ruoka& Viini. Luen sen aina kannesta kanteen, järjestyksessä alusta loppuun (enkä lopusta alkuun, kuten sisareni...hih..). Sieltä löytyy loistavia ruokajuttuja, kokonaisia toteutettavissa olevia menuja, viinivinkkejä, ravintola-arvosteluja ja vaikka mitä!

Viimeisintä numeroa hehkutin töissä työkaverini kanssa niin, että kaksi muutakin ostivat irtonumeron viime viikolla :)


Voin kertoa, että pääsiäisen perinteisten perhebileiden menu on jo selvillä! Meillä on tapana kolmen sukupolven voimin kokoontua muutama kerta vuodessa notkuvien ruokapöytien ääreen. Usein toimin emäntänä (ehkäpä suuren ruokapöydän vuoksi), mutta kokkailuapua saan niin tyttäriltäni kuin sisareltanikin. Rakastan ruokajuhlien järjestämistä, mikä lieneekin jo tullut selväksi...... Suunnittelun aloitan jo viikkoja ennen, se on melkein yhtä mahtavaa kuin se hetki, kun kaikki on valmista ja vieraat saapuvat. Sitä ennen on tosin yleensä koettu muutama hermoromahduksen-partaalla -hetki...... Mutta siis tulevana pääsiäisenä meillä syödään pistaasipähkinöillä täytetyn lampaanfileen lisäksi curry-palsternakkakeittoa. Ainakin.

Pohjoisafrikkalainen dukkah-mausteseos oli lehdessä kuvattu vuohenjuuston kera niin houkuttelevasti, että sitä oli pakko heti kokeilla. Ja hei, aivan mahtavaa! Vuohenjuustoa ei syöty, mutta rapeakuorista vaaleaa leipää dipattiin ensin oliiviöljyyn ja sitten tähän mausteseokseen. Jes, onneksi tein sitä heti tupla-annoksen.

Dukkah-ohje

½ dl kuorittuja manteleita
½ dl hasselpähkinöitä
1 rkl korianterinsiemeniä
½ dl vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä
1 rkl sokeria
1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
1-2 tl (sormi)suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Ensin paahdetaan kuivalla pannulla manteleihin, korianterinsiemeniin ja pähkinöihin koko ajan sekoitellen vähän väriä. Rouhitaan karkeaksi. Sitten paahdetaan minuutin verran seesaminsiemeniä ja lisätään mausteiden kera manteli-pähkinärouheeseen. Sekoitetaan hyvin. Rouhimiseen sopi mortteli monitoimikonetta paremmin. Ohjeella saat mausteseosta noin 2½ dl. Seos on todella monipuolinen, se sopii niin lihan, kalan kuin kanankin kaveriksikin.Viikon viinivinkinkin poimin tästä lehdestä. 10 hyvää uutuusviiniä  -jutussa nostettiin esille De Bortoli Durif australialaisena löytönä. Hinta vaivaiset 9,94 €. Ja kun vielä viinikirjoittaja Pekka Suorsa antoi arvostelussaan Viinioppaassa viinille huikeat 90 pistettä, niin pakkohan sitä oli kurvata perjantaina paikallisen Alkon kautta!

Suorsan sanoin: "Punainen. Hieno tuoksu antaa eleganttia marjaisuutta. Silkkinen nenätuntuma. Tätä ei yleensä saa halvalla. Täyteläinen, hapokas ja kypsän tanniininen, tasapainoinen maku. Keskimausta alkavat kirsikka ja kypsä karpalo pumppaavat eloa pitkään jälkimakuun saakka. Aivan lopussa rypälekuorimainen veto. Erinomainen ostos, huikea jopa."Lehden annista menee kokeilulistalle vielä ainakin mozzarella-broilerinmaksalasagne, quesadillat itse tehdyistä tortilloista, täydellinen pippuripihvi Luomon Jouni Toivasen ohjeella ja ehkä pari muutakin juttua...... Niistä sitten myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti