sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Sunnuntaipuuhat ja marttavinkki

Yli kahdeksan tunnin levollisten yöunien jälkeen heräsin aurinkoiseen sunnuntaiaamuun hyvissä ajoin, ilman kellon soittoa. Tämä johti siihen, että jo ennen keskipäivää olin saanut aikaan vaikka jos mitä.

Tärkein tehtävä oli käydä mökillä tsekkaamassa, että kaikki on talven jäljiltä kunnossa. Vaikka viimeiselle mökkitiepätkälle en autolla päässytkään, niin piha oli täysin lumeton. Jäät elivät keväisessä auringonpaisteessa omaa elämäänsä. Kuului kuminaa, ritinää ja pauketta.


Tästä huolimatta näin yhden pilkkijän (isä aina sanoi, että niin ohutta jäätä ei olekaan, ettei se pilkkimiestä kanna....) ja luistelijan. Luistelijan meininki oli kyllä niin hurjan näköistä, että totesin hermojani säästäväksi vaihtoehdoksi sen, että lähdin kotiin. Mietin, että mitä tekisin, jos hän vajoaisi jäihin?

Kotona iltapäivä menikin melko tarkkaan valokuvien siirtelyssä, kuvankäsittelyohjelman opettelussa ja blogia kirjoittaessa. Lounas unohtui tai paremminkin niin, että lounas valmistui vasta kuuden jälkeen illalla.....


Pastaa, hernepestoa ja paahdettua pekonia
Glorian Ruoka&Viini 2/2015
4 annosta

400 g pastaa
170 g pekonia

Hernepesto
200 g pakasteherneitä
½ ruukkua basilikaa
½ dl raastettua parmesaania
1 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 valkosipulinkynsi
½ dl pastan keitinvettä

Sitruunaöljy
½ dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 sitruunan kuori suikaleina
½ tl sokeria
ripaus suolaa

Lisäksi parmesaania raasteena tai lastuina



Jääkaapissa oli pyörinyt pari juustonjämää jo viikkokausia. Toinen on parmesaania, toista en edes muista. Jotain samantyyppistä kovaa juustoa kuitenkin.... Päätin vetäistä ne nyt molemmat raasteeksi. Osan käytin tähän ruokaan, loput pakastin myöhempää käyttöä varten.

Aloitetaan pestosta. Soseuta sulaneet herneet, basilikanlehdet, parmesaaniraaste, öljy, sitruunamehu ja mausteet monitoimikoneella. Ohenna hernepestoa tarpeen mukaan pastan keitinvedellä. Itse sain sen reseptissä mainitun puoli desiä käytettyä tähän hyvin.



Pekonit paahdetaan pannulla matalalla lämmöllä rapeiksi. Pekonin rasvat saat näppärästi imeytettyä talouspaperiin.


Itse en tehnyt sitruunaöljyä varsinaisesti, kun ei mukamas ollut aikaa suikaloida sitruunan kuorta. Tein niin, että valmiin pastan sekaan sekoitin sitruunamehua ja öljyä. Se oli sitten siinä. Pastaa vaan lautaselle, sitten päälle hernepestoa, pekonimurua ja lopuksi vielä juustoraastetta. Nam, oli kyllä hyvää!

Glorian Ruoka&Viini suosittelee viiniksi saksalaista Blitz Rieslingiä (8,99 €). Minulla ei ollut mitään viiniä. Siis toistan varmuuden vuoksi, minulla ei ollut mitään viiniä :)



Loput annoksesta pakkasin jo valmiiksi annosrasioihin ja eväskassiin maanantaita varten. Usein saan tällä tavoin alkuviikosta toimistolle mukaan kotitekoisen lounaan.

Marttavinkki


Edellisen viikonlopun marokkohenkisiin lastenjuhliin olin hankkinut ehkä hivenen liikaa sitruunoita, enkä nytkään saanut niitä kaikkia käytettyä. Keksinkin sitten, että puristan jäljellä olevista mehut ja pakastan mehun jääpalapussissa. Näin on sitten valmiina tuorepuristettua sitruunamehua aina tarvittaessa. Jeee, hyvä minä, hyvä martta :)



2 kommenttia:

  1. Googlettelin että onko kukaan koittanut puhdasta sitruunamehua pakastaa ja päädyin tänne sinun sivullesi, kiitoksia oivasta postauksesta! Olen halunnut aamuisin juoda sitruunavettä, jotta se avaa kehoa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa yöunien jälkeen mutta sitruunoiden puristelu joka aamu tympäsee. Mutta jääpalapussit ratkaisee ongelman tulevaisuudessa! :)

    VastaaPoista
  2. Hauskaa, että vinkille löytyi käyttöä!

    VastaaPoista