keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Maidoton blinipelti kevätauringossa

Mikä ihana viikonloppu, sillä nuorin tyttäreni saapui perheensä kanssa luokseni. Erityisen ihanaksi vierailun teki se, että tämä oli kolmen kuukauden ikäisen tyttärenpoikani ensimmäinen yökylävisiitti. Ja näin ollen myös ensimmäinen vierailu mumulaan. Oi onnea!


Viikonloppua valaisi myös kevätaurinko! Ah, minkä ihanan fiiliksen nämä kaivatut auringonsäteet tuovatkaan kotiin. Tosin ne paljastavat armottomasti myös likaiset ikkunat sekä nurkkien hämähäkin seitit, mutta en jaksa niistä nyt piitata. Keskityin kuvaamaan vain kauniita asioita!

Tyttäreni oli toivonut blinejä. Blinit ovat oikeastaan aina kuuluneet meidän perheen talviajan traditioihin ja erityisesti vielä oman pienen perheeni jouluihin. Pettämättömän bliniohjeen löydät täältä, klik. Haasteelliseksi tämänkertaisen toiveen teki se, että pienen pojan allergiaoireiden vuoksi äidin on noudatettava maidotonta ruokavaliota. Maidottomat blinit, hmmmm, hoidetaan homma!

Blinit (maidoton)
70 kpl pieniä lettupannulla paistettuja blinejä

10-20 g tuoretta hiivaa
3 dl pilsneriä
3 dl kivennäisvettä
3 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
4 kananmunaa

Sekoita tattarijauhot kulhossa pilsneriin (meillä perusKarhua) ja kivennäisveteen. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää suola sekä munankeltuaiset yksitellen. Ripota vehnäjauhot taikinaan ja anna taikinan seistä 15 minuuttia. Meillä taikina odotteli paistamista tuntitolkulla keittiön pöydällä, ei ollut mikään kiire mihinkään.

Ennen paistamista vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita kevyesti nostellen taikinaan. Taikinasta tuli mielettömän kuohkeaa, kuin vaahtoa.


Paista blinit kuumalla pannulla runsaassa rasvassa, esimerkiksi kirkastetussa voissa tai öljyssä. Minä valitsin maidottomuuden vuoksi öljyn ja vähän suhtauduin siihen varauksella, sillä aina, siis AINA, on blinit meillä paistettu runsaassa voissa.




Kaikki huoleni paistamisen suhteen olivat aiheettomia. Öljy toimi puuhassa hyvin ja vanha valurautainen lettupannu oli ehdoton. Valurautaa ei kyllä hakkaa mikään! Yritän parhaani mukaan rohkaista ihmisiä käyttämään valurautaa ja voittamaan ennakkoluulonsa sen muka työläästä puhdistamisesta. Tämän pannun pyyhin paistamisen jälkeen talouspaperilla ja siinä se  sitten oli se valtava vaiva. Vinkkejä valurautapannujen käsittelyyn löydät täältä, klik.


Paistelin blinit hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi. Ja tosiaan 70 kappaletta tästä taikinasta niitä sain aikaan. Ruokailijoita oli pöydässä seitsemän ja kevyesti olisin vielä pari henkeä ruokkinut.


Kattauksesta ei nyt muuta kuvaa ole kuin tämä yksi ja ainoa lautasliinoista. Kankaiset lautasliinat ovat minulla päivittäisessä käytössä, niin kotona kuin mökilläkin. Mökillä on se sääntö, että jos vieras jää yöksi, hän saa kankaisen lautasliinan, jota voi käyttää koko vierailun ajan ja vain pikaisesti piipahtaville annetaan paperiservetti. Muita sääntöjä ei mökillä sitten oikein olekaan....


Ihan en pelliltä suoraan (=blinipelti) blinejä laittanut tarjolle, vaan asettelin ne limittäin tarjoiluastiana toimivaan uunivuokaan ja lämmitin uunissa. Sitten roiskimis- ja ripottelutyylillä levitin lisukkeet blinien päälle. Nopea, näyttävä ja näppärä tapa saada isommallekin joukolle syötävää pöytään kerralla.

Blinien lisukkeita:

kirjolohen mätiä
jokiravun pyrstöjä pilkottuna
kylmäsavustettua poronpaistia kuutioituna
punasipulia kuutioituna
venäläisiä suolakurkkuja kuutioituna
tuoretta tilliä
smetanaa/Oatlyn kaurafraichea maidottomalle
ja oli myös kylmäsavulohisuikaleita, 
mutta ne unohtuivat jääkaappiin :)


Oli kyllä superhyvää! Ja parasta kaikessa oli perhe, peräti neljän sukupolven voimin, yhteisen ruokapöydän ääressä. Tähän olisi kyllä syytä löytyä aikaa useammin. Katson peiliin.....

1 kommentti: