keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Tautisen viikonlopun risotto


Odotettuun viikonloppuun lähdettiin kuvan mukaisella meiningillä. Ensimmäistä kertaa kokeilin flunssantorjuntaan sinkkisuihketta ja liekö sen, vaiko kahden päivän totaalilevon ansiota, mutta sanoisin, että tauti selätettiin ennen kuin se kunnolla edes ehti alkamaankaan. Tietenkään en voi vähätellä myöskään vanhan ystäväni Captain Morganin osuutta taudin torjunnassa......

Mutta niin sairas en ollut, ettenkö olisi jaksanut kokata. Risottoa rakastan ja kukkakaalia ja juustoa...... Salviasta puhumattakaan. Siksi tämä resepti kokeiluun!


Kukkakaalirisotto taleggio-juustolla
4 annosta
Hannan soppa -ruokablogi

500 g kukkakaalia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 dl cashewpähkinöitä
1 ruukku salviaa
1 sipuli
60 g voita
3½ dl risottoriisiä
1½ dl valkoviiniä
1-1½ l kasvislientä
1 dl raastettua pecorinoa
100 g taleggio-juustoa

Huuhtele ja paloittele kukkakaali suupaloiksi. Levitä ne pellille leivinpaperin pääälle. Pyörittele öljy, suola ja pippuri kukkakaaleihin. Paahda 220 asteessa  noin 15 minuuttia.



Lisää pellille rouhitut cashewpähkinät ja reilu puolet salviasta. Jatka paahtamista viisi minuuttia. Ota pois uunista ja pidä lämpimänä.

Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon riisi ja anna niidenkin kuullottua. Kaada mukaan viini ja anna sen kiehahtaa. Sitten lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoittelet herpaantumatta ja lisäät aina uuden kauhallisen, kun edellinen on lähes imeytynyt riisiin. Jatka näin, kunnes riisi on al dente -kypsyydessä (noin 20 minuuttia), äläkä murehdi, vaikka lientä jäisikin yli. Minulla jäi.

Viimeistele risotto pecorinoraasteella, tarkista suola ja lisää tilkka kasvislientä, mikäli risotto näyttää sitä tarvitsevan.


Kokoa annos asettelemalla risoton päälle taleggio-juustoviipaleita, paahdettua kukkakaalia ja vielä tuoretta salviaa. Nam! Itselle vaan vielä sellainen asia muistukseksi, että kun yksin on ruokapöydän ääressä, niin ei kannata risottoriisiä keitellä neljän hengen annosta. Risottohan ei mitenkään parane jääkaapissa, vaan päinvastoin! Tämä on nyt syytä muistaa.


Viininä minulla oli niin risotossa, kuin kokkaajan lasissakin, sinänsä mitäänsanomaton, mutta risotossa toimiva etelä-afrikkalainen Prime Cuts 2017 (8,99 €).  Rypäleinä Chenin Blanc, Viognier ja Pinot Gris. Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, päärynäinen, persikkainen, kevyen hunajameloninen. Viini -lehti luokittelee tuotteen yhden tähden helpoksi arkiviiniksi ja pitää tätä laatuunsa nähden liian kalliina. Emme tapaa uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti