keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Marokko - Lastenjuhlat vol.3


Maaliskuun alussa oli aika avata Hotel Maman ovet niin biologisille, kuin varalapsillekin. Nyt jo kolmatta kertaa, edellisistä juhlista voit lukea täältä ja täältä. Kyseessä on siis illallinen, joka kokoaa yhteen tyttärieni lähimmät ystävät vuosien varrelta. Joukon nuoria, jotka ovat tulleet myös minulle kovin läheisiksi, varalapsiksi. Seitsemän ihanuuden joukosta vain yksi ei päässyt mukaan, mutta kaikki muut akselilta Helsinki-Turku-Tuusula-Riihimäki olivat paikalla. Kahdesta eli molemmista tyttäristäni oli viime tapaamisen jälkeen tullut rouvia ja ihan parasta on se, että yksi varalapsistani on nyt äiti! Joten minä olen luonnollisestikin mummi varamummi :) Olin poksahtaa onnesta saadessani myös tämän parikuukautisen pikkuprinsessan vieraakseni ja sylissä pideltäväksi. Tajusin, että viimeksi olen pitänyt vauvaa sylissäni 16 vuotta sitten, siskoni tytärtä.

Tänä vuonna ruokateemana oli Marokko. Vuoden kuluttua se on "lasten" toiveen mukaisesti Venäjä. Haluavat kuulemma tanssia ripaskaa ja juoda vodkaa....... Jep jep, hoidetaan nyt kuitenkin tämä Marokko ensin pois alta :)

Menu
Marokkolainen porkkanakeitto
Broileri- ja munakoisovartaat pistaasidukkahilla
Appelsiini-feta-couscoussalaatti
Hunajapähkinöitä, jogurttia ja granaattiomenan siemeniä

Työnjako meni entiseen tapaan. Esikoiseni, joka omaa pettämättömän estetiikan tajun, hoiti kattauksen sekä valtaosan myös valokuvauksesta. Kuopuksen kanssa vastasimme kokkailusta.


Marokkolainen porkkanakeitto
Glorian Ruoka&Viini 2/2015
4 alkuruoka-annosta

1 salottisipuli
600 g porkkanoita
2 rkl voita
6 dl kanalientä
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl sitruunan mehua
1/4 tl mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

Lisäksi:
1½ tl kuminansiemeniä
1 dl maustamatonta luonnonjogurttia

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuullota sipulia pari minuuttia voissa ja lisää porkkanat sekä kanaliemi. Voina käytin Valion valkosipulivoita, koska mieleni olisi tehnyt lisätä aineksien joukkoon vähän valkosipulia, niin tein sen nyt tällä tavoin.


Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta. Lisää sekaan juokseva hunaja ja sitruunanmehu. Mausta mustapippurilla, tarkista suola.


Paahda kuminansiemeniä kuivalla pannulla noin minuutti ja hienonna niitä morttelissa. Lisää keittoannoksien päälle jogurttia ja ripottele vielä kuminaa pinnalle. Pidin keitosta, vaikka se olikin porkkanaa..... En ole oikein porkkanafani, mutta tämä keitto oli ihanan pehmeää ja varsinkin ihanan väristä!


Broileri- ja munakoisovartaat pistaasidukkahilla
Elle Mat&Vin 8/2014
8 annosta

1 kg broilerinrintafileitä
2 munakoisoa

Marinadi
3 rkl kuminansiemeniä
1 rkl juustokuminaa (=jeera)
4 rkl juoksevaa hunaja
2 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
suolaa
pippuria

Dukkah
2 rkl seesaminsiemeniä
2 tl kuminansiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippurirouhetta
suolaa

Näissä ulkomaalaisissa lehdissä ja niiden ohjeissa on aina omat pienet haasteensa. Kaikkia aineksia ei välttämättä löydy meiltä kaupoista tai sitten et vaan kertakaikkiaan ymmärrä, mitä ohjeessa tarkalleen ottaen tarkoitetaan. Mutta eipä anneta sen lannistaa! Jos aineksia ei löydy tai sanat eivät käänny, niin sitten vaan katsellaan kuvia ja eläydytään.

Tässä siis oli tarkoitus tehdä vartaita. Minä tikutin vartaisiin kuitenkin vain munakoisot ja broilerit paistelin pannulla. Jos käytät puisia varrastikkuja, niin muista liottaa niitä vedessä ennen käyttöä.



Aloita marinadista. Sekoita ainekset ja jaa marinadi sitten kahteen kulhoon. Lisää toiseen kulhoon broilerin palat ja toiseen munakoison. Anna marinoitua vähintään 20 minuuttia, mielellään yön yli.

Sitten dukkah. Dukkah on yleisnimitys maustesekoituksille, jotka tehdään erilaisista pähkinöistä, siemenistä ja mausteista. Täältä blogistanikin löytyy erilaisia reseptejä jo ehkä kolme. Tai neljä. Tässä taas uusi ja pistaasipähkinöistä johtuen erittäin herkullinen vaihtoehto.


Paahda kuivalla pannulla seesamin-, kuminan- ja korianterinsiemeniä, kunnes huumaava tuoksu leviää keittiöön.


Seuraavaksi jauhoin paahdetut siemenet sekä pistaasipähkinät morttelissa rouheeksi ja sekoitin loputkin dukkah-ainekset mukaan.



Munakoisovartaita paistoin 220 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.





Ja broilerit pannulla. Tarjoiluvaiheessa ripottelin melko runsaasti dukkahia kaiken päälle. Nam.


Appelsiini-feta-couscoussalaatti
Elle Mat&Vin 8/2014
8 annosta

300 g helmicouscousia 
5 appelsiinia (raastettu kuori kolmesta)
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
3 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl harissaa
2 tl kanelia
2 tl korianteria
2 pientä punasipulia siivutettuna
400 g fetajuustoa murennettuna
½ dl tuoretta minttua
100 g babypinaattia

Tämän ohjeen aineshaaste oli couscous. Luulin, että on olemassa vain yhtä couscousia, joten käytin sitä. Ei ollut mitään hajuakaan, että pärlcouscous on ihan eri juttu :) Ei haitannut. Korianterista en tiennyt, että tarkoitettiinko tuoretta vaiko mitä, joten murskasin morttelissa korianterinsiemeniä tuon parin teelusikallisen verran. Toimi sekin. Harissan kanssa oltiin varovaisia, kahdella teelusikallisella aloiteltiin ja maisteltiin tulisuutta matkan varrella. Missään nimessä emme laittaneet kahta ruokalusikallista, kyllä se sen verran tujua tavaraa on.



Aloitetaanpa sitten. Couscous valmistetaan pakkauksen ohjeen mukaan eli kiehuva vesi kaadetaan kulhossa olevan couscousin sekaan, laitetaan kansi päälle ja annetaan olla.


Kun vesi on imeytynyt, sekoitellaan couscousista paakut pois ja lisätään sitruksien kuoriraasteet sekä mehu. Oliiviöljy ja mausteet. Pinaattia ihan vähän freesattiin pannulla, vaikka niin ei ohjeistettu. Minttu silputtiin sekaan. Ja koska meillä sattui olemaan granaattiomenan siemeniä ja kuorittuja pistaasipähkinöitä muista ruuista ylijääneinä, niin nakkasimme niitä myös couscousin sekaan.



Tarjolle laitettaessa koristelimme koko komeuden punasipulisiivuilla, skalpeeratuilla appelsiinilohkoilla sekä fetamurulla. Salaatti tarjotaan huoneenlämpöisenä.


Ehdottomasti paras tapa saada appelsiinilohkoista kaikki valkoinen aines pois, oli skalpeerata ne terävällä veitsellä.

Hunajapähkinöitä, jogurttia ja granaattiomenaa
Elle Mat&Vin 8/2014
8 annosta

kaurahiutaleita
200 g pistaasipähkinöitä murskattuna
½ appelsiinin mehu
1 dl hunajaa
3 dl kuohukermaa
1 1/4 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl ruusuvettä
2 granaattiomenaa

En tiedä, että myydäänkö Ruotsissa kaurahiutaleet aina samankokoisissa paketeissa, mutta ohjeessa todellakin sanottiin, että niitä laitetaan neljännes paketista..... Niin paljon en kilon Elovena-paketista kuitenkaan ottanut, vaan yritin silmämääräisesti arvioida, minkäverran niitä tarvitaan. Ruusuvettä ei myöskään ollut.


Kaurahiutaleet, murskatut pähkinät, appelsiinimehu ja puolet hunajasta sekoitetaan kulhossa keskenään ja jaetaan kahdeksaan lasiin. Kerma vatkataan ilmavaksi vaahdoksi ja sen sekaan käännellään jogurtti sekä loput hunajasta.


Jaetaan laseihin ja koristellaan annokset granaattiomenan siemenillä. Koristelua vailla valmiiksi jälkiruuan voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä, mutta vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua annoksien on oltava kylmässä.


Granaattiomenan käsittely

Monet pitävät granaattiomenan siemenien kaivelua hankalana ja sotkuisena puuhana. Niin myös minä. Minulle on aikaisemmin neuvottu koputtelumenetelmä eli hedelmä halkaistaan ja sitten puolikasta koputellaan vaikkapa puisella lihanuijalla ja niin siemenet irtoavat. Tyttäreni neuvoi huomattavasti siistimmän konstin. Vie vähän aikaa, mutta näin siemenet saatiin irti ehjinä, eikä keittiö näyttänyt teurastamolta.

Leikataan kanta pois.
Tehdään pieni viilto.
Ja aloitetaan kuoriminen. Kuori on suht pehmeää ja irtoaa helposti.
Pikkuhiljaa pääset siististi kaivelemaan siemenet kulhoon.



Itselleni tämä menu maistui munakoisoa lukuunottamatta erittäin hyvin. En oikein osaa eritellä suhdettani munakoisoon...... Kaikki ruuat olivat mukavan mausteisia ja sitruksisia. Kanaa ja couscousia riitti vielä töihinkin evääksi ja työkaverit ihastelivat ruuasta tullutta tuoksua! Jälkiruoka olisi saanut vetäytyä hivenen pidempään tai sitten appelsiinimehua olisi pitänyt olla vähän enemmän. Mutta jogurtilla ja hunajalla maustettu kermavaahto oli kyllä ihan superhyvää.

Ilta sujui aikaisempia lastenjuhlia rauhallisemmin. Vauvavieraalla oli tietysti oma vaikutuksensa, mutta tyttärenikään eivät voineet muutto- ja työkiireiden vuoksi mitenkään revitellä. Lopulta istuin kahdestaan yhden varalapseni kanssa viinipullon ääressä kirjaston sohvalla rupatellen ja sunnuntaina vielä teimme hänen kanssaan kattavan kirppiskierroksen kaupungilla. Tämän vuoksi on hyvä, että on varalapsia, kun omat ovat niin kiireisiä :)

Loppuun vielä tuttuun tyyliin kuvia juhlavalmisteluista ja fiiliksistä. Näitä samanlaisia kotikuvia olette varmaan nähneet jo kyllästymiseen saakka....... Ei voi mitään, taas niitä tulee!

Pataleipää keiton kanssa, tietenkin.
Vanhoja Arabian astioita. Kirppareilta löydettyjä.

Alkuun samppanjaa, tottakai!
Hurmaavan väriset neilikat Hortensiasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti